10 porad eksperta na płaski brzuch
Jagody to owoce, które są bogactwem prozdrowotnych składników odżywczych. W tym małym owocu znajdują się m.in. antocyjany, procyjanidy oraz pektyny. Zawierają także witaminę C, witaminy z grupy B, karotenoidy, a także liczne sole mineralne. Jagody mają właściwości bakteriobójcze, działają przeciwzapalnie m.in. na śluzówkę jelit, ponadto korzystnie wpływają na wzrok oraz układ krążenia.
Sezon na jagody nie pozostał obojętny także Ewie Chodakowskiej, która przy okazji zamiłowania do tych owoców przygotowała 3 zdrowe oraz smaczne przepisy.
10 pomysłów na arbuza! Wypróbuj nasze przepisy na super dietetyczne przekąski i napoje arbuzowe
Przepis nr 1: Koktajl z jagód 294 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Przepis nr 2: Owsianka z jagodami 270 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotuj na mleku, po ugotowaniu dodaj do nich truskawki i jagody.
Przepis nr 3: Pudding chia z jagodami 314 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko z połową miodu i nasionami chia a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Zmiksuj jagody z resztą miodu i połóż na wierzch puddingu.
Jagody są smaczne jako samodzielna przekąska, ale można je też dodać do posiłków takich jak owsianka, koktajl, pudding chia i... w odpowiedniej ilości pierogi - napisała Ewa Chodakowska.
Witaminowe shoty ekspresowo uzupełnią niedobory składników odżywczych. Wypróbuj nowe przepisy!