To łatwa w przygotowaniu przekąska, w sam raz, jeśli niespodziewanie wpadną do ciebie z wizytą znajomi. Ukrój 3-centymetrowy plaster arbuza, pokrój go na trójkąty, tak jak pizzę. Na każdym trójkącie arbuza poukładaj plasterki dowolnych owoców, np. kiwi, truskawki, winogrona, jagody. Posyp posiekanymi listkami mięty i rozdrobnionymi migdałami. Możesz także skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Pokrój miąższ arbuza w kostkę (jeśli owoc będzie dobrze schłodzony, będzie ci łatwiej). Nabijaj na szpadki do szaszłyków, na przemian z kostkami sera np. mozzarelli. Posyp posiekaną miętą, skrop sokiem z cytryny.
5 szybkich przepisów na potrawy z arbuza
Do blendera wrzuć szklankę rozdrobnionego miąższu z arbuza, wlej pół szklanki jogurtu greckiego. Dodaj łyżkę soku z cytryny lub limonki, pół łyżki miodu i 2-3 listki świeżej mięty. Składniki blenduj, aż smoothie będzie miało idealnie gładką konsystencję.
Witaminowe shoty ekspresowo uzupełnią niedobory składników odżywczych. Wypróbuj nowe przepisy!
Do blendera wrzuć szklankę miąższu z arbuza, wlej szklankę dobrze schłodzonej wody. Dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Składniki dokładnie zblenduj. Podawaj z listkiem mięty i plasterkami zielonego ogórka.
Sałatki z dodatkiem owoców to witaminowe bomby. Wypróbuj naszych 5 top przepisów!
Pokrój w kostkę 1/4 średniej wielkości arbuza. Dużego, zielonego ogórka dokładnie umyj i pokrój w kawałki (bez obierania). Składniki wrzuć do miski, dodaj 1/2 opakowania sera feta pokrojonego w kostkę i garść jagód lub borówek amerykańskich. Posyp posiekanymi listkami bazylii (4-5) polej sosem przygotowanym z: miodu, oliwy, soku z cytryny.
5 przepisów na śniadania z dodatkiem owoców sezonowych do 150 kcal
Pokrój w kostkę miąższ arbuza, zielonego ogórka i ser typu feta. Do przygotowania koreczków użyj przecięte na pół szpadki do szaszłyków lub jednorazowe pałeczki do chińszczyzny. Wykałaczki mogą być za małe, chyba, że do jednego koreczka wykorzystasz dwie-trzy sztuki. koreczki posyp posiekanymi listkami świeżej mięty lub bazylii.
Arbuza pokrój w grube, 3-4 centymetrowe plastry, a każdy z nich pokrój na trójkąty. Skrop sokiem z cytryny lub limonki, posyp świeżą kolendrą. Grilluj kilka minut na każdej stronie, przekładając bardzo delikatnie, żeby owoc się nie rozpadł.
Do blendera wrzuć szklankę rozdrobnionego miąższu arbuza, wlej szklankę jogurtu naturalnego. Dodaj 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny lub limonki oraz pół łyżki miodu. Składniki dokładnie zblenduj, aż masa będzie miała idealnie gładką konsystencję. Przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Kiedy lody się zmrożą, formuj kulki.
Potrzebujesz ochłody? Truskawkowy mus, cytrynowy sorbet, a może lody bananowe? [5 FIT PRZEPISÓW]
Pokrój miąższ arbuza w trójkąty. Każdy z nich lekko zgrilluj z każdej strony. Ciepłe trójkąty arbuza poprzekładaj serem kozim, przebij szpadkami do szaszłyków, żeby kanapki się nie rozpadły. Na wierzchu każdej z nich połóż kilka listków rukoli, skrop sokiem z cytryny.
Do blendera wrzuć miąższ z 1/2 średniej wielkości arbuza. Dodaj łyżkę miodu lub syropu z agawy i 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Kiedy sorbet się zmrozi, podawaj w formie kulek z listkami świeżej mięty.