Do miseczki wsyp 2 łyżki płatków owsianych i zalej ciepłą wodą lub mlekiem. Gdy nieco rozmiękną, dodaj łyżkę nasion chia, odrobinę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do kubka lub innego, ulubionego naczynia, zalej jogurtem naturalnym, dodaj jagody lub borówki amerykańskie.
Do blendera wrzuć obrane i pokrojone na kawałki dojrzałe mango oraz średniej wielkości kiwi. Wlej szklankę mleka kokosowego, dodaj łyżkę nasion chia. Wszystkie składniki zblenduj,tak aby koktajl miał gładką i jednolitą konsystencję. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Do salaterki wrzuć 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasolki konserwowej (czarnej lub czerwonej), pół pokrojonego w kostkę awokado i 5-6 pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj 2 łyżki nasion chia i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, oprósz solą i pieprzem.
Tych 6 produktów nigdy nie jedz na śniadanie!
Wieczorem zalej szklanką mleka migdałowego dwie łyżki nasion chia. Włóż do lodówki i zostaw na całą noc, by nasiona nasiąkły. Następnego dnia rano dodaj pół łyżeczki miodu i dobrze wymieszaj. Udekoruj ulubionymi owocami np pokrojonym w kostkę mango i jagodami lub bananem i truskawkami. Pudding najlepiej smakuje lekko schłodzony. Zamiast mleka migdałowego możesz użyć krowiego.
5 przepisów na śniadania z dodatkiem owoców sezonowych do 150 kcal