Mundialowe przekąski do 350 kcal według Ani Lewandowskiej. Idealne do meczu I Żywienie Myfitness
Mundialowe przekąski do 350 kcal według Ani Lewandowskiej. Idealne do meczu
REKLAMA
AM
Ania Lewandowska jak zwykle przygotowana jest na każdą okazję. Trenerka postanowiła zaproponować swoim fanom fit przekąski do meczu, które są zdrowe i mają mniej niż 350 kcal! Dzięki nim nasza forma pozostanie na swoim miejscu.
Pierwszą rzeczą, którą Ania proponuje są koreczki. Pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kilka minut.
Składniki (dla 4 osób, 160 kcal na 1 porcję):
szynka parmeńska 120 g – 8 plastrów
pomidorki koktajlowe 160 g – 8 sztuk
ogórek kiszony 240 g – 4 sztuki
ser kozi 160 g – 8 plastrów
Przygotowanie: Składniki pokrój na mniejsze kawałki. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: szynkę, pomidora, ser i ogórek.
Frytki z batatów z domowym ketchupem według Ani Lewandowskiej
Składniki (dla 4 osób, 325 kcal na 1 porcję):
Frytki:
bataty 900 g – 3 sztuki
oliwek z oliwek 40 ml – 4 łyżki
tymianek 2 g – 0,5 łyżeczki
oregano suszone 2 g – 0,5 łyżeczki
sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
Ketchup:
pieprz czarny 1,5 g – 0,25 łyżeczki
pomidor 240 g – 3 sztuki
czosnek 10 g – 2 ząbki
oliwa z oliwek 10 ml – 2 łyżeczki
ocet jabłkowy 6 ml – 2 łyżeczki
musztarda dijon 10 g – 1 łyżeczka
cukier kokosowy 10 g – 1 łyżeczka
papryka czerwona ostra 1 g – 0,25g łyżeczki
zioła prowansalskie 2 g – 0,5 łyżeczki
sól morska 0,2 g – 2 szczypty
pieprz czarny 0,2 g – 2 szczypty
Przygotowanie: Bataty obierz i pokrój w paski. Skrop warzywa oliwą, oprósz przyprawami. Piecz w temperaturze 180°C, przez około 30 minut. Przygotuj ketchup: pomidory sparz i usuń skórkę. Zmiksuj wszystkie składniki na ketchup.
Czosnkowe grzanki z mozzarellą według Ani Lewandowskiej
Składniki (dla 4 osób, 307 kcal na 1 porcję):
chleb żytni razowy na zakwasie 320 g – 8 kromek
pomidor 160 g – 2 sztuki
ser mozzarella 200 g – 8 plastrów
czosnek 20 g – 4 ząbki
bazylia świeża 8 g – 8 liści
sól morska 0,4 g – 4 szczypty
pieprz czarny 0,4 g – 4 szczypty
Przygotowanie: Pomidora sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Ser pokrój w kostkę, a czosnek i bazylię drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i nałóż na pieczywo.
Zapiecz w temperaturze 180°C przez około 3-4 minuty.
Rollsy z jajek według Ani Lewandowskiej
Składniki (dla 4 osób, 200 kcal na 1 porcję):
jaja kurze (rozmiar S) 300 g – 6 sztuk
masło klarowane 15 g – 1 łyżka
polędwica z indyka 200 g – 8 plastrów
pomidor 160 g – 2 sztuki
szczypiorek 20 g – 0,5 pęczka
cykoria 80 g – 1 sztuka
pieprz czarny 1,5 g – 0,25 łyżeczki
sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
Przygotowanie: Do miseczki wbij jaja i bardzo dokładnie je roztrzep. Dodaj pokrojone pomidory i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, i wylej na nią masę jajeczną (placek powinien być cienki, z racji na dużą porcję konieczne może być podzielenie masy na 2 części). Po 2 minutach podważ masę szpatułką i zawiń w rulonik wraz z polędwicą. Pokrój na mniejsze kawałki i nabij na wykałaczki. Ułóż rollsy na liściach cykorii.
Pizza z batatów z rukolą i pomidorkami według Ani Lewandowskiej
Składniki (dla 4 osób, 280 kcal na 1 porcję):
bataty 600 g – 2 sztuki
mąka gryczana 140 g – 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 30% 50 g – 2 łyżki
rukola 40 g – 2 garści
pomidorki koktajlowe 200 g – 10 sztuk
oregano suszone 4 g – 1 łyżeczka
bazylia suszona 4 g – 1 łyżeczka
papryka czerwona ostra 2 g – 0,5 łyżeczki
sól morska 1,5 g – 0,25 łyżeczki
Przygotowanie: Bataty obierz, pokrój w plastry i piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Przestudzone bataty wrzuć do miski, dodaj mąkę, koncentrat i przyprawy. Wyrabiaj ciasto, a potem rozwałkuj. Ciasto wyłóż na blachę i zrób nakłucia widelcem. Piecz w temperaturze 210°C przez 10-15 minut. Rukolę umyj i ułóż na pizzy. Dodaj pomidorki przekrojone na połówki.
Kulki kokosowe według Ani Lewandowskiej
Składniki (dla 4 osób, 251 kcal na 1 porcję):
daktyle suszone niesiarkowane 90 g – 2 garści
olej kokosowy extra virgin 15 g – 1 łyżeczka
migdały 60 g – 4 łyżki
wiórki kokosowe 24 g – 4 łyżki
czekolada gorzka 90% 24 g – 4 kostki
Przygotowanie: Daktyle i migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut. Zblenduj daktyle i migdały z wiórkami i olejem. Formuj kulki i polej je roztopioną czekoladą.