Owsiankę zamieniłam na śniadania białkowo - tłuszczowe. Czy zauważyłam jakąś zmianę?

Wśród kobiet jednym z najbardziej popularnych śniadań jest owsianka. Coraz więcej osób zaczęło mówić mi o cudownych śniadaniach białkowo-tłuszczowych, dlatego postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście coś w nich jest. Efekt? Sprawdźcie sami!

Zaczęłam jeść śniadania białkowo-tłuszczowe 

Na samym początku byłam sceptycznie nastawiona do tego żeby nie jeść rano węglowodanów. Zawsze wydawało mi się, że to dzięki nim mam najwięcej siły do działania. Niestety okazało się, że kiedy kilkadziesiąt minut po zjedzeniu pierwszego posiłku szłam na trening moje zaangażowanie było bliskie zeru, a stan fizyczny był jeszcze gorszy. Było mi niedobrze, a oczy same się zamykały.

Wszystko zaczęło wyglądać inaczej kiedy zjadłam pierwszy raz śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Jak wygląda 100 kcal? Te porównania cię zaskoczą!

Śniadanie białkowo-tłuszczowe, a trening

Śniadanie zjadłam jak zwykle na około godzinę przed treningiem. Postawiłam na omlet warzywny i boczek. Już po kilku minutach czułam się syta, ale nie objedzona jak to zazwyczaj było kiedy jadłam rano owsiankę. Sam trening przebiegł dobrze jak nigdy wcześniej. Nie byłam zmęczona, a wręcz pełna energii. Miałam zdecydowanie więcej siły i mocy. Co najważniejsze po półtorej godziny nadal nie odczuwałam głodu jak to zwykle bywało tuż po treningu.

Letni detox. 4 proste przepisy na wodę, która pomoże oczyścić organizm

Postaw na różnorodne śniadania białkowo-tluszczowe

Przez tydzień testowania tego rodzaju śniadania postanowiłam nie zamykać się tylko na posiłki jednego typu, ale stawiać na różnorodność. Przez ten czas poza omletem warzywnym w mojej kuchni przewijały się takie przepisy jak: klasyczna jajecznica na boczku, jajko zapiekane z warzywami, awokado zapiekane z jajkiem, a także twaróg z jogurtem naturalnym, warzywami i przyprawami. Każde z tych śniadań dawało mi ostatecznie taki sam efekt: zero zmęczenia, świetne samopoczucie, długie uczucie sytości i największa korzyść z tego wszystkiego - spadek wagi! Nie nastawiałam się na to, że mogę schudnąć chociaż wiele osób wspominało mi o tym, że takie śniadanie podkręca metabolizm i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Trochę w to nie wierzyłam, ale okazuje się, że rzeczywiście tak jest. Po tygodniu moja waga pokazała prawie 1 kg mniej. Dodam tylko, że przez ten tydzień trenowałam 4 razy w tygodniu. 

3 przepisy na śniadania białkowo- tłuszczowe

1. Omlet warzywny 

Omlet z warzywami (Aga Szymczak)
Omlet z warzywami (Aga Szymczak) Aga Szymczak

Co potrzebujemy:

  • 2 białka jaj + jedno całe
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki zielonej
  • 3 pieczarki
  • 30 g startego sera mozzarella
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 50 g rozdrobnionego kurczaka, wcześniej usmażonego 
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra

Do pokrojonych w małą kostkę warzyw dodajemy jajka, kurczaka i ser. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Omleta  smażymy na maśle klarowanym na  dobrze rozgrzanej patelni w następujący sposób: 1 minuta na dużym ogniu, 2-3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem i dopiero wtedy przekładamy na drugą stronę.

Podajemy z garstką rukoli i pomidorkami koktajlowymi.

Detoks na zielonych koktajlach. Co się stanie, jeśli przez 10 dni będziesz pić zielone smoothies?

2. Zapiekane jajko ze szpinakiem 

Jajko zapiekane w piekarniku (Aga Szymczak)
Jajko zapiekane w piekarniku (Aga Szymczak) Aga Szymczak

Co potrzebujemy: (na 2 porcje)

  • 4 jajka
  • 250 g szpinaku
  • 4/5 pieczarek
  • 50 g boczku
  • plasterek sera żółtego bez laktozy
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Umyte pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym do czasu, aż się lekko zarumienią. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i po 2 minutach umyty i odsączony szpinak. Całość smażymy tak długo aż szpinak zmięknie. Doprawiamy czosnkiem, sola i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i całość smażymy jeszcze przez chwile.

Wszystko przekładamy do foremki wysmarowanej masłem klarowanym. Na wierzchu robimy łyżką wgłębienie i wbijamy 1 lub 2 jajka. Solimy i wstawiamy w kąpieli wodnej do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 12-15 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. 

Pyszne i bezkarne, czyli 5 przepisów na fit desery od Ani Lewandowskiej

3. Zapiekane jajko w awokado 

Zapiekane awokado z jajkiem (Aga Szymczak)
Zapiekane awokado z jajkiem (Aga Szymczak) Aga Szymczak

Co potrzebujemy: 

  • awokado
  • 2 jajka
  • 20 g sera mozzarela
  • Sól, pieprz

Awokado przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. Wbijamy jajko w miejsce pestki ( możemy łyżeczka wydrążyć odrobinę miąższu aby jajko nam się zmieściło). Na wierzch posypujemy startą mozzarelę.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut.

Chłodnik w nowej odsłonie. 3 hitowe przepisy na pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu zupy na letnie dni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.