Zupy-kremy, od których nie utyjesz
Przygotowanie: Obierz i pokrój w drobną kosteczkę buraczki z botwinki. Wrzuć do garnka, zalej litrem bulionu warzywnego. Podgotuj, aż buraki nieco zmiękną. Dodaj posiekane liście botwinki i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój w kostkę 2 małe zielone ogórki, 5 rzodkiewek, posiekaj połowę pęczka koperku. Wszystkie składniki wrzuć do garnka, wlej litr kefiru. Przypraw: 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku, łyżką octu lub cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj mocno schłodzony.
Dietetyczne zupy, które musisz znać
Pożywna i pyszna zupa gulaszowa
Przygotowanie: 2 duże ogórki zielone dokładnie umyj (nie obieraj) i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj rozdrobniony ząbek czosnku, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę posiekanego koperku. Wymieszaj składniki, dodaj 500 ml schłodzonego jogurtu naturalnego (możesz użyć jogurtu greckiego). Przed podaniem udekoruj rzodkiewką i szczypiorkiem.
Chłodniki, czyli smaczne i zdrowe 'lato' na talerzu
Przygotowanie: Sparz i obierz 4 duże, dojrzałe pomidory. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Umyj i oczyść z nasionek paprykę, również pokrój w kostkę. 2 średniej wielkości cebule posiekaj drobno i podsmaż na łyżce oliwy.Dodaj paprykę i pomidory, podsmażaj ok 5 minut. Przełóż do garnka, zalej 500 ml bulionu. Gotuj ok 20 minut, zmiksuj i ostudź. Dopraw do smaku solą i pieprzem.