Burgery bez mięsa? Sprawdź przepis naszej Ambasadorki Myfitness.pl

Mięsożerni, nie bójcie się wegańskich potraw, a przynajmniej spróbujcie, dajcie im szansę za nim skrytykujecie i powiecie, że bez mięsa to bez sensu. Można spokojnie wciągnąć dwa burgery, bez poczucia ciężkości i wyrzutów sumienia typu "znowu się obżarłem". To idealna nagroda po solidnym treningu, ale też dobry pomysł na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy winie.

Co potrzebujesz na burgery bez mięsa? 

  • Zielona soczewica – 1 szklanka;
  • Pieczarki – 300g;
  • Cebula – 1 szt.;
  • Marchewka – 2-3 szt.;
  • Płatki owsiane – w zależności od kleistości masy, ok. 2-3 łyżki;
  • Nasiona słonecznika – garść;
  • Pestki z dyni – garść;
  • Natka pietruszki – pęczek;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Sos sojowy – 1-2 łyżki;
  • Oliwa – do smażenia;

Dodatki: 

  • Bułka do burgerów / tortilla – opcja lżejsza;
  • Pomidor;
  • Ogórek zielony;
  • Ogórek kwaszony;
  • Czerwona cebula;
  • Papryka;
  • Kiełki np. lucerny;
  • Sałata;

Sos:

  • Jogurt naturalny np. typu greckiego (sojowy, jeśli chcemy utrzymać potrawę w formie wegańskiej);
  • Koper;
  • Ogórek świeży;
  • Sok z cytryny (brakuje na zdjęciu);
  • Czosnek – 1-2 ząbki;
  • Sól, pieprz do smaku;

Jak przygotować burgery bez mięsa?

Soczewicę ugotować wg wskazówek na opakowaniu – najlepiej bez soli, żeby nie utracić białka podczas obróbki termicznej, farsz będziemy przyprawiać później. Po ugotowaniu odsączyć na durszlaku. Odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać marchewkę startą wcześniej na grubych oczkach. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki. Warzywa dusimy do miękkości. Płatki owsiane zmielić – będą one pełnić funkcję jajka i skleją farsz. Natkę z pietruszki pokroić.  Samą soczewicę lekko zblędować, następnie dodać warzywa z patelni. Doprawić sosem sojowym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać natkę z pietruszki, nasiona słonecznika i pestki z dyni. Z powstałego farszu uformować kotleciki. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku po ok. 15min. na każdą stronę w 150 C.W między czasie przygotować wszystkie dodatki, oraz sos – to tylko propozycja.

Wykonanie sosu

Do jogurtu dodać pokrojony koper, starty na dużych oczkach ogórek (odsączyć wodę!), rozgnieciony czosnek. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

Na 3-4 min. przed wyjęciem „kotlecików” warto wrzucić do piekarnika rozkrojoną bułkę, tak żeby była ciepła.

Burger bez mięsa
Burger bez mięsa fot. Agnieszka Kwiatkowska

Nowe ambasadorki Myfitness

Przepisy, które możecie zobaczyć na naszym portalu zostały dla nas specjalnie przygotowane przez nowe ambasadorki Myfitness.pl. Na mapie stołecznej Warszawy, Poznania i Szczecina właśnie ruszyła kampania "Jesteśmy #Myfitnessteam, a Ty?", którą od dziś możecie zobaczyć na bilbordach, przystankach, a także w kinach Helios i w telewizji Stopklatka. Przy okazji całej akcji siedem pięknych i silnych kobiet przedstawiło nam swoje sposoby na szczupłą i zgrabną sylwetkę. 

Więcej o całej kampanii przeczytasz TU!

MAKING OF nowej kampanii myfitness.pl

Więcej o: