Dodatki:
Sos:
Soczewicę ugotować wg wskazówek na opakowaniu – najlepiej bez soli, żeby nie utracić białka podczas obróbki termicznej, farsz będziemy przyprawiać później. Po ugotowaniu odsączyć na durszlaku. Odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać marchewkę startą wcześniej na grubych oczkach. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki. Warzywa dusimy do miękkości. Płatki owsiane zmielić – będą one pełnić funkcję jajka i skleją farsz. Natkę z pietruszki pokroić. Samą soczewicę lekko zblędować, następnie dodać warzywa z patelni. Doprawić sosem sojowym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać natkę z pietruszki, nasiona słonecznika i pestki z dyni. Z powstałego farszu uformować kotleciki. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku po ok. 15min. na każdą stronę w 150 C.W między czasie przygotować wszystkie dodatki, oraz sos – to tylko propozycja.
Wykonanie sosu
Do jogurtu dodać pokrojony koper, starty na dużych oczkach ogórek (odsączyć wodę!), rozgnieciony czosnek. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Na 3-4 min. przed wyjęciem „kotlecików” warto wrzucić do piekarnika rozkrojoną bułkę, tak żeby była ciepła.
Przepisy, które możecie zobaczyć na naszym portalu zostały dla nas specjalnie przygotowane przez nowe ambasadorki Myfitness.pl. Na mapie stołecznej Warszawy, Poznania i Szczecina właśnie ruszyła kampania "Jesteśmy #Myfitnessteam, a Ty?", którą od dziś możecie zobaczyć na bilbordach, przystankach, a także w kinach Helios i w telewizji Stopklatka. Przy okazji całej akcji siedem pięknych i silnych kobiet przedstawiło nam swoje sposoby na szczupłą i zgrabną sylwetkę.