Zaczynamy od przygotowania masy z kaszy jaglanej. Dokładnie wypłucz kaszę jaglaną pod zimną wodą. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej taka ilością wody by dwukrotnie przykryła kaszę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. W tym samym czasie do miski wsyp daktyle i zalej je gorącą wodą (trochę zmiękną). Kiedy nasza kasza będzie już gotowa dodaj do niej 5 łyżek ksylitolu, a następnie za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Odłóż do wystygnięcia. Teraz czas na kolejną masę tym razem daktylową. Podziel całą porcję daktyli na dwie części, czyli po około 100 gram. Wrzuć daktyle do miski i dodaj 6 łyżek masła orzechowego. Zmiksuj blenderem. Tak powstałą masę wź w ręce i ugniataj jak ciasto. Kolejna, ostatnia masa to masa daktylowo – orzechowa. Znowu wrzuć daktyle do miski, dodaj 150 gram orzeszków ziemnych i 2 łyżki mleczka kokosowego. Zmiksuj, tym razem nie musi być to gładka masa, a kiedy jakiś orzech się nie zmiksuje tym lepiej. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wykładamy kolejno masy. Zaczynamy od masy daktylowej (tej z masłem orzechowym). Na nią nakładamy masę z kaszy jaglanej i na sam koniec masę daktylowo orzechową. Już jesteśmy coraz bliżej końca, ostatni krok to rozpuszczenie tabliczki czekolady i polanie ją całego naszego ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym fit ciastem.
Przepisy, które możecie zobaczyć na naszym portalu zostały dla nas specjalnie przygotowane przez nowe ambasadorki Myfitness.pl. Na mapie stołecznej Warszawy, Poznania i Szczecina właśnie ruszyła kampania "Jesteśmy #Myfitnessteam, a Ty?", którą od dziś możecie zobaczyć na bilbordach, przystankach, a także w kinach Helios i w telewizji Stopklatka. Przy okazji całej akcji siedem pięknych i silnych kobiet przedstawiło nam swoje sposoby na szczupłą i zgrabną sylwetkę.