Takiego miejsca jeszcze nie było! Słodki Bez to cukiernia znajdująca się w Warszawie przy ulicy Hożej 51. Dlaczego jest tak wyjątkowa i powinniście ją odwiedzić? Znajdziecie w niej mnóstwo ciast, ciasteczek i innych słodkości, które... są całkowicie bez cukru, laktozy i glutenu. To idealne miejsce dla osób, które na co dzień dbają o swoją sylwetkę, ale od czasu do czasu chcą sobie pozwolić na jakieś małe przyjemności.
Poniżej przedstawiamy wam przepis przygotowany przez Słodki Bez specjalnie dla nas! Aż nie chce się wierzyć, że w tym cieście nie znajdziecie nic niezdrowego, a to prawda! Spójrzcie tylko na jego skład i to jak wygląda.
Masa karmelowa:
Polewa czekoladowa:
Spód:
Olej kokosowy ubij za pomocą miksera na puszystą masę Następnie dodaj erytrol w kilku partiach. Siemię lniane odważ do wysokiego naczynia, zalej gorącą wodą i wymieszaj dokładnie. Dodaj do misy z olejem i dalej chwilę ubijaj. Do miski odważ sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj do misy z olejem i krótko wymieszać do połączenia składników. Odstaw do lodówki na chwilę, aby masa stężała i była plastyczna. Przygotuj blaszkę o średnicy 21 cm, przełóż do niej ciasto i wylep spód razem z rantem. Nakłuj widelcem, piecz 13 minut w 180C. Ostudzony spód posmaruj masłem orzechowym i posyp orzechami arachidowymi.
Masa karmelowa:
Wszystkie składniki oprócz masła orzechowego dokładnie zblenduj, na gładką masę.
Dodaj masło orzechowe i zblenduj do połączenia składników.
Wyłóż masę na spód tarty.
Polewa czekoladowa:
Zagotuj mleko kokosowe. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i wraz z erytrolem dodaj do gorącej śmietanki kokosowej. Mieszaj szpatułką, aż czekolada rozpuści się w śmietance i polewa będzie gładka. Przygotowaną polewę wylej na tartę i udekoruj pokruszonymi orzechami arachidowymi.