Tę tartę karmelową możesz zjeść bez wyrzutów sumienia. Nie zawiera cukru, laktozy i glutenu

Uwielbiacie słodycze? Jeżeli wasza odpowiedź brzmi tak, to ten przepis jest dla Was. W Warszawie postało miejsce gdzie zjecie fit ciasta bez wyrzutów sumienia! Specjalnie dla nas przygotowali przepis na tartę karmelową.

Słodki Bez - nowe miejsce w Warszawie 

Takiego miejsca jeszcze nie było! Słodki Bez to cukiernia znajdująca się w Warszawie przy ulicy Hożej 51. Dlaczego jest tak wyjątkowa i powinniście ją odwiedzić? Znajdziecie w niej mnóstwo ciast, ciasteczek i innych słodkości, które... są całkowicie bez cukru, laktozy i glutenu. To idealne miejsce dla osób, które na co dzień dbają o swoją sylwetkę, ale od czasu do czasu chcą sobie pozwolić na jakieś małe przyjemności. 

Tarta karmelowa bez wyrzutów sumienia 

Poniżej przedstawiamy wam przepis przygotowany przez Słodki Bez specjalnie dla nas! Aż nie chce się wierzyć, że w tym cieście nie znajdziecie nic niezdrowego, a to prawda! Spójrzcie tylko na jego skład i to jak wygląda. 

Słodki Bez - tarta karmelowaSłodki Bez - tarta karmelowa fot. Słodki Bez

Produkty, których potrzebujesz do przygotowania fit tarty karmelowej 

Składniki na spód:

  • 125 gram oleju kokosowego
  • 70 gram erytrolu
  • 150 gram mąki ryżowej
  • 30 gram płatków jaglanych
  • 30 gram kakao naturalnego
  • 50 gram mąki z orzechów arachidowych
  • 20 gram mielonego siemienia lnianego i 40 gram gorącej wody do zalania

Masa karmelowa:

  • 150 gram ugotowanej kaszy jaglanej (50 gram suchej kaszy jaglanej i 100 gram wody)
  • 150 gram syropu daktylowego
  • 150 gram mleka kokosowego w puszce (gęsta część, bez wody)
  • 150 gram masła orzechowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 150 gram mleka kokosowego w puszce
  • 30 gram erytrolu
  • 100 gram czekolady słodzonej erytrolem

Przygotowanie fit tarty karmelowej 

Spód:

Olej kokosowy ubij za pomocą miksera na puszystą masę Następnie dodaj erytrol w kilku partiach. Siemię lniane odważ do wysokiego naczynia, zalej gorącą wodą i wymieszaj dokładnie. Dodaj do misy z olejem i dalej chwilę ubijaj. Do miski odważ sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj do misy z olejem i krótko wymieszać do połączenia składników. Odstaw do lodówki na chwilę, aby masa stężała i była plastyczna. Przygotuj blaszkę o średnicy 21 cm, przełóż do niej ciasto i wylep spód razem z rantem. Nakłuj widelcem, piecz 13 minut w 180C. Ostudzony spód posmaruj masłem orzechowym i posyp orzechami arachidowymi.

Masa karmelowa:

Wszystkie składniki oprócz masła orzechowego dokładnie zblenduj, na gładką masę.
Dodaj masło orzechowe i zblenduj do połączenia składników.
Wyłóż masę na spód tarty.

Polewa czekoladowa:

Zagotuj mleko kokosowe. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i wraz z erytrolem dodaj do gorącej śmietanki kokosowej. Mieszaj szpatułką, aż czekolada rozpuści się w śmietance i polewa będzie gładka. Przygotowaną polewę wylej na tartę i udekoruj pokruszonymi orzechami arachidowymi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.