Placki bananowo-jogurtowe. Zdrowy pomysł na śniadanie

Placki bananowo-jogurtowe to pomysł na fit śniadanie. Ważne żeby od samego rana dostarczyć naszemu organizmowi dużo wartości odżywczych, a dzięki nim będziesz mieć energię na cały poranek.

Placki bananowo-jogurtowe - co potrzebujesz

Do przygotowania tego śniadania potrzebujesz:

  • 2 banany 
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • olej kokosowy do smażenia 
  • 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 

Placki bananowo-jogurtowe - przygotowanie 

Przygotowanie placków bananowych jest banalnie proste. Jeżeli nie masz mąki owsianej zmiel płatki owsiane tak, by konsystencją przypominały mąkę. Dodaj do tego banany, jajko i jogurt naturalny. Wymieszaj wszystko blenderem na gładką masę. na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż naleśniki. W zależności od upodobań możesz zrobić większe lub mniejsze placuszki. 

Placki bananowo-jogurtowe - kalorie 

Jeden placek bananowo-jogurtowy ma około 80 kalorii. Biorąc pod uwagę fakt, że na śniadanie jemy zazwyczaj około czterech, pięciu to kaloryczność takiej fit przekąski wynosi około 400 kalorii. 

Kiedy jeść placki bananowe? 

Taką przekąskę możesz zjeść na śniadanie, ale nie tylko. Jeżeli należysz do osób aktywnych fizycznie z powodzeniem możesz zjeść placuszki bananowo-jogurtowe jako posiłek przed treningowy. Dzięki dużej zawartości węglowodanów będziesz mieć pewność, że podczas treningu nie zabraknie ci energii. 

Ulubiona przekąska Roberta Lewandowskiego 

Okazuje się, że takie śniadanie uwielbia jeden z naszych najlepszych piłkarzy, a mianowicie Robert Lewandowski. Jakiś czas temu jego żona na swoim blogu opublikowała co najczęściej je jej mąż przed treningiem lub meczem. Lewandowski wybiera wersję placuszków bez jogurtu naturalnego. Ania do swojego przepisuje poza bananami dodaje: 3 jajka, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Patrząc na to, jakim Lewandowski jest sportowcem to chyba warto do swojego codziennego jadłospisu włączyć ten przepis. 

Banany - dlaczego warto je jeść? 

Powodów dla których warto jeść banany jest wiele. Zacznijmy od tego, że są one cennym źródłem błonnika, który niezbędny jest w naszej diecie. Dodatkowo wspomagają odporność, a także produkują enzymy trawienne, dzięki czemu przyswajanie składników odżywczych jest dużo lepsze lepsze. Banany szczególnie polecane są osobom aktywnym fizycznie, dlatego że zawierają wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie , w krótkim czasie są w stanie dostarczyć nam bardzo dużo energii. Banany są także cennym źródłem witamin z grupy  grupy B, witaminy C, a także E. Ponadto w bananach znajduje się także mnóstwo mikro i makro elementów takich jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Banany nie są polecane osobom będącym tylko na diecie, dlatego że zawierają bardzo dużo kalorii (1 banan to około 114 kcal), z kolei tak jak wcześniej wspomnieliśmy osoby aktywne fizycznie powinny do swojej diety włączyć właśnie ten owoc. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA