Płatki owsiane to świetny pomysł na śniadanie. Może je wykorzystać do omleta, owsianki czy ciastek owsianych to świetny sposób, aby zdrowo zacząć dzień. Dodaje ona energii oraz wspomaga układ trawienny, nie obciążając go zbędnymi tłuszczami. Co więcej – jest polecana osobom, które chcą zrzucić nieco na wadze. Jak więc przygotować płatki owsiane?
Jedna łyżka płatków owsianych waży ok 10 g. Kaloryczność owsianki zależy od tego ile znajdzie się porcji płatków owsianych w naszej misce. Na jedną porcję owsianki przypada ok 30 gramów płatków owsianych, czyli trzy łyżki. Owsianka przygotowana na wodzie ma około 120 kcal.
Płatki owsiane, a odchudzanie
Płatki owsiane na śniadanie lub między posiłkami to idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie. Płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny, a duża zawartość błonnika sprawia, że sycą na długo. Dla osób lubiących słodkie przekąski owsianka idealnie sprawdza się zamiast słodyczy. Zalana ciepłym mlekiem lub wodą i jogurtem z dodatkiem ulubionych owoców smakuje zaspokaja apetyt na "coś słodkiego". Warto jednak pamiętać, aby nie gotować płatków, tylko zalać je ciepłą wodą. Gotowanie zwiększa indeks glikemiczny, co powoduje większe wyrzuty insuliny, a co za tym idzie częstsze napady głodu.
Płatki owsiane na wodzie:
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
1. Płatki zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy miseczką
2. Czekamy ok 15 minut aż płatki nasiąkną i gotowe!
W przypadku przygotowywania płatków owsianych na mleku można zalać płatki zimnym mlekiem i ugotować w garnku.
Musli z jogurtem i świeżymi owocami
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- ulubione świeże owoce, np. truskawki, borówki, brzoskwinie, maliny
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp część płatków owsianych. Następnie wlej jogurt naturalny i wsyp resztę płatków. Na wierzchu ułóż pokrojone świeże owoce i ozdób listkami świeżej mięty.
Omlet z płatkami owsianymi
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów
- odrobina cynamonu
- miód
- świeże truskawki
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj je z
żółtkami, płatkami owsianymi, otrębami, cynamonem i miodem. Smaż z obu stron do zarumienia. Podawaj z pokrojonymi świeżymi truskawkami.