Naturalny antybiotyk - czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi, przez lata zapomniany, znowu wraca do naszej kuchni. Regularnie spożywany skutecznie zwalcza wirusy i bakterie oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Zobacz, jakie jeszcze ma właściwości i jak najlepiej je wykorzystać.

Czosnek niedźwiedzi - uprawa

Czosnek niedźwiedzi nazywany jest też czosnkiem cygańskim i znany był już starożytnym Germanom. Kiedyś używano go, jako uniwersalnego leku na wszystkie dolegliwości, gdyż świetnie zwalcza bakterie, grzyby i wirusy. Czosnek niedźwiedzi podnosi odporność i wzmacnia całe ciało. 

Co ciekawe, obecnie zajdziesz go w większości sklepów na dziale z przyprawami, ale z łatwością możesz go wyhodować samodzielnie w swoim ogródku. Wystarczy jego cebulki lub sadzonki czosnku niedźwiedziego zasadzić na przełomie września i października. Czosnek niedźwiedzi jest rośliną mrozoodporną i dobrze rośnie także w zaciemnionym miejscu.  

Czosnek niedźwiedzi - właściwości

Czosnek niedźwiedzi ma działanie antynowotworowe, dzięki dużej ilości związków siarki, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pobudzają one układ odpornościowy i są skuteczne w zwalczaniu komórek rakowych. Również niwelują działanie wolnych rodników, dzięki czemu mają działanie odmładzająco i pozwalają długo cieszyć się młodzieńczym wyglądem.

Czosnek niedźwiedzi wspomaga także pracę układu sercowo-naczyniowego i obniża poziom złego cholesterolu, który może być przyczyną wielu przewlekłych chorób i problemów ze zdrowiem.

Chcesz wzmocnić odporność organizmu? Oto 8 produktów, które ci w tym pomogą!

Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie

Czosnek niedźwiedzi to wspaniały produkt, który doskonale przyda się w naszej kuchni. Można go dodawać do wielu potraw - na przykład jajecznicy, sałatek czy zup. Doskonale sprawdzi się również w pastach i na kanapkach. Możesz zrobić też z niego zdrową nalewkę.

Czosnek niedźwiedzi - przepis na nalewkę

Nalewka z czosnku niedźwiedziego znana i stosowana jest od dawna w medycynie ludowej. Świetnie wpływa na kondycję i zdrowie organizmu - pomoże zwalczyć przeziębienie i poprawić trawienie, a do tego jest prosta do przygotowania.

Drobno posiekane liście czosnku niedźwiedziego wystarczy zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Butelkę lub słoik z nalewką należy co jakiś czas mieszać i stawiać do góry dnem. Po upływie 3 tygodni będzie gotowa do spożycia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.