Między jesienią, a zimą nie trudno o przeziębienie. Odporność naszego organizmu jest niższa, więc jest on bardziej podatny na wirusy i infekcje. Katar, gorączka i łamanie w kościach? Postanowiliśmy sprawdzić i zapytać dietetyka, czy 5 wybranych przez nas domowych sposobów na przeziębienie rzeczywiście działa. Nie daj się chorobie i zobaczcie, co warto wypróbować!
1. Mleko z czosnkiem i masłem
Zacznijmy od klasyka, czyli ciepłego mleka z dodatkiem czosnku, masła i ewentualnie odrobiny miodu do smaku, czyli mikstury którą zawsze stosowały nasze babcie i prababcie. Czy takie połączenie ma sens? Jedno jest pewne - nie jest ono przypadkowe. Dietetyk Kaja Karwowska zapewnia, że każdy z jej składników wykazuje właściwości prozdrowotne i może skutecznie pomóc w walce z przeziębieniem.
"Mleko z masłem, bądź mleko z miodem i masłem tworzy "filtr" osłaniający obolałe gardło - zawarte w tym połączeniu drobinki tłuszczu powlekają śluzówkę gardła, łagodząc objawy kaszlu i bólu gardła. Z kolei miód i czosnek działają jak naturalny antybiotyk" - zapewnia.
Przepis na mleko z czosnkiem i masłem
Składniki: 200 ml ciepłego mleka, łyżka masła, łyżka miodu, dwa wyciśnięte ząbki czosnku
Do kubka lekko ciepłego mleka dodaj kawałeczek masła, łyżkę miodu i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Miksturę wymieszaj i wypij, gdy jest jeszcze ciepła. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącego mleka, gdyż straci cześć swoich prozdrowotnych właściwości.
Picie mleka z czosnkiem z pewnością nie jest naszym ulubionym połączeniem, trzeba jednak przyznać, że jest niezwykle skuteczne w walce z chorobą i wirusami. Już 3 dni takiej kuracji są w stanie postawić nas na nogi. Nasza ocena: 9/10
2. Imbirowy shot
Prozdrowotne właściwości imbiru znane były już w medycynie chińskiej i indyjskiej, jest on zresztą cały czas powszechnie stosowany nie tylko w kulturze Wschodu, ale i w medycynie konwencjonalnej na całym świecie. Świetnie rozgrzewa organizm i działa bakteriobójczo, ale to nie wszystko!
"Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, imbir może być cennym uzupełnieniem terapii w trakcie przeziębienia. Wiele badań wykazało, iż składniki zawarte w imbirze mają możliwość hamowania rozwoju niektórych drobnoustrojów. Dlatego imbir jest doskonałym uzupełnieniem naszej diety - nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także w każdej innej porze roku"- mówi dietetyk.
Wypijanie każdego dnia tej mikstury wymaga przyzwyczajenia, ale regularne sięganie po mieszankę podniesie odporność naszego organizmu i doda nam energii. Nasza ocena: 7/10
Przepis na imbirowego shota
Składniki: kieliszek soku z cytryny, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki startego świeżego imbiru, miód do smaku.
Przygotowanie:
Połącz ze sobą wszystkie składniki i pij do dna!
3. Sok z kiszonych buraków
Do prozdrowotnych właściwości kiszonek nie trzeba już chyba nikogo przekonywać - są one źródłem probiotyków, które regulują florę bakteryjną w jelitach i wzmacniają system odpornościowy. Poza ogórkami czy kapustą warto ukisić także buraki, które z pewnością uchronią nas przed infekcją.
"Burak to nieocenione źródło kwasu foliowego, witamin A i C oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i potas. Warto jednak pamiętać, że kiszonki mają działanie poprawiające odporność długofalowo, ich doraźne stosowanie podczas przeziębienia niestety niewiele może pomóc" - wyjaśnia dietetyk.
Dlatego sięgajmy po sok z kiszonego buraka regularnie już na początku jesieni. Pamiętajmy jednak, że to co często znajduje się na sklepowych półkach, niestety niewiele ma wspólnego z prawdziwym procesem kiszenia - do produktów "kiszonych" dodaje się bowiem środki konserwujące, przez co ich działanie probiotyczne jest żadne bądź znikome. Dlatego zakwas buraczany czy inne kiszonki najlepiej przygotować samemu, a żadna choroba nie będzie nam straszna! Nasza ocena: 8/10
Przepis na sok z kiszonych buraków
Składniki: 2 buraki, ząbek czosnku, łyżeczka soli, pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie, ziele angielskie.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Do litrowego słoja wrzucamy buraki i zalewamy wodą z solą. Na koniec dodajemy chleb przygotowany na zakwasie. Ważne jest, żeby bakteriom fermentacyjnym przygotować środowisko beztlenowe, dlatego żaden z produktów nie powinien pływać na powierzchni. W innym wypadku może zacząć pleśnieć. Do słoika można włożyć np. szklankę, dzięki której wszystkie produkty będą ze sobą ściśnięte. Tak przygotowany słoik odstawiamy do ciepłego miejsca na 3-4 dni. Po tym czasie sok przelewamy do butelki i popijamy każdego dnia.
4. Złote mleko
Złote mleko posiada wiele cennych właściwości - leczy kaszel, rozgrzewa, zmniejsza gorączkę i podnosi odporność. Ponadto pomaga w zasypianiu, redukuje stres, poprawia nastrój i doskonale smakuje. Modę na ten napój wylansowały gwiazdy takie jak Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow czy Anna Lewandowska.
Za najcenniejsze właściwości kurkumy i złotego mleka odpowiada żółty barwnik - kurkumina. Ze względu na jej silny potencjał antyoksydacyjny, kurkumina wykazuje aktywność przeciwzapalną, przeciwwirusową, antybakteryjną oraz przeciwgrzybiczną - dlatego może być cennym elementem diety wzmacniającej odporność.
"Niestety biodostępność kurkuminy jest stosunkowo niewielka. Aby zwiększyć jej przyswajalność należy spożywać produkty zawierające kurkuminę równocześnie z piperyną (składnik pieprzu) lub tłuszczem. Dlatego jedną z lepszych form podania kurkuminy jest "złote mleko" - napój na bazie mleka, oleju/masła ghee i kurkumy" - podkreśla dietetyk. Nasza ocena: 5/10
Przepis na złote mleko
Składniki: łyżeczka kurkumy, szklanka mleka kokosowego lub migdałowego, szczypta cynamonu i imbiru, pół łyżeczki oleju kokosowego.
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do garnka kurkumę, cynamon, imbir i olej kokosowy. Uważamy, żeby nie zagotować mleka. Mieszamy od czasu do czasu. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia i gotowe. Do smaku możemy dodać ulubiony miód.
5. Domowy rosół z kaszą jaglaną
Wiele osób, gdy czuje, że dopada ich infekcja sięga po domowy rosół - to nie przypadek. Jest doskonałym domowym lekiem na przeziębienie i grypę. Podczas gotowania rosołu uwalnia się aminokwas o nazwie cysteina, która wspomaga odkrztuszanie wydzieliny z oskrzeli. Ponadto ten domowy bulion znakomicie rozgrzewa organizm.
Warto zamiast makaronu podczas przeziębienia zjeść rosół z kaszą jaglaną, która usuwa wilgoć i śluz z organizmu, czyli osusza i ma działanie bakteriobójcze. Jej dodatek z pewnością sprawi, że poczujemy się nieco lepiej. Nasza ocena: 10/10
Przepis na domowy rosół
Składniki: 1kg dobrego mięsa, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, pół selera, 2 ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Z podanych składników gotuj wywar na wolnym ogniu. Ugotowany rosół dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki. Zjedz z ugotowaną kaszą jaglaną.
Co wybrać, gdy dopada nas infekcja?
Z pewnością warto do swojej kuracji włączyć domowe metody walki z przeziębieniem. Naszym zdaniem najlepiej sięgnąć po dobrze nam znane mleko z czosnkiem i masłem oraz domowy rosół, który szybko postawi nas na nogi.
"Pomimo, że przedstawione metody mogą pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia, warto pamiętać że przede wszystkim powinno się je stosować w ramach profilaktyki" - mówi dietetyk Kaja Karwowska z wygodnadieta.pl.
Zobacz więcej: wygodniadieta.pl