Sprawdziłyśmy 5 domowych sposobów na przeziębienie. Czy rzeczywiście działają?

Co jest najlepsze na przeziębienie? Jakie są domowe sposoby na przeziębienie? Czujesz, że dopadła cię infekcja? Nie musisz od razu biec do apteki! Domowe metody również pomagają skutecznie walczyć z przeziębieniem. Złote mleko, imbirowy shot, a może sok z kiszonych buraków? Zobacz, co warto wybrać, by szybko wrócić do zdrowia!

Między jesienią, a zimą nie trudno o przeziębienie. Odporność naszego organizmu jest niższa, więc jest on bardziej podatny na wirusy i infekcje. Katar, gorączka i łamanie w kościach? Postanowiliśmy sprawdzić i zapytać dietetyka, czy 5 wybranych przez nas domowych sposobów na przeziębienie rzeczywiście działa. Nie daj się chorobie i zobaczcie, co warto wypróbować!

1. Mleko z czosnkiem i masłem

Zacznijmy od klasyka, czyli ciepłego mleka z dodatkiem czosnku, masła i ewentualnie odrobiny miodu do smaku, czyli mikstury którą zawsze stosowały nasze babcie i prababcie. Czy takie połączenie ma sens? Jedno jest pewne - nie jest ono przypadkowe. Dietetyk Kaja Karwowska zapewnia, że każdy z jej składników wykazuje właściwości prozdrowotne i może skutecznie pomóc w walce z przeziębieniem.

.. fotolia fotolia

"Mleko z masłem, bądź mleko z miodem i masłem tworzy "filtr" osłaniający obolałe gardło - zawarte w tym połączeniu drobinki tłuszczu powlekają śluzówkę gardła, łagodząc objawy kaszlu i bólu gardła. Z kolei miód i czosnek działają jak naturalny antybiotyk" - zapewnia.

Przepis na mleko z czosnkiem i masłem

Składniki: 200 ml ciepłego mleka, łyżka masła, łyżka miodu, dwa wyciśnięte ząbki czosnku

Do kubka lekko ciepłego mleka dodaj kawałeczek masła, łyżkę miodu i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Miksturę wymieszaj i wypij, gdy jest jeszcze ciepła. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącego mleka, gdyż straci cześć swoich prozdrowotnych właściwości.

Picie mleka z czosnkiem z pewnością nie jest naszym ulubionym połączeniem, trzeba jednak przyznać, że jest niezwykle skuteczne w walce z chorobą i wirusami. Już 3 dni takiej kuracji są w stanie postawić nas na nogi. Nasza ocena: 9/10

2. Imbirowy shot

Prozdrowotne właściwości imbiru znane były już w medycynie chińskiej i indyjskiej, jest on zresztą cały czas powszechnie stosowany nie tylko w kulturze Wschodu, ale i w medycynie konwencjonalnej na całym świecie. Świetnie rozgrzewa organizm i działa bakteriobójczo, ale to nie wszystko!

.. fotolia fotolia

"Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, imbir może być cennym uzupełnieniem terapii w trakcie przeziębienia. Wiele badań wykazało, iż składniki zawarte w imbirze mają możliwość hamowania rozwoju niektórych drobnoustrojów. Dlatego imbir jest doskonałym uzupełnieniem naszej diety - nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także w każdej innej porze roku"- mówi dietetyk.

Wypijanie każdego dnia tej mikstury wymaga przyzwyczajenia, ale regularne sięganie po mieszankę podniesie odporność naszego organizmu i doda nam energii. Nasza ocena: 7/10

Przepis na imbirowego shota

Składniki: kieliszek soku z cytryny, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki startego świeżego imbiru, miód do smaku.

Przygotowanie:

Połącz ze sobą wszystkie składniki i pij do dna!

3. Sok z kiszonych buraków

Do prozdrowotnych właściwości kiszonek nie trzeba już chyba nikogo przekonywać - są one źródłem probiotyków, które regulują florę bakteryjną w jelitach i wzmacniają system odpornościowy. Poza ogórkami czy kapustą warto ukisić także buraki, które z pewnością uchronią nas przed infekcją.

.. fotolia fotolia

"Burak to nieocenione źródło kwasu foliowego, witamin A i C oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i potas. Warto jednak pamiętać, że kiszonki mają działanie poprawiające odporność długofalowo, ich doraźne stosowanie podczas przeziębienia niestety niewiele może pomóc" - wyjaśnia dietetyk.

Dlatego sięgajmy po sok z kiszonego buraka regularnie już na początku jesieni. Pamiętajmy jednak, że to co często znajduje się na sklepowych półkach, niestety niewiele ma wspólnego z prawdziwym procesem kiszenia - do produktów "kiszonych" dodaje się bowiem środki konserwujące, przez co ich działanie probiotyczne jest żadne bądź znikome. Dlatego zakwas buraczany czy inne kiszonki najlepiej przygotować samemu, a żadna choroba nie będzie nam straszna! Nasza ocena: 8/10

Przepis na sok z kiszonych buraków

Składniki: 2 buraki, ząbek czosnku, łyżeczka soli, pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie, ziele angielskie.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Do litrowego słoja wrzucamy buraki i zalewamy wodą z solą. Na koniec dodajemy chleb przygotowany na zakwasie. Ważne jest, żeby bakteriom fermentacyjnym przygotować środowisko beztlenowe, dlatego żaden z produktów nie powinien pływać na powierzchni. W innym wypadku może zacząć pleśnieć. Do słoika można włożyć np. szklankę, dzięki której wszystkie produkty będą ze sobą ściśnięte. Tak przygotowany słoik odstawiamy do ciepłego miejsca na 3-4 dni. Po tym czasie sok przelewamy do butelki i popijamy każdego dnia.

4. Złote mleko

Złote mleko posiada wiele cennych właściwości - leczy kaszel, rozgrzewa, zmniejsza gorączkę i podnosi odporność. Ponadto pomaga w zasypianiu, redukuje stres, poprawia nastrój i doskonale smakuje. Modę na ten napój wylansowały gwiazdy takie jak Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow czy Anna Lewandowska.

Za najcenniejsze właściwości kurkumy i złotego mleka odpowiada żółty barwnik - kurkumina. Ze względu na jej silny potencjał antyoksydacyjny, kurkumina wykazuje aktywność przeciwzapalną, przeciwwirusową, antybakteryjną oraz przeciwgrzybiczną - dlatego może być cennym elementem diety wzmacniającej odporność.

.. fotolia fotolia

"Niestety biodostępność kurkuminy jest stosunkowo niewielka. Aby zwiększyć jej przyswajalność należy spożywać produkty zawierające kurkuminę równocześnie z piperyną (składnik pieprzu) lub tłuszczem. Dlatego jedną z lepszych form podania kurkuminy jest "złote mleko" - napój na bazie mleka, oleju/masła ghee i kurkumy" - podkreśla dietetyk. Nasza ocena: 5/10

Przepis na złote mleko

Składniki: łyżeczka kurkumy, szklanka mleka kokosowego lub migdałowego, szczypta cynamonu i imbiru, pół łyżeczki oleju kokosowego.

Przygotowanie: Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do garnka kurkumę, cynamon, imbir i olej kokosowy. Uważamy, żeby nie zagotować mleka. Mieszamy od czasu do czasu. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia i gotowe. Do smaku możemy dodać ulubiony miód.

5. Domowy rosół z kaszą jaglaną

Wiele osób, gdy czuje, że dopada ich infekcja sięga po domowy rosół - to nie przypadek. Jest doskonałym domowym lekiem na przeziębienie i grypę. Podczas gotowania rosołu uwalnia się aminokwas o nazwie cysteina, która wspomaga odkrztuszanie wydzieliny z oskrzeli. Ponadto ten domowy bulion znakomicie rozgrzewa organizm.

Warto zamiast makaronu podczas przeziębienia zjeść rosół z kaszą jaglaną, która usuwa wilgoć i śluz z organizmu, czyli osusza i ma działanie bakteriobójcze. Jej dodatek z pewnością sprawi, że poczujemy się nieco lepiej. Nasza ocena: 10/10

.. fotolia fotolia

Przepis na domowy rosół

Składniki: 1kg dobrego mięsa, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 3 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, pół selera, 2 ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Z podanych składników gotuj wywar na wolnym ogniu. Ugotowany rosół dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki. Zjedz z ugotowaną kaszą jaglaną.

Co wybrać, gdy dopada nas infekcja?

Z pewnością warto do swojej kuracji włączyć domowe metody walki z przeziębieniem. Naszym zdaniem najlepiej sięgnąć po dobrze nam znane mleko z czosnkiem i masłem oraz domowy rosół, który szybko postawi nas na nogi. 

"Pomimo, że przedstawione metody mogą pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia, warto pamiętać że przede wszystkim powinno się je stosować w ramach profilaktyki" - mówi dietetyk Kaja Karwowska z wygodnadieta.pl.

Zobacz więcej: wygodniadieta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA