Zazwyczaj ogórek kiszony jest dodatkiem do kanapki, sałatki lub do zupy, tymczasem mało osób wie, że niezwykle cenny dla naszego zdrowia jest także sok z kiszonych ogórków, co potwierdziły liczne badania naukowe. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom:
1. To naturalny probiotyk
Sok z kiszonych ogórków jest niezwykle bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Ponadto wzmacniają system obronny organizmu i są źródłem witamin z grupy B, witaminy C i soli mineralnych. Właśnie dlatego warto po niego sięgać zwłaszcza jesienią.
2. Jest witaminową bombą
Woda z ogórków to skarbnica witamin i minerałów. Dzięki zawartości wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów, cery i paznokci. Ze względu na bogactwo witaminy C, A, E, K polecana jest do picia, gdy przesadzimy z piciem alkoholu, czyli na kaca. To także świetny napój do picia, gdy czeka nas ważny egzamin - sok z ogórków wspomaga koncentrację.
3. Pomaga schudnąć
Bakterie kwasu mlekowego nie tylko wpływają na naszą odporność, ale także są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Wspomagają one wydzielanie kwasu żołądkowego, który podkręca metabolizm i usprawnia trawienie.
Ponadto regularne picie soku z kiszonych ogórków wspomaga usuwanie wody z organizmu, dzięki czemu znikają obrzęki i opuchnięcia. Pomaga też oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Warto zaznaczyć, że produkty, które zawierają kwas mlekowy są bogate w błonnik i sycą na długi czas.
4. Lek na liczne dolegliwości
Sok wpływa na regulację ciśnienia krwi, jest wykorzystywany przy migrenach oraz silnych bólach głowy. Podobno wspomaga nawet leczenie objawów kaszlu, wycisza system nerwowy, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i łagodzi bóle stawów.
Najlepiej przygotować go samodzielnie
Warto spróbować przygotować sok z ogórków kiszonych samodzielnie. Będzie on miał silniejsze działanie, a my zyskamy pewność, że został przygotowany wyłącznie z naturalnych składników.
Jeżeli postanowimy skorzystać z kupnego soku pamiętajmy o jednej podstawowej rzeczy - sok z ogórków kwaszonych to nie jest to samo, co z kiszonych! To właśnie produkty kiszone uznawane są za dobre i bardzo zdrowie, a kwaszenie jest procesem przyspieszonym i sztucznym, w którym ogórki zostają zalane roztworem z dodatkiem kwasu sorbowego. Dlatego czytajmy etykiety i zwracajmy uwagę na to, jaki produkt kupujemy.
Jak zacząć pić sok z kiszonych ogórków?
Podstawowa zasada - jeżeli zależy nam, aby zobaczyć efekty pijmy go regularnie, wtedy nie będziemy musieli sięgać po żadne probiotyki z apteki. "Warto pamiętać o tym, aby dostarczać je regularnie w codziennej diecie, bo spożywanie sporadyczne nie pozwoli wytworzyć stabilnej flory. Z gotowych preparatów aptecznych z probiotykami warto korzystać jedynie wtedy, gdy potrzebujemy więcej bakterii w związku z rekonwalescencją po przebytych chorobach i stosowaniu kuracji antybiotykowej” – mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Jeżeli chodzi o jego ilość - ja postanowiłam zacząć od małych ilości. Przez pierwszy tydzień wypijałam pół szklanki soku dziennie. Po tygodniu zwiększyłam ilość do dwóch szklanek. Z początku trzeba się przyzwyczaić do smaku napoju i można go rozcieńczać wodą, by jego smak nie był aż tak bardzo intensywny. Jedno jest pewno - bardzo szybko można się do niego przyzwyczaić i wypijanie stanie się naszym nawykiem.
Pijmy sok z ogórków!
Z pewnością warto spróbować - to bardzo tani sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie koncentracji i podkręcenie przemiany materii. Ze szklaneczką soku z kiszonych ogórków żadna jesienna infekcja nie będzie nam straszna!