5 najczęstszych błędów, które popełniasz w diecie

Do najczęściej popełnianych przez nas dietetycznych błędów, należy nieregularność posiłków, brak śniadania, codzienne ważenie się, jedzenie produktów przetworzonych oraz jedzenie w pośpiechu. Jak się przed nimi wystrzegać?

Nieregularność posiłków, to jeden z największych zaniedbań, które rozregulowują przemianę materii. Wybierając na pierwszy posiłek kawę, a później koło południa spożywając śniadanie, wyrządzamy krzywdę naszemu organizmowi. Kolejnym posiłkiem często jest obfita obiadokolacja, którą kończymy dzień. To bardzo istotne, by wydzielić pięć różnorodnych, pełnowartościowych posiłków, w 3 godzinnych odstępach czasowych. Jeśli masz problem z zachowaniem regularności, skorzystaj z aplikacji czy przypomnień, które pomogą Ci wyrobić w sobie ten nawyk. Organizm szybko Ci się odwdzięczy - będziesz dużo bardziej wydajny i pełen energii.

Równie szkodliwe jest odpuszczanie sobie śniadań. Dzień powinniśmy rozpocząć od szklanki ciepłej wody z cytryną oraz śniadania. Pierwszy posiłek da Ci zastrzyk energii, zwłaszcza jeśli będzie zawierał dużą ilość węglowodanów.

Kolejnym błędem jest codzienne kontrolowanie wagi. Organizm potrzebuje czasu, by zareagować, więc ważenie się każdego dnia nie będzie wymierne. Najlepszym rozwiązaniem jest ważenie się co tydzień. Radzimy skorzystać z profesjonalnej analizy składu ciała u dietetyka. Wówczas będziemy mieć pełen obraz - wagę mięśni, tłuszczu, kości, wody i wiek metaboliczny. Profesjonalne wagi są również dostępne w fitness clubach.

Częstym błędem w diecie jest także spożywanie produktów wysoko przetworzonych. Spowalniają one metabolizm, zakwaszają organizm i mają zły wpływ na jego gospodarkę. Należy się ich wystrzegać, a pomoże nam w tym czytanie składów na opakowaniach podczas zakupów. Sygnałem, by odłożyć produkt powinien być dla nas znajdujący się na etykiecie: glutaminian sodu, substancje zawierające w nazwie "E", spulchniacze i sztuczne barwniki.

Piątym popełniamy przez nas błędem jest jedzenie w pośpiechu. Tempo życia wymaga od nas ciągłego pośpiechu, co odbija się negatywnie na naszym metabolizmie. Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej - ślina zawiera enzymy trawienne wspomagające proces. Dlatego tak istotne jest, abyśmy jedli powoli i dokładnie przeżuwali. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.