Przygotowując kawę powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jej jakość. Kawę rozpuszczalną oraz sypaną należy zastąpić świeżo mieloną. Możemy wybrać kawę Arabica, nieco słabszą, acz popularniejszą lub Robustę, o wyższej zawartości kofeiny. Na świecie za szlachetniejszą uznawana jest Arabica.
Anna Lewandowska na swoim koncie na Instagramie zachęca także do dodawania do kawy kakao oraz mleka kokosowego. Hitem, proponowanym przez Anię, jest także masło z orzechów nerkowca, mus kokosowy czy masło migdałowe zblendowane z kawą. Jak zapewnia trenerka, kawa w połączeniu z musem kokosowym smakuje jak Rafaello i uzależnia!
Jakiś czas temu Ewa Chodakowska odradzała jednej ze swoich podopiecznych, Małgorzacie Rozenek, dodawania do kawy mleka. Jak twierdzi trenerka wszystkich Polek, taki dodatek przyczynia się do powstawania cellulitu. Ewa przestrzega także przed piciem kawy na czczo. Podkreśla, że wypłukuje ona wapń i zmniejsza wchłanianie się żelaza i odwadnia. Dlatego też zachęcamy do uzupełnienia płynów po jej wypiciu. Chodakowska nie zapomina jednak o walorach kawy - "może ona chronić przed rakiem, redukować nadwagę, likwidować kamienie żółciowe, pomaga leczyć cukrzycę a nawet chorobę Parkinsona" - wylicza.
Dowiedz się więcej co sądzi o kawie z mlekiem Ewa Chodakowska.
Aby zrobić zdrową kawę będziemy potrzebowali 3 łyżek kawy świeżo mielonej, trzy goździki, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1 kostkę 99% czekolady
i miód.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać 2 szklanki wody, wsypać kawę i przyprawy. Nie mieszając należy doprowadzić miksturę do wrzenia. Następnie ściągamy ją z palnika i dodajemy kostkę czekolady. Czekamy aż się rozpuści, przelewamy przez sitko i dodajemy miodu.
Kawę można wykorzystać jako naturalny spalacz tłuszczu. Należy ją wypić 15-30 minut przed wysiłkiem kardio. Zawarta w niej kofeina powoduje przyspieszenie metabolizmu, a co za tym idzie, szybsze i efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Jeśli jesteś wielbicielem kawy słodzonej, zastąp cukier biały i trzcinowy, cukrem kokosowym, palmowym, syropem kokosowym, z agawy czy miodem.