Kokos - co kryje w środku?

Smak kokosa ma wielu zwolenników - to doskonały dodatek do wielu dań, deserów i drinków, zarówno w postaci soku jak i wiórków. Delikatny, charakterystyczny smak mleczka i miąższu sprawia, że kokos kojarzy się z luksusem i jest coraz częściej pożądany. Twarda skorupa skrywa wiele dobroci - dowiedz się, co takiego!

Jak otworzyć kokos

Wielu miłośników kokosa korzysta z jego gotowych przetworów dostępnych w niemal wszystkich sklepach - mleczka i wiórków, bądź produktów o smaku kokosa. Wizja rozbijania twardej jak skała skorupy skutecznie odwodzi bowiem od prób dostania się do wnętrza tego wielkiego orzecha. Nawet, jeśli udaje się to za pomocą różnych narzędzi, nasuwa się drugie pytanie - jak jeść kokos? Okazuje się, że ani jedna, ani druga sztuka nie są wcale takie trudne i niewykonalne, jak wydawać może się na pierwszy rzut oka. Pyszny miąższ i woda zachwycają nie tylko smakiem - zawierają także mnóstwo witamin. Skorzystaj więc z dobrodziejstw, jakie daje kokos. Jak otworzyć ten oporny orzech? Weź nóż o cienkim, ale twardym ostrzu (może to być również śrubokręt, dłuto lub inne podłużne i cienkie narzędzie). Wbij szpic we wgłębienie znajdujące się na czubku kokosa i zrób dziurę. Jeśli kokos nie poddaje się, uderzaj w narzędzie delikatnie młotkiem z góry. Przez powstałą dziurę wylej całą wodę do miseczki/szklanki - nadaje się ona bezpośrednio do spożycia. Następnie za pomocą noża bądź tasaka (tępą stroną) uderzaj w obwód kokosa. Skorupa powinna pęknąć po kilku mocnych uderzeniach. Jeśli jednak nie poddaje się, owiń kokos w ręcznik i pomóż sobie młotkiem. Kiedy skorupa pęknie na pół, pozostanie już tylko wydrążyć z niej miąższ. Najłatwiej zrobisz to za pomocą noża o okrągłym zakończeniu. Wbij go pomiędzy miąższ i skorupę i delikatnie podważ na całym obwodzie - powinien odejść bez problemu. Teraz wystarczy usunąć z niego resztki brązowej skórki, jeśli pozostała na miąższu. Wnętrze kokosa jest gotowe do spożycia!

Kokos - jakie ma witaminy?

Wnętrze kokosa zawiera sporo wartości odżywczych - między innymi kwasy tłuszczowe znacznie wspomagające przemianę materii. Miąższ kokosa zawiera mnóstwo magnezu, potasu, fosforu, błonnika i kwasu foliowego. Jest to więc doskonały sprzymierzeńca szczupłej sylwetki, a jego spożywanie zalecane jest osobom odchudzającym się. Niepozorny, biały miąższ to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Pod twardą skorupą znajdziemy mnóstwo witaminy C, B6, niacyny, ryboflawiny, tiaminy oraz kwasu foliowego. Kokos skrywa również witaminę E (zwaną witaminą młodości, bowiem neutralizuje ona wolne rodniki), a także witaminę K. To jednak nie wszystko - kokos to również bogactwo wapnia, magnezu, żelaza, a także cynku, potasu, sodu i fosforu.

Kokos - właściwości lecznicze

Tym, co zdecydowanie wyróżnia kokosa, jest bogactwo tłuszczów MCT - są one metabolizowane przez organizm w inny sposób, niż normalne tłuszcze. Zawdzięczają to średnim łańcuchom, które pozwalają organizmowi na szybsze pozyskanie z nich energii. Nie powodują one skoków insuliny, a dodatkowo przyspieszają metabolizm. Tłuszcze MCT pomagają także obniżyć poziom “złego” cholesterolu i wspomagają wzrost tego “dobrego”. Mało kto wie również o tym, że kokos wykazuje właściwości hamujące rozmnażanie bakterii, wirusów oraz grzybów, dlatego wspomaga leczenie infekcji i zapobiega im.

Kulki mocy, które są zdrowe, pyszne i zrobisz bez pieczenia [HAPS FIT]

Więcej o: