Orkisz - ziarno, które powinno zawitać w każdym zdrowym jadłospisie

Coraz więcej osób preferujących zdrową dietę sięga po orkisz - ziarno, które obdarzone zostało przez naturę wieloma cennymi dla naszego organizmu właściwościami. Orkisz i wyroby orkiszowe dostarczają wielu ważnych składników pokarmowych, doskonale zaspokajają głód, a jakby tego było mało - pomagają zwalczać liczne przypadłości zdrowotne. Poznaj listę atutów orkiszu i dowiedz się, jak wykorzystać go w kuchni.

Orkisz – co to jest?

Orkisz to nic innego, jak gatunek jednego najpopularniejszych i najszerzej wykorzystywanych zbóż, czyli pszenicy. Uprawiany jest od setek lat, w czasach starożytnych i w wiekach średnich był bardzo rozpowszechniony, następnie jego popularność spadła. Aż do obecnych czasów – ziarno orkiszu, mąka orkiszowa i inne wyroby orkiszowe cieszą się obecnie coraz większym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób starających się odżywiać naturalnie i zdrowo.

Czy orkisz zawiera gluten?

Informacja, czy orkisz ma gluten, z pewnością zainteresuje wszystkie osoby cierpiące na celiakię oraz nadwrażliwe na gluten. Niestety, zawartość glutenu w orkiszu jest dość wysoka, dlatego nie jest on zalecany w przypadku nietolerancji tego składnika. Co prawda, według niektórych opinii, orkisz mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej, ponieważ gluten w nim zawarty jest dość dobrze przyswajalny przez organizm. Nie ulega jednak wątpliwości, że osoby cierpiące na celiakię powinny na niego uważać.

Orkisz – właściwości

Orkisz jest jednym z najbogatszych pod względem wartości odżywczych zbóż. Jest pełen witamin – z grupy B oraz A, E i D, obfituje także w minerały: wapń, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, krzem. Nasiona orkiszu zawierają w sobie również sporą ilość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Właściwości prozdrowotne orkiszu są bardzo rozległe. Ten nietuzinkowy gatunek zboża korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy, na kości, stawy, mięśnie, skórę i włosy. Przeciwdziała stresowi, dodatnio wpływa na koncentrację, wspomaga pracę układu nerwowego.

Ziarno orkiszu jest zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu reguluje procesy trawienne, poprawia przemianę materii, syci na długi czas i przeciwdziała atakom głodu. Jeśli zatem dążymy do utraty nadprogramowych kilogramów, powinniśmy jak najczęściej sięgać po orkisz. Dieta bogata w to ziarno polecana jest także osobom walczącym ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ponieważ indeks glikemiczny orkiszu jest niski, zboże to nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, jest zatem jak najbardziej rekomendowane cukrzykom.

Ziarno orkiszu – jak gotować i jak wykorzystać w kuchni?

Orkisz jest dostępny w sklepach zarówno w formie całych ziaren, jak również w postaci mąki, otrąb, płatków. Całe ziarna orkiszu można ugotować, a potem podawać w daniach obiadowych jako alternatywę dla kasz i ryżu. Można też dodawać je do sałatek, zup i przekąsek. Ziarna orkiszu wymieszane z rodzynkami, owocami i jogurtem naturalnym będą świetną odmianą dla tradycyjnej owsianki. Zmielony orkisz sprawdzi się jako składnik farszów i past do smarowania. Jak ugotować ziarno orkiszu? Najpierw należy je wypłukać i namoczyć na ok. 12 godzin. Następnie gotujemy orkisz w osolonej wodzie, na małym ogniu, przez około godzinę, aż do miękkości ziaren.

Orkisz – przepisy

Całe ziarna orkiszu znakomicie pasują do dietetycznej, zdrowej kuchni. Wykorzystać je można na mnóstwo sposobów, praktycznie do wszystkich potraw, do których dodajemy ryże i kasze. Podobnie szerokie pole do popisów kulinarnych daje mąka orkiszowa – znacznie wartościowsza niż zwykła, biała. Świetnie nadaje się ona do domowych wypieków, placków, pierogów, klusek. Warte uwagi są również dostępne w sklepach razowe makarony orkiszowe, którymi warto zastępować białe odmiany. Oto 2 łatwe przepisy z orkiszem i mąką orkiszową:

Prosty i zdrowy chleb orkiszowy

Do przygotowania chleba orkiszowego potrzebna nam będzie: foremka a'la keksówka, ok. 700 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 2 szklanki wody, 1/3 paczki drożdży piekarskich, 1 płaska łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki oleju.

Robimy zaczyn: drożdże rozdrabniamy, łączymy z cukrem, szklanką letniej wody i 3 łyżkami mąki. Mieszamy i pozostawiamy zaczyn na ok. 20 minut, aż wyrośnie. Pozostałą mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sól, olej, ok. 1 szklanki wody i zaczyn. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto (powinno być luźne). Następnie smarujemy foremkę masłem i osypujemy bułką tartą lub otrębami. Przelewamy ciasto do formy, czekamy do wyrośnięcia ok. 45 minut, po czym wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 45 minut.

Orkisz z warzywami

Składniki: 1,5 szklanki orkiszu, czerwona papryka, 2 marchewki, por, 2 pomidory, 2 pietruszki, mała cukinia, natka pietruszki, sól, pieprz, dowolne zioła.

Ziarna orkiszu moczymy ok. 12 godzin, gotujemy do miękkości, odstawiamy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki. Pora siekamy, paprykę, cukinię i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dusimy na oliwie do miękkości, dodajemy orkisz, dusimy jeszcze przez chwilę, przyprawiamy posiekaną natką, solą i wybranymi ziołami.

Słoik obFITości - kilka poziomów energii [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Agora SA