Tymianek lub macierzanka to zioło, które wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Uprawiany jest obecnie na całym świecie. Tymianek charakteryzuje się tym, że ma drobne, zielone listki i fioletowe kwiaty, które znajdują się na szczycie delikatnych, zawijających się pędów. Można rozpoznać go po mocnym zapachu i lekko pikantnym smaku.
To zioło, które posiada nie tylko wiele walorów smakowych, ale i odżywczych. Od wieków wykorzystywane jest w medycynie naturalnej i ludowej. Historia stosowania tymianku sięga czasów starożytnych. Wówczas to medycy zalecali ją przy problemach z nerkami, dla pobudzenia wydalania moczu oraz dla oczyszczenia organizmu z toksycznych związków.
Tymianek wykazuje jednak o wiele więcej właściwości zdrowotnych, co zawdzięcza obecności licznych składników aktywnych, takich jak:
• Tymol - olejek eteryczny, o antybakteryjnym działaniu, który niweluje stany zapalne np. w jamie ustnej, stąd polecane są napary do płukania gardła z tymianku oraz do picia, ponieważ ma on właściwości wykrztuśne. Przeciwbakteryjny tymol decyduje o tym, że tymianek stał się ważnym składnikiem kremów przeciwtrądzikowych i płynów do mycia twarzy.
• Flawonoidy - mają działanie przeciwutleniające, tj. walczą z wolnymi rodnikami oraz wykazują działanie przeciwgrzybiczny. Dzięki nim tymianek ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe, obniżające ciśnienie krwi i moczopędne.
• Witaminy - głównie witamina C, podnosząca odporność organizmu, zwiększająca przyswajanie żelaza i uczestnicząca w metabolizmie tłuszczów, a także kwas askorbinowy oraz witaminy z grupy B.
• Składniki mineralne - w tym żelazo, potas, wapń, selen, magnez, mangan. Pierwiastki te wpływają na kości, zęby, stawy, produkcję erytrocytów, wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają trawienie i regulują pracę tarczycy czy akcję serca.
Znając już prozdrowotne właściwości tego zioła, warto teraz dowiedzieć się, do czego dodajemy tymianek i jak go używać, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści. Tymianek ma lekko pikantny smak, dlatego można go dodawać dla zwiększenia ostrości przeróżnych potraw - zup, mięs, potraw warzywnych i z dodatkiem makaronów. Świetnie współgra swoim smakiem z owocami i deserami, w tym z czekoladą.
Sporządzić można także napar z tymianku - namoczyć świeże gałązki z liści, a następnie doprowadzić do wrzenia. Napar można pić z dodatkiem cytryny, miodu czy z plasterkiem pomarańczy.
Tymianek i podbiał to tradycyjne połączenie środków leczniczych, które razem dają produkt, np. w postaci pastylek do ssania. Stosowany jest on w celu łagodzenia bólu gardła, chrypki, kaszlu oraz pomocniczo w przebiegu nieżytu błon śluzowych górnych dróg oddechowych.
Tymianek to doskonała pikantna przyprawa, która jest pełna właściwości odżywczych. Dlatego warto wprowadzić ją na stałe do swojej kuchni i dodawać do przygotowywanych potraw.