Masło orzechowe - co warto o nim wiedzieć?

Masło orzechowe staje się coraz popularniejsze nie tylko wśród osób uprawiających sport i trzymających dietę. Jest ono bowiem smacznym dodatkiem i zdrowym źródłem tłuszczów. Czy masło orzechowe tuczy? Jak wykonać je samodzielnie? Co warto o nim wiedzieć?

Masło orzechowe – właściwości

Masło orzechowe może być zrobione z różnych typów orzechów, jednak najczęściej można spotkać to przygotowane z orzeszków ziemnych. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ważną właściwością jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Masło z tych orzechów zawiera również potas, magnez, błonnik, witaminę E oraz białko roślinne. Dlatego jest świetnym sposobem na uzupełnienie białka i tłuszczu przez wegetarian. Warto pamiętać o tym, że orzechy to prawdziwe paliwo dla mózgu. Masła orzechowego nie powinni więc unikać uczniowie i studenci, których pamięć musi być bardzo często wytężona. Regularne spożywanie orzechów chroni ponadto przed chorobami serca. Masło orzechowe jest również źródłem niacyny, która usprawnia pracę układu pokarmowego i nerwowego.

Jakie masło orzechowe wybrać?

Najlepiej sprawdza się oczywiście masło orzechowe bez soli i cukru. Powinno ono być zrobione tylko z orzechów i niewielkiej ilości oleju roślinnego. W sklepach często możemy trafić na słodzone masła przygotowane z prażonych i solonych orzechów. Nie dość, że mają one więcej kalorii to jeszcze nie są do końca zdrowe. Jeśli nie możemy znaleźć odpowiedniego masła w markecie najlepiej poszukać w sieci lub sklepach ze zdrową żywnością.

Czy masło orzechowe tuczy?

Masło orzechowe ma dużo kalorii, ale nie trzeba wykluczać go z diety nawet wtedy, gdy chcemy schudnąć. Bardzo ważne jest to jakie masło wybierzemy oraz kiedy, z czym i w jakich ilościach je będziemy spożywać. W przypadku masła orzechowego jedna porcja powinna wynosić mniej więcej 2 łyżeczki, ponieważ jest ono na tyle skondensowane kalorycznie, że zjedzenie słoika na raz może dostarczyć nawet 2000 kalorii. Najlepiej unikać go wieczorem. Masło orzechowe warto jeść rano, ponieważ dostarcza wiele energii, a przez resztę dnia bez problemu je spalimy. Ze względu na kaloryczność tego produktu lepiej nie łączyć go z innymi wysokokalorycznymi składnikami. Wbrew pozorom jest ono również dobre dla osób, którym zależy na utracie kilku zbędnych kilogramów. Jego rolą jest wówczas pohamowanie głodu oraz w niewielkim stopniu zmniejszenie tempa przemiany materii.

Masło orzechowe – jak zrobić?

Przygotowanie masła orzechowego jest bardzo proste, a otrzymany produkt z pewnością będzie zdrowszy od większości dostępnych w sklepach. Potrzebujemy do tego ok. 3 szklanek orzechów (najlepiej ziemnych niesolonych, ale można je zrobić z dowolnych orzechów) oraz opcjonalnie dodatków (soli, kakao, cynamonu czy kardamonu). Orzechy trzeba najpierw uprażyć na patelni lub piec przez kilka minut na suchej blasze w temperaturze ok. 170 stopni. Należy pilnować, by się nie przypaliły i od czasu do czasu je mieszać. Zdejmujemy je z ognia kiedy lekko się zarumienią i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy będą już zimne miksujemy je w blenderze na wysokich obrotach. Ważna jest cierpliwość, ponieważ najpierw uzyskamy suchą masę, a dopiero później gdy orzechy puszczą tłuszcz powstanie z niej krem. Miksowanie może trwać nawet 15 minut. Warto zostawić trochę posiekanych orzeszków, by dodać je do kremowej masy. W czasie miksowania orzechy można lekko posolić lub dodać do nich ulubionych dodatków. Tak powstałe masło orzechowe jest gotowe do spożycia. Można podawać je z chlebem, owocami czy waflami ryżowymi, a także wykorzystać jako dodatek do ciasta lub innego deseru.

Śniadanie w 5 minut - omlet na słodko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.