Awokado na wiele sposobów

Awokado, czyli gruszka aligatora to zdrowe źródło tłuszczu i owoc, który mimo stosunkowo sporej liczby kalorii wspomaga odchudzanie. Ponadto poprawia pracę mózgu, chroni serce, odmładza, wspomaga układ trawienny, a dzięki dużej zawartości kwasu foliowego jest bardzo korzystne dla kobiet w ciąży. Można jeść je na wiele sposobów, a jednym z najpopularniejszych jest pasta z awokado, która świetnie sprawdza się w roli dodatku do różnych dań.

Klasyczna pasta z awokado

Pasta z awokado do chleba jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo zdrowa. Zawiera magnez, potas, fosfor, wapń wiele witamin: C, E, K, B9 i B6, a także jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To bardzo dobre źródło tłuszczu właśnie dlatego, że nie powoduje wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi. Aby pasta się udało potrzebne będzie dojrzałe awokado. Jeśli nie znajdziemy takiego w sklepie najlepiej po prostu odczekać parę dni aż owoc dojrzeje w domowych warunkach zamiast próbować na siłę robić pastę ze zbyt twardego awokado. Oprócz 1 dojrzałego awokado do pasty będziemy potrzebować również 1 mały ząbek czosnku oraz sól i sok z cytryny. Przygotowanie pasty rozpoczynamy od przekrojenia owocu wzdłuż i wyjęcia z niego pestki. Następnie wydrążamy łyżką miąższ i rozgniatamy go widelcem (przy trochę twardszych owocach można zrobić to w blenderze, jednak najlepiej, by awokado było na tyle miękkie, że wystarczy widelec). Czosnek siekamy i razem z solą oraz sokiem z cytryny dodajemy do miąższu, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Niektórzy stosują trik z wykorzystaniem pestki z awokado. Jej włożenie do naczynia spowoduje, że znajdująca się w nim past nie sczernieje. Tak przygotowaną pastę możemy wykorzystać do tostów czy kanapek.

Pasta z awokado z jajkiem

Pastę z awokado można robić na wiele sposobów. Wariacja z dodatkiem w postaci jajka to świetny sposób na urozmaicenie śniadań. Jeśli znudziły nam się owsianki, jajecznice i omlety, a rano potrzebujemy prawdziwego energetycznego kopa taka pasta będzie świetnym rozwiązaniem. Potrzebujemy do niej dojrzałego awokado, soku z cytryny, 1 małego ząbka czosnku, soli i pieprzu, 2 jajek, 3 łyżek oliwy oraz garści pestek słonecznika. Awokado przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy z niego miąższ. Jajka należy ugotować na twardo, a następnie ostudzić, pokroić i wraz z miąższem z awokado i pozostałymi składnikami zblendować. Pasta z awokado i jajka idealnie komponuje się z łososiem.

Pasta z awokado i makreli

Kolejnym urozmaiceniem pasty z awokado jest dodanie do niej makreli. Taka pasta to potężne źródło zdrowych tłuszczów i prawdziwa bomba energetyczna oraz oczywiście smakowa. Potrzeba do niej 1 awokado, połowę niezbyt dużej wędzonej makreli, soku z cytryny oraz pieprzu. Z makreli wyciągamy wszystkie ości najlepiej rozdrabniając mięso palcami, by upewnić się, że nic w nim nie zostało. Rozgniecioną makrelę mieszamy z wydrążonym wcześniej miąższem z awokado i przyprawami. Taka pasta jest gotowa do spożycia i idealnie nadaje się na rodzinne śniadania lub jako dodatek do przekąsek na domówkach w gronie przyjaciół.

Co zrobić z awokado oprócz pasty?

Awokado to bardzo uniwersalny owoc – świetnie smakuje nie tylko na słono, ale również na słodko. Można przyrządzić na jego bazie m.in. mus czekoladowy. Oprócz 1 awokado potrzeba do niego również pół banana, 1,5 łyżki kakao, łyżeczkę syropu daktylowego oraz 2 łyżek mleka. Jeśli chcemy stworzyć mus wegański możemy zastąpić krowie mleko mlekiem roślinnym. Po przekrojeniu awokado i wydrążeniu z niego miąższu miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Następnie mus należy nieco schłodzić, by wszystkie składniki się „przegryzły”, a deser nabrał odpowiedniej konsystencji. Muz a awokado świetnie komponuje się z owocami. Wielbiciele awokado i bananów mogą przygotować nie tylko mus, ale także pyszny i zdrowy koktajl z tych owoców. Do jego przyrządzenia potrzebne są: 1 małe dojrzałe awokado, 2 dojrzałe banany, 1 kiwi, sok z cytryny, pół jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka lub wody, łyżka miodu, łyżeczka oleju kokosowego oraz łyżka wiórków kokosowych. Z awokado wydrążamy miąższ, banany oraz kiwi obieramy i kroimy na kawałki, a następnie wszystkie składniki blend ujemy. Taki koktajl najlepiej smakuje nieco schłodzony. Jest pyszny i sycący, więc można wykorzystać go jako drugie śniadanie czy posiłek po treningu. Innym sposobem na wykorzystanie awokado jest przyrządzenie z nim puree ziemniaczanego. Miąższ z awokado wystarczy wówczas rozetrzeć z ugotowanymi i rozgniecionymi ziemniakami oraz doprawić solą, pieprzem, oliwą i opcjonalnie sokiem z cytryny. Awokado świetnie komponuje się także z innymi owocami, dlatego można przyrządzić z nim zdrową i smaczną sałatkę na orzeźwiający letni deser. Owoc kroimy w plasterki i kropimy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojonego ananasa oraz plasterki banana, kiwi, brzoskwini, gruszki i truskawek.

Nie tylko pasta z awokado może świetnie smakować. Owoc ten daje prawdziwe pole do popisu i może być bazą wielu wegańskich potraw. Nadaje się zarówno do pysznych śniadań w towarzystwie z chlebem i łososiem, sycących obiadów czy deserów z dodatkiem owoców i czekolady.

Awokado faszerowane na dwa sposoby - ulubione śniadanie trenerek fitness [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.