Kukurydza jest popularną na świecie odmianą zbóż, choć jej pojedynczy kłos może ważyć 30-40 dag. Najczęściej spożywana jest jako gotowana kukurydza, kukurydza gotowana lub prażona, czy w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Najbardziej rozpowszechniona jest kukurydza żółta i biała, choć znana jest jeszcze kukurydza czerwona i niebieska. Znane są dobroczynne właściwości kukurydzy dla zdrowia człowieka, które wynikają głównie z zawartości witamin, składników mineralnych oraz kwasów OMEGA-3.
W 100 gramach kukurydzy jest 60-70 proc. skrobi, czyli cukru, duże ilości błonnika, a także witamin: A, C, D, E, K oraz witamin z grupy B. Zawiera składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, fosfor, cynk i jod oraz selen. Dzięki zawartości selenu i witaminy E oraz beta-karotenu, spożywając kukurydzę, możemy bronić się przed działaniem wolnych rodników. Zboże to jest źródłem antyoksydantów, zwiększających odporność i zwalczających oznaki starzenia się. To luteina i zeaksantyna, które pomagają chronić plamkę żółtą przed zwyrodnieniem, zawarte są także w kukurydzy.
Kukurydza jest zbożem pozbawionym glutenu, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez alergików, u których gluten jest alergenem oraz przez osoby chorujące na celiakię. Zarówno sama kukurydza, jaki i mąka kukurydziana lub płatki kukurydziane, mogą być podstawą diety bezglutenowej.
Kukurydza jest kalorycznym przysmakiem - w 100 gramach jest aż 110 kcal. Skoro jedna kolba waży około 300 gram, to ładunek energetyczny równy jest w tym przypadku 330 kcal. Znacznie mniej kalorii zawiera fasolka szparagowa i zielony groszek.
Jak gotować kukurydzę?
Sami kucharze radzą, aby przed gotowaniem kukurydzy włożyć kolbę na godzinę do lodowatej wody, a później gotować w wodzie pozbawionej soli, ale z dodatkiem cukru. Można również gotować kukurydzę w wodzie zmieszanej w proporcji pół na pół z mlekiem.
Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy 10-15 minut gotowania na wolnym ogniu, aby jej ziarna zmiękły. Jeśli czas ten przedłużymy, kukurydza zacznie twardnieć. Kolby podajemy najlepiej z dodatkiem soli i pieprzu oraz świeżego masła.
Jak spożywać kukurydzę?
Serwowanie gorącej, gotowanej kukurydzy w kolbach z solą, pieprzem i masłem to tylko jedna z wielu propozycji podania. Ziarna z gotowanych kolb mogą podlegać konserwacji i spożyciu w sałatce - warzywnej lub z mięsem. Kukurydza konserwowa jest powszechnie dostępna w sklepach i względnie tania. W obu Amerykach niebywałą popularnością cieszy się zaś prażona kukurydza. Trzeba jednak podkreślić, że popularny popcorn jest przekąską wysokokaloryczną. W 100 gramach prażonej kukurydzy jest około 380 kcal, 4,5 g tłuszczu i 14,5 g błonnika. Problemem są też duże ilości soli, dodawane do paczki popcornu.
Z kolei płatki kukurydziane, choć reklamowane w mediach jako podstawa zdrowego śniadania, nie zawsze nią są. Niektórzy producenci dodają do płatków śniadaniowych duże ilości cukru, przez co przestają być tak zdrowe, jak powinny.