Kukurydza - popularne zboże na świecie

W kolbie lub w postaci drobnych ziarenek, najczęściej w sałatce warzywnej - kukurydza jest ciekawą rośliną, zaliczaną do grona zbóż, choć najczęściej kupimy ją na stoiskach warzywnych. Poza walorami smakowymi kukurydza ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jak ją spożywać i czy w wersji prażonej będzie równie zdrowa?

Kukurydza - właściwości odżywcze

Kukurydza jest popularną na świecie odmianą zbóż, choć jej pojedynczy kłos może ważyć 30-40 dag. Najczęściej spożywana jest jako gotowana kukurydza, kukurydza gotowana lub prażona, czy w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Najbardziej rozpowszechniona jest kukurydza żółta i biała, choć znana jest jeszcze kukurydza czerwona i niebieska. Znane są dobroczynne właściwości kukurydzy dla zdrowia człowieka, które wynikają głównie z zawartości witamin, składników mineralnych oraz kwasów OMEGA-3.

W 100 gramach kukurydzy jest 60-70 proc. skrobi, czyli cukru, duże ilości błonnika, a także witamin: A, C, D, E, K oraz witamin z grupy B. Zawiera składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, fosfor, cynk i jod oraz selen. Dzięki zawartości selenu i witaminy E oraz beta-karotenu, spożywając kukurydzę, możemy bronić się przed działaniem wolnych rodników. Zboże to jest źródłem antyoksydantów, zwiększających odporność i zwalczających oznaki starzenia się. To luteina i zeaksantyna, które pomagają chronić plamkę żółtą przed zwyrodnieniem, zawarte są także w kukurydzy.

Czy kukurydza ma gluten?

Kukurydza jest zbożem pozbawionym glutenu, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez alergików, u których gluten jest alergenem oraz przez osoby chorujące na celiakię. Zarówno sama kukurydza, jaki i mąka kukurydziana lub płatki kukurydziane, mogą być podstawą diety bezglutenowej.

Ile kalorii ma kukurydza?

Kukurydza jest kalorycznym przysmakiem - w 100 gramach jest aż 110 kcal. Skoro jedna kolba waży około 300 gram, to ładunek energetyczny równy jest w tym przypadku 330 kcal. Znacznie mniej kalorii zawiera fasolka szparagowa i zielony groszek.
Jak gotować kukurydzę?
Sami kucharze radzą, aby przed gotowaniem kukurydzy włożyć kolbę na godzinę do lodowatej wody, a później gotować w wodzie pozbawionej soli, ale z dodatkiem cukru. Można również gotować kukurydzę w wodzie zmieszanej w proporcji pół na pół z mlekiem.

Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy 10-15 minut gotowania na wolnym ogniu, aby jej ziarna zmiękły. Jeśli czas ten przedłużymy, kukurydza zacznie twardnieć. Kolby podajemy najlepiej z dodatkiem soli i pieprzu oraz świeżego masła.
Jak spożywać kukurydzę?
Serwowanie gorącej, gotowanej kukurydzy w kolbach z solą, pieprzem i masłem to tylko jedna z wielu propozycji podania. Ziarna z gotowanych kolb mogą podlegać konserwacji i spożyciu w sałatce - warzywnej lub z mięsem. Kukurydza konserwowa jest powszechnie dostępna w sklepach i względnie tania. W obu Amerykach niebywałą popularnością cieszy się zaś prażona kukurydza. Trzeba jednak podkreślić, że popularny popcorn jest przekąską wysokokaloryczną. W 100 gramach prażonej kukurydzy jest około 380 kcal, 4,5 g tłuszczu i 14,5 g błonnika. Problemem są też duże ilości soli, dodawane do paczki popcornu.
Z kolei płatki kukurydziane, choć reklamowane w mediach jako podstawa zdrowego śniadania, nie zawsze nią są. Niektórzy producenci dodają do płatków śniadaniowych duże ilości cukru, przez co przestają być tak zdrowe, jak powinny.

Co jeść, żeby mieć płaski brzuch [4 ZASADY]

Więcej o: