Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych? Właściwie kiszenie i kwaszenie to terminy tożsame, których z powodzeniem można używać zamiennie. Ogórek kwaszony i ogórek kiszony będą więc synonimami, choć najczęściej ogórki kwaszone przez kilka dni to ogórki małosolne, zaś jeśli proces kiszenia czy kwaszenia trwa dłużej, będą to już ogórki kiszone.
Kiszenie jest długotrwałym procesem, który powinien przebiegać w chłodnym miejscu, dlatego słoiki z kwaszonymi ogórkami umieszcza się w piwnicy lub w spiżarni, gdzie panuje temperatura w granicach 18-20 stopni Celsjusza. Przez cały czas kiszenia, ogórki muszą być całkowicie zanurzone w zalewie. W jego trakcie, ogórek poddawany jest fermentacji mlekowej, w wyniku której cukry proste obecne w komórkach roślinnych zostają przekształcone w kwas mlekowy.
Przygotowując ogórki kiszone, potrzebujemy albo słoików, albo beczki drewnianej bądź kamiennego garnka. Powstają one ze zwyczajnych ogórków gruntowych, które zamoczonych w zalewie, złożonej z wody i soli. Do tego dodajemy łodygi i baldachy kopru, korzeń chrzanu, ząbki czosnku i ewentualnie przyprawy: liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i ziarenka gorczycy białej.
W zależności od przepisu, do zalewy dodajemy inną ilość soli. Najczęściej można spotkać się z przepisem, w którym na 1 litr zalewy dodajemy jedną, kopiastą łyżkę soli kamiennej.
Wiele osób zastanawia się, czy ogórki kiszone są korzystne dla naszego organizmu oraz czy ogórki kiszone zakwaszają organizm? Trzeba uświadomić sobie, że kiszone ogórki mają cenne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim są naturalnymi probiotykami, ponieważ podczas fermentacji, jaka zachodzi w słoikach wraz z upływem czasu, powstaje kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, usuwa toksyny i wzmacnia układ odpornościowy organizmu człowieka. Poza tym każdy kiszony produkt ma wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, E, C, K i z grupy B oraz wapń, potas, magnez i fosfor. Regularne spożywanie kiszonych ogórków chroni przed anemią, ponieważ zwiększają one przyswajalność żelaza. Są doskonałym źródłem błonnika, a wysoka zawartość sodu czyni z nich ważny element diety dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby układu krążenia.
W 100 gramach ogórków kiszonych jest zaledwie 10 kcal. Przeciętny ogórek waży około 60 gram, co w przeliczeniu daje 6 kcal. Można więc do woli jeść ogórki kiszone bez obaw o swoją figurę, ale jednak - zachowajmy umiar. Ogórki kiszone można spożywać na wiele różnych sposobów. Są one także podstawą bardzo lubianej w polskich domach zupy ogórkowej.