Soja występuje w postaci niewielkich ziaren rosnących w strąkach. Należy do nasion oleistych. Bogata jest w białka, węglowodany oraz saponiny. Nie bez powodu określana jest mianem „super – food” i zaliczana do najzdrowszej żywności na świecie. Badania potwierdziły, że soja zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, a dzięki zawartości saponin obniża poziom cholesterolu we krwi. Fosfolipidy zawarte w ziarnach soi przyczyniają się do zwalczania chorób wątroby. Bardzo pożyteczną cechą soi są właściwości chelatujące, dzięki którym pomaga ona w pełni wykorzystać pierwiastki dostarczane organizmowi takie jak wapń, cynk czy żelazo. Olej z ziaren soi jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe co sprawia, że działa korzystnie na skórę. Pomaga bowiem w regeneracji tkanek. Choć mleko sojowe nie zawiera dużych ilości wapnia to jest bardzo zdrowe. Zawarte w nim izoflawony pomagają w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia osteoporozy. Soja jest świetna zarówno na męskie, jak i kobiece dolegliwości. Nie tylko pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi, ale również przyczynia się do zapobiegania rakowi prostaty. Ponadto izoflawony zawarte w ziarnach soi działają podobnie do estrogenu, dzięki czemu łagodzą objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca czy nocne pocenie.
Soja wykazuje nie tylko bardzo pożyteczne właściwości lecznicze, ale również szereg cech przydatnych w kosmetyce. Zawarta jest m.in. kremach przeciwzmarszczkowych i preparatach do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej. Znajdziemy ją również w kosmetykach do opalania. Soja ma zbawienne działanie na skórę – nawilża ją, odświeża i łagodzi problemy dermatologiczne. Olejek sojowy znalazł zastosowanie w masażu terapeutycznym.
Przy odpowiednim przechowywaniu ziarna soi mogą być przydatne do spożycia przez długi czas. Należy pamiętać, by trzymać je w suchych oraz szczelnych opakowaniach i nie wystawiać na ekspozycję słoneczną. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy tłuszcz zawarty w ziarnach soi nie jełczeje szybko. Samo przygotowanie soi nie jest trudne. Przed gotowaniem ziarna najlepiej moczyć przez 12 godzin. Soję możemy gotować nawet przez 90 minut, przy czym nawet po tym czasie raczej nie będzie ona całkiem miękka. Ziarna tej rośliny mają dość dużą twardość i nawet po zmieleniu nie uzyskamy całkowicie gładkiej masy. Pod koniec gotowania wodę należy trochę posolić. Z soi możemy otrzymać w domowych warunkach sos, olej, mleko, a nawet tofu. Przygotowuje się z niej zupy, pasztety, klopsiki czy zdrowsze warianty tradycyjnych potraw takich jak bigos.
Soja to bardzo zdrowa roślina. Na dodatek przy jej odpowiednim przygotowaniu można uzyskać różnorodne smaki. Co istotne nie zawiera glutenu, na który uczulonych jest coraz więcej osób. Jeśli chcesz utrzymać idealną wagę lub po prostu zadbać o zdrowie koniecznie spróbuj!