Mleko migdałowe pochodzi z migdałów, ma lekko orzechowy, delikatny smak i zapach. Zaliczane jest do grupy mlek roślinnych. Jest produktem powstałym z orzechów, poprzez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę lub sito. W wyniku takich procesów powstaje produkt mleczny pozbawiony laktozy, lekko strawny, bez białek mleka, które często są alergenem. Jest mniej przetworzonym mlekiem, bogatym w mikro i makroelementy.
100 ml mleka migdałowego zawiera około 37 kcal, o ile jest to naturalne, niedosładzane mleko migdałowe. Dla porównania w mleku krowim (2 proc.) będzie już 49 kcal na 100 ml.
Mleko migdałowe jest ogromną skarbnicą przeróżnych wartości odżywczych. Spożywając je regularnie, możemy dostarczyć do naszego organizmu liczne składniki mineralne, w tym potas, jak i witaminy oraz cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajduje się w nim wysoka zawartość witaminy E, uznawanej za silny, naturalny przeciwutleniacz, o działaniu antyoksydacyjnym.
Z drugiej strony w mleku migdałowym naturalnym jest niewiele cukru. Omawiane mleko zawiera białka roślinne, które nie powodują zgagi i nie podrażniają żołądka. Migdałowe mleko jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu i żelaza. Zawiera ono witaminę B2 - ryboflawinę, odpowiadającą za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy stan wszystkich błon śluzowych.
Picie mleka migdałowego w zastępstwie mleka krowiego czy koziego to dobry pomysł w przypadku osób prowadzących dietę wegetariańską oraz pacjentów uczulonych na laktozę. Polecane jest z uwagi na bogactwo wartości odżywczych chorym na choroby układu sercowo-krążeniowego, dla cukrzyków, jak i osób odchudzających się. Mleko migdałowe przyczynia się do obniżenia poziomu ogólnego cholesterolu, jak i obniżenia frakcji LDL (zły cholesterol), na rzecz podwyższenia frakcji HDL (dobry cholesterol). Z tego względu mleko migdałowe i przepisy, w których jest ono dodawane, będą polecane dla chorych na miażdżycę i cierpiących na chorobę wieńcową.
Wiemy już, jak zdrowe i smaczne jest mleko migdałowe. Jak zrobić takie mleko w zaciszu swojego domu? Nie jest to trudne, a dzięki temu możemy sporo zaoszczędzić. Do jego przygotowania potrzebujemy około 100 g migdałów i około 1 litra przegotowanej wody. Przydadzą się jeszcze blender, gaza lub lignina oraz dwa naczynia. Migdały wrzucamy do miski i zalewamy na noc wodą. Następnie odcedzamy je i wylewamy wodę. Namoczone orzechy łatwiej rozdrobnić przy użyciu blendera. W misce prócz orzechów powinny znaleźć się cztery szklanki przegotowanej wody. Całość blendujemy, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub ligninę. Oczka gazy nie powinny być za duże. Tak przygotowane mleko migdałowe jest gotowe do spożycia i można je przechowywać w lodówce około 2 dni.
Z powodzeniem można dodawać mleko migdałowe do przepisów na owsiankę, do słodkich wypieków czy jako dodatek do kawy. Można śmiało wykorzystywać je jako zamiennik mleka krowiego.