Co warto wiedzieć o aspartamie?

W ciągu ostatnich lat tradycyjny biały cukier coraz bardziej traci swoją popularność. Nic dziwnego - nie bez powodu okrzyknięto go "białą śmiercią". Nie tylko wielbiciele sportu i osoby będące na diecie poszukują jego zamienników. Jednym z popularniejszych tego typu produktów jest aspartam. Co to jest? Czy lepiej wybrać aspartam czy cukier? Czy jest szkodliwy?

Aspartam – co to?

Aspartam to związek chemiczny będący niemal 200 razy słodszy niż zwykły biały cukier. Ma on mniej kalorii, dlatego stosowany jest w przemyśle farmakologicznym i spożywczym, gdzie wykorzystuje się go szczególnie do produkcji niskokalorycznych napojów, gum czy drażetek. Na produktach spożywczych aspartam możemy znaleźć pod symbolem E951. Jest to stosunkowo młody związek, ponieważ jego odkrycie nastąpiło w 1965r. Ojcem aspartam jest James M. Schlatter, który pracował dla koncernu farmaceutycznego, a substancję tę otrzymał poszukując leków przeciw wrzodowych. Produkcja na wielką skalę i sprzedaż aspartam rozpoczęły się w 1981r.

Aspartam – czy jest szkodliwy?

Obecnie coraz więcej osób zamienia biały cukier na aspartam. Czy jest szkodliwy? Jakie skutki może przynieść jego nadmierne spożycie? Jak mówi znane przez wszystkich powiedzenie – „co za dużo to niezdrowo”. Spożywając nadmiernie produkty zawierające aspartam może mieć różne mniej lub bardziej szkodliwe skutki. Z badań wynika, że zbyt dużo tego związku w diecie może powodować nudności, bóle i zawroty głowy, bezsenność czy problemy z koncentracją, pamięcią, wzrokiem i oddechem. Skutki działania aspartam powodują, że jest on odradzany kobietom w ciąży. Co ciekawe, z badań wynika, że aspartam w przeciwieństwie do cukru białego nie wpływa na powstawanie próchnicy. Przy spożywaniu aspartam w normalnych ilościach raczej nie powinny wystąpić żadne niepożądane skutki, dlatego mogą sięgać po niego osoby w każdym wieku i różnym stanie zdrowia.

Dla kogo?

Aspartam ze względu na niską kaloryczność świetnie nadaje się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować z cukru. Jest on znacznie słodszy niż zwykły cukier, więc przy mniejszych ilościach można otrzymać taki sam smak. To także świetne rozwiązanie dla cierpiących na cukrzycę typu II lub nietolerancję glukozy.

Aspartam – produkty

Aspartam można znaleźć w wielu produktach dostępnych na rynku, szczególnie tych typu „light”. Jest on m.in. w galaretkach, jogurtach, granulowanych herbatach, gumach do żucia, rybach, wędlinach, napojach „dietetycznych” i izotonicznych, niektórych smakowych piwach, odświeżaczach oddechu czy tabletkach musujących.
Jeśli zastanawiasz się czy wybrać aspartam czy cukier ten pierwszy będzie raczej lepszym rozwiązaniem. Jego spożycie nie niesie ze sobą jednej z gorszych konsekwencji jedzenia produktów słodzonych białym cukrem – próchnicy. Ponadto ze względu na niską kaloryczność pozwoli cieszyć się nienaganną sylwetką nie rezygnując całkowicie ze słodkiej kawy czy ulubionego ciasta, na które możemy sobie pozwolić oczywiście od czasu do czasu. Tak jak wszystko w nadmiernych ilościach, szkodzi, ale racjonalne spożycie aspartam nie powinno mieć żadnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]