Tortilla to nic innego, jak okrągły placek (najczęściej pszenny lub kukurydziany), który stanowi bazę dla wielu potraw. Choć przyjęło się, iż określamy w ten sposób gotowe danie, to w rzeczywistości tortillą jest właśnie ów placek. Pomysł ten narodził się w kuchni meksykańskiej. Przygotowanie placka polega na zagnieceniu mąki kukurydzianej lub pszennej w wodzie i uformowaniu z powstałej masy cieniutkich placków, które następnie smaży się na patelni. Dziś jednak mało kto pokusza się o samodzielne przygotowanie placka, bowiem w sklepach w niskich cenach dostępne są one w opakowaniach po kilka sztuk. Warto jednak poświęcić odrobinę czasu i wysiłku na to, by przygotować je własnoręcznie - domowa tortilla będzie składać się z 4 składników, bez konserwantów, polepszaczy i innej chemii. Aby przygotować placek w domu, potrzebować będziesz:
-> dwóch szklanek mąki
-> ¾ szklanki gorącej wody
-> ok. 20 ml oleju
-> odrobiny soli
W misce wymieszaj mąkę z wodą i solą, dodaj olej i całość wymieszaj - najpierw łyżką, a następnie rękoma. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym lepiej. Kilka minut to minimum. Wyrobione ciasto, przykryte papierowym ręcznikiem bądź ściereczką, odłóż na pół godziny. Następnie powstałe ciasto podziel na kilka mniejszych części. Z każdej z nich uformuj kulkę i rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Ponieważ przygotowane ciasto zawiera już w sobie olej, nie musisz dodawać kolejnej porcji na patelnię. Warto jednak do smażenia wybrać taką o nieprzywierającej powłoce. Placuszek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron - gotowe! Zaczekaj aż tortille przestygną i nadziej je czym tylko chcesz. Jedną z najbardziej znanych (i jednocześnie pysznych) propozycji jest tortilla z kurczakiem.
Tortilla z kurczakiem - przepis
Aby przygotować tortillę z kurczakiem, potrzebować będziesz:
-> filet z piersi kurczaka
-> puszkę kukurydzy
-> zielony ogórek
-> pomidor
-> sałatę (lub mix sałat w opakowaniu)
-> majonez lub sos czosnkowy
Filet z piersi kurczaka umyj i pokrój na małe kosteczki. Przypraw swoją ulubioną przyprawą i obsmaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Umyty, obrany i pokrojony w małe plasterki ogórek przełóż do miski, a następnie dodaj do niego odsączoną kukurydzę oraz pomidory pokrojone w plasterki - każdy z nich możesz dodatkowo pokroić na ćwiartki. Dodaj sałatę. Usmażone kawałki kurczaka przełóż do warzyw, wymieszaj. Placki tortilli podgrzej na rozgrzanej patelni przez około minutę na każdej ze stron. Farsz z miski przełóż proporcjonalnie na każdy placek, mniej więcej na środek tortilli. Dodaj ketchup i majonez (bądź musztardę albo dip - wedle uznania), a następnie zawiń placek podwijając dolną krawędź. Jeśli przesadziłeś z ilością farszu i obawiasz się, że tortilla się rozpadnie, w zawiniętą dolną krawędź wbij dwie wykałaczki. Twoje danie jest gotowe!
Tortilla na zimno
Alternatywną wersją szybkiego i pysznego dania jest tortilla na zimno. Placek możesz podgrzać, ale nie jest to konieczne, natomiast wszystkie składniki farszu dodajemy bez podgrzewania. Stworzona w ten sposób tortilla może stanowić wspaniałe drugie, a nawet pierwsze śniadanie. Składniki farszu są dowolne - tworzysz ją po prostu z tego, co lubisz najbardziej. Najprostszym, a jednocześnie bardzo smacznym pomysłem, jest warzywna tortilla z łososiem. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować:
-> pomidory
-> ogórek zielony
-> puszkę kukurydzy
-> paprykę czerwoną
-> puszkę łososia
-> zieloną sałatę
-> sól i pieprz
-> majonez
Pomidory i ogórek pokrój w cienkie plasterki, a paprykę w niewielkie paseczki. Kukurydzę oraz tuńczyka odsącz i wymieszaj z warzywami, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj puszkę tuńczyka i zmieszaj ze sobą wszystkie składniki. Farsz przełóż proporcjonalnie na placki, dodaj sałatę, niewielką ilość majonezu i zawiń. Twoje danie jest gotowe!
Tortilla z mięsem mielonym
Ciekawą opcją na obiad z tortilli jest ta z mięsem mielonym. Doskonale smakuje i świetnie zaspokaja głód. Jej wykonanie jest banalnie proste, a lista zakupów jest niezwykle krótka. Potrzebować będziesz:
-> opakowania mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania)
-> przyprawy do mięsa mielonego
-> puszkę czerwonej fasoli
-> puszkę kukurydzy
-> opcjonalnie: czerwoną paprykę
-> sól i pieprz
Mięso mielone usmaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około 15 minut. Dopraw przyprawą do mięsa i wymieszaj. Fasolkę i kukurydzę odsącz, paprykę umyj i pokrój w kostkę, wszystko dodaj do smażącego się na wolnym ogniu mięsa. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, bądź innymi, dobranymi do osobistych preferencji przyprawami. Farsz przełóż do placków i ciesz się wyśmienitym smakiem dania!