Powszechnie popełnianym błędem jest postrzeganie ziemniaków jedynie jako produktów wysoko tuczących, których osoby dbające o sylwetkę powinny unikać. Ziemniaki zawierają zdrowe węglowodany, dlatego trzeba je jeść, choć odpowiednio przygotowane. Nie można sobie pozwolić na ich smażenie, zwłaszcza w głębokim oleju, w celu uzyskania frytek. To surowo wzbronione dla każdej osoby odchudzającej się, a także po prostu dla każdego człowieka. Ziemniak jest wówczas nasączony tłuszczami trans, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Ziemniak to źródło wielu witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, że w 100 gramach ziemniaków znajdziemy 340 mg potasu, witaminę C, B5, magnes i fosfor oraz cenny błonnik.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, z kurczakiem, a może z kiełbasą? Dla wegetarianów polecana będzie zaś zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, z warzywami czy z serem. Wybór zależy od indywidualnych preferencji danej osoby.
Zaznaczamy, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem lub z warzywami wcale nie musi być postrzegana jako „zamach” na szczupłą sylwetę i zdrowie. Wręcz przeciwnie. Można ją przygotować w taki sposób, aby była naprawdę zdrowa, bogata w błonnik, pełnowartościowe białko, witaminy i mikroelementy.
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami, z cukinią, ze świeżymi pomidorami i chudym serem mozzarella będzie dobrym wyborem dla osób, które nie spożywają mięsa. Z kolei dla „mięsożerców” można przygotować zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem z indyka o niskiej zawartości tłuszczu lub z szynką drobiową.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami przyrządzana jest z użyciem takich składników jak:
• 2 ziemniaki - około 200 g,
• nieduża cukinia,
• 2 pomidory - najlepiej malinowe,
• pół kulki mozzarelli,
• 50 g szynki drobiowej,
• ząbek czosnku,
• zioła i przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. W tym czasie kroimy w plastry cukinię, którą solimy i odkładamy do czasu, aż puści sok. Następnie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Po odlaniu soku z cukinii i pomidorów można je połączyć i wycisnąć do nich ząbek czosnku, zioła, sól i pieprz. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy szybkę pokrojoną w paski (pół porcji), na to plastry ziemniaków ze skórką, pomidory i cukinię, na górę resztę szybki i warzywa. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonej mozzarelli. Tak przygotowane naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy naszą zapiekankę przez około 30 minut.
Jedna porcja zapiekanki ziemniaczanej z serem i z warzywami oraz z dodatkiem szynki będzie miała około 200 kcal. To doskonały wybór dla wszystkich osób dbających o utrzymanie ładnej figury.