Ciasto na gofry - przepisy dla każdego

Wszyscy znamy ten wyjątkowy smak lata - świeże, chrupiące gofry z dodatkami sprzedawane w wakacyjnych budkach. Nie każdy jednak potrafi odtworzyć ciasto na gofry we własnej kuchni. Jeśli marzysz o smakołykach z domowej gofrownicy, mamy dla Ciebie dobre wieści: poniżej odnajdziesz proste przepisy na gofry, z którymi poradzi sobie każdy amator!

Gofry: przepis na tradycyjne ciasto

Będziesz potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanki mleka,
- 2 jaj,
- 2 łyżek cukru,
- 2 łyżek roślinnego masła,
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- soli do smaku.

Jak przygotować standardowe ciasto na gofry?
Przygotuj miseczkę, wbij do środka białka z jajek, przypraw szczyptą soli i wymiksuj białka na sztywną pianę. Do osobnej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej żółtka, mleko, cukier, lekko stopione (ale nie gorące!) masło i proszek do pieczenia. Kiedy już wszystko wymieszasz do uzyskania jednolitej masy, połącz zawartość obu misek. Gotowe ciasto na gofry domowe przekładaj do gofrownicy przy użyciu chochli. Piecz do uzyskania złocistego koloru (10-15 minut).

Takie ciasto na gofry jest na tyle smaczne i słodkie, że samo w sobie posłuży jako pełnoprawny deser. Fanom urozmaiconych słodkości polecamy jednak zaszaleć z dodatkami. Co może posłużyć jako uzupełnienie i dekoracja? Domowa konfitura, bita śmietana, świeże owoce, kakao, kolorowe posypki – do wyboru, do koloru. Istnieje wiele sposobów, żeby przyozdobić swoje gofry – to kwestia smaku i dostępnych możliwości.

Możesz także pokombinować już z samym ciastem na gofry. Przepis nie musi zawierać jajek, margaryny, a nawet mleka! Ciasto można za to wzbogacić jabłkami, szczyptą wanilii lub cynamonu. Sprawdź poniższe przepisy na gofry i przekonaj się sam!

Gofry: ciasto z dodatkiem wanilii

Do przygotowania 12 sztuk waniliowych gofrów potrzeba:
- 2 szklanek mąki,
- 1 i 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju, rozpuszczonego masła albo margaryny,
- 2 jaj,
- 4 łyżek cukru,
- 1 cukru waniliowego,
- 3 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.

Postępuj podobnie jak w poprzednim przepisie. Operuj na dwóch miskach, a następnie precyzyjnie wymieszaj wszystkie składniki. Wlej ciasto do przygotowanej, wysmarowanej oliwą gofrownicy i piecz chrupiące gofry do momentu, aż staną się złociste.

Gofry: przepis na ciasto bez mleka

Aby upiec słodkie gofry bez mleka, przygotuj następujące składniki:
- 1/2 litra wody,
- 450 g mąki,
- 2 jaja,
- 100 g margaryny,
- 75 g cukru (najlepiej cukru-pudru),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Żeby przygotować pyszne gofry, zacznij od wymieszania wszystkich składników sypkich (mąki, cukru i proszku). Następnie dodaj tłuszcz (margarynę) i jaja oraz dolej wodę. Zmiksuj całość na gładką masę, która nadaje się do wlania do nagrzanej gofrownicy. Piecz do nabrania złotego zabarwienia. Uwaga: zastępując mleko wodą, uzyskujesz ciasto na gofry chrupiące!

Przepis: gofry z jabłkami i bakaliami

Co będzie Ci potrzebne?
- 250 g mąki,
- 1/2 szklanki ciepłego (nie: gorącego!) mleka,
- 4 jaja,
- 350 g margaryny,
- 75 g cukru,
- 300 g jabłek,
- 50 g mielonych orzechów i/lub migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.

Zacznij od obrania jabłek i posiekania ich w drobną kostkę. Wymieszaj je z cynamonem i bakaliami. W osobnej misce przygotuj resztę składników i połącz wszystko w jedną całość. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj tłuszczem i wlewaj na nią gotowe ciasto. Piecz – jak zwykle – około kwadrans, do uzyskania złocistego koloru.

Gofry: przepis na ciasto cynamonowe

Przepis wymaga przygotowania:
150 g mąki,
150 g cukru,
150 g margaryny,
3 jaj,
1 łyżeczki rumu,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczki cynamonu.

Wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej przy użyciu miksera, i upiecz na złoto. Smacznego!

Gofry chrupiące – sprawdzona metoda

Kiedy gofry domowe będą już gotowe, ustaw je pionowo i poczekaj, aż odparują. Możesz na przykład przytrzymać je dwiema wysokimi szklankami. Zobaczysz, że staną się jeszcze bardziej kruche. To najlepszy przepis na chrupiące gofry!

Zdrowe i energetyczne batoniki owsiane [HAPS FIT]

Copyright © Agora SA