Ciasto z truskawkami - pyszny i orzeźwiający deser

Kiedy sezon na owoce rozkwita w pełni, większość z nas niemal każdego dnia kupuje te pyszne dary natury. W sezonie letnim szczególną popularnością cieszą się czereśnie i truskawki. Są bardzo wartościowe i smaczne. Można się nimi zajadać do woli, bądź też użyć ich do tworzenia ciast i deserów. Wypróbuj nasze pomysły na ciasto z truskawkami!

Ciasto z truskawkami i galaretką

Truskawki smakują wyśmienicie niemal w każdej kombinacji: ze śmietaną, mlekiem bądź kefirem (a także w ich towarzystwie jako koktajl), jako nadzienie i warstwa wierzchnia na ciastach i deserach, a także jako dekoracja. Wszyscy miłośnicy słodkości bez wahania zgodzą się z pewnością, że ciasto z truskawkami to jeden z najprostszych, a jednocześnie wybitnie smacznych deserów. Jest lekkie, orzeźwiające, naturalnie słodkie i po prostu wyśmienite. Szybkie ciasto z truskawkami to doskonała opcja właściwie na każdą okazję: rodzinne spotkanie w ogródku, romantyczną kolację, a nawet przyjęcie weselne czy komunijne. Przepis na ciasto z truskawkami jest prosty i nie potrzebujesz do niego wielu składników. Przygotuj:

-> 5 jajek
-> 60 g mąki ziemniaczanej
-> 200 g mąki pszennej
-> 200 g cukru
-> odrobinę soli
-> 5 g proszku do pieczenia
-> galaretkę o smaku truskawkowym.
-> truskawki

Aby przygotować ciasto, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Przed końcem ubijania dodawaj stopniowo cukier i żółtka, przez cały czas mieszając powstającą masę. Na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Powstałe ciasto delikatnie rozmieszaj. Dodaj pokrojone w paski truskawki i delikatnie przemieszaj całość jeszcze raz. Gotową masę przełóż do foremki albo tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem bądź osypanej bułką tartą. Piecz przez ok 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie przygotuj masę wierzchnią. Galaretkę z torebki przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odłóż, by nieco stężała. Lekko stężałą wylej na ostudzone ciasto, a następnie zatop w galaretce kawałki truskawek. Odstaw do lodówki na kilka godzin i rozkoszuj się pysznym, letnim smakiem! Przepis na ciasto z truskawkami możesz modyfikować wedle własnych upodobań i pomysłów. Do galaretki możesz dodać na przykład gęstą śmietanę i ubić ją z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z galaretką i w tej formie podlać upieczone ciasto - będzie bardziej mokre i sprężyste. Świeżymi truskawkami możesz również ozdobić brzegi ciasta i cały bok.

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Preferujesz szybkie dania, które nie wymagają obróbki termicznej? Niezależnie od tego, czy nie dysponujesz piekarnikiem/nie chcesz go używać/nie masz czasu na pieczenie, łatwe ciasto z truskawkami przygotujesz również bez używania piekarnika. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

-> biszkopty
-> 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30%, a najlepiej 36 %)
-> cukier puder
-> 0.5 kg serka mascarpone
-> opakowanie galaretki truskawkowej
-> dżem lub konfiturę o smaku truskawek

Serek mascarpone rozmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz dodać do niego odrobinę likieru i zmiksować całość. Śmietankę ubijaj z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodaj serek. Blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami i posmaruj je konfiturą lub dżemem truskawkowym. Na to nałóż krem z serka wymieszanego ze śmietaną. Na górę połóż biszkopty, smarując je pozostałą częścią konfitury/dżemu. Wierzch udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami. Powstałe w ten sposób ciasto odstaw do lodówki, a w międzyczasie przygotuj galaretkę truskawkową wedle zaleceń na opakowaniu. Gdy przestygnie i lekko stężeje, wylej ją na wierzch ciasta. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin - Twoje ciasto jest gotowe. Smacznego!

Każdą propozycję możesz modyfikować według własnego uznania. Jeśli dbasz o linię, część składników możesz swobodnie zamienić na fit - odpowiedniki. Serek mascarpone możesz na przykład zastąpić odtłuszczonym twarożkiem. Truskawki są nie tylko pyszne i zdrowe, ale także doskonale komponują się z wieloma innymi składnikami, dlatego są tak chętnie dodawane do mnóstwa dań. Wykorzystaj więc ich potencjał!

Koniec sezonu? Nigdy. Zatrzymaj lato i zrób arbuza na patyku [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.