Przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy: 2 łyżek mąki, 2 łyżek masła, 2 szklanek mleka, białego pieprzu, soli i gałki muszkatołowej. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Kiedy ma już płynną konsystencję dodajemy do niego mąkę i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Kiedy powstanie jednolita masa dolewamy część mleka cały czas mieszając. Porcjami dolewamy mleko i mieszamy, by nie powstały grudki i powstała jednolita gęsta masa. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy przyprawy nie zdejmując go z ognia. Sos podajemy od razu po doprowadzeniu do wrzenia. Należy robić go bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po czasie traci swoją konsystencję.
Sos beszamelowy do lasagne najczęściej przyrządzany jest z jajkiem i serem. Potrzebujemy do niego: 2 łyżek mąki, 2 łyżek masła, 2 szklanek mleka, soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej, pół szklanki sera żółtego (najlepiej parmezanu) oraz 1 jajko. Sos przygotowujemy tak jak w powyższym klasycznym przepisie. Po zdjęciu go z ognia dodajemy starty ser i mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż beszamel przestygnie i dodajmy do niego całe jajko, które następnie rozbełtujemy w sosie. Tak przygotowany beszamel przeznaczony jest do lasagne i zapiekanek. Polewamy nim potrawę przed zapieczeniem.
Sos beszamelowy jest bardzo uniwersalny nie tylko ze względu na możliwość dodania do niego różnorodnych dodatków, ale także przygotowania go na różne sposoby. Jedną z alternatyw dla tradycyjnego beszamelu jest wegański sos. Kto powiedział, że weganie nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne sosy i potrawy? Oczywiście, że mogą, o ile nieco je przekształcą. Do zrobienia wegańskiego sosu beszamelowego potrzebujemy: 80 g wegańskiej margaryny (można zastąpić ją olejem), 600 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego), 6 łyżek mąki pszennej, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Margarynę roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy do niej mąkę mieszając i pilnując, by nie przywarła ani nie stworzyły się duże grudki. Porcjami wlewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy i doprowadzamy sos do wrzenia nie przestając go mieszać. Taki sos będzie równie gęsty co tradycyjny i także świetnie nadaje się do różnych zapiekanych potraw. Weganie mogą zapiekać w nim warzywa. Bardzo dobrze nadają się do tego brokuły i kalafior.
Choć beszamel najczęściej podawany jest z zapiekankami można dodawać go do wielu innych potraw. Świetnie pasuje do jagnięciny, wołowiny, indyka czy kurczaka. Bardzo dobrze smakują podane z nim ryby morskie, np. dorsz, mintaj. Spośród warzyw z beszamelem najlepiej współgrają: kalafior, brokuły, marchew czy cykoria. Sos ten pasuje także do sufletów wytrawnych oraz słodkich. Na bazie beszamelu często przyrządzane są suflety serowe. Do sosu beszamelowego dodajemy wówczas starty ser żółty, musztardę francuską i żółtka. Świetnie smakuje kiedy pokruszymy do niego także ser pleśniowy. Białka jaj ubijamy i również dodajemy do masy. Wszystko zapiekamy w formach do sufletów.
Sos beszamelowy jest bardzo uniwersalny i prosty do wykonania. Można go dowolnie urozmaicać i pasuje do wielu potraw.