Sos beszamelowy - prosty i smaczny

Sos beszamelowy jest łatwy do przygotowania, a jego zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Podobno wymyślony został na dworze Ludwika XIV przez jednego z jego urzędników - Louisa de Bechameil. Sos beszamelowy ma krótki i prosty skład: mleko, mąkę, masło i przyprawy. Świetnie komponuje się z mięsami i gotowanymi warzywami.

Sos beszamelowy – przepis podstawowy

Przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy: 2 łyżek mąki, 2 łyżek masła, 2 szklanek mleka, białego pieprzu, soli i gałki muszkatołowej. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Kiedy ma już płynną konsystencję dodajemy do niego mąkę i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Kiedy powstanie jednolita masa dolewamy część mleka cały czas mieszając. Porcjami dolewamy mleko i mieszamy, by nie powstały grudki i powstała jednolita gęsta masa. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy przyprawy nie zdejmując go z ognia. Sos podajemy od razu po doprowadzeniu do wrzenia. Należy robić go bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po czasie traci swoją konsystencję.

Sos beszamelowy z jajkiem

Sos beszamelowy do lasagne najczęściej przyrządzany jest z jajkiem i serem. Potrzebujemy do niego: 2 łyżek mąki, 2 łyżek masła, 2 szklanek mleka, soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej, pół szklanki sera żółtego (najlepiej parmezanu) oraz 1 jajko. Sos przygotowujemy tak jak w powyższym klasycznym przepisie. Po zdjęciu go z ognia dodajemy starty ser i mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż beszamel przestygnie i dodajmy do niego całe jajko, które następnie rozbełtujemy w sosie. Tak przygotowany beszamel przeznaczony jest do lasagne i zapiekanek. Polewamy nim potrawę przed zapieczeniem.

Wegański sos beszamelowy

Sos beszamelowy jest bardzo uniwersalny nie tylko ze względu na możliwość dodania do niego różnorodnych dodatków, ale także przygotowania go na różne sposoby. Jedną z alternatyw dla tradycyjnego beszamelu jest wegański sos. Kto powiedział, że weganie nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne sosy i potrawy? Oczywiście, że mogą, o ile nieco je przekształcą. Do zrobienia wegańskiego sosu beszamelowego potrzebujemy: 80 g wegańskiej margaryny (można zastąpić ją olejem), 600 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego), 6 łyżek mąki pszennej, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Margarynę roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy do niej mąkę mieszając i pilnując, by nie przywarła ani nie stworzyły się duże grudki. Porcjami wlewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy i doprowadzamy sos do wrzenia nie przestając go mieszać. Taki sos będzie równie gęsty co tradycyjny i także świetnie nadaje się do różnych zapiekanych potraw. Weganie mogą zapiekać w nim warzywa. Bardzo dobrze nadają się do tego brokuły i kalafior.

Sos beszamelowy – do czego?

Choć beszamel najczęściej podawany jest z zapiekankami można dodawać go do wielu innych potraw. Świetnie pasuje do jagnięciny, wołowiny, indyka czy kurczaka. Bardzo dobrze smakują podane z nim ryby morskie, np. dorsz, mintaj. Spośród warzyw z beszamelem najlepiej współgrają: kalafior, brokuły, marchew czy cykoria. Sos ten pasuje także do sufletów wytrawnych oraz słodkich. Na bazie beszamelu często przyrządzane są suflety serowe. Do sosu beszamelowego dodajemy wówczas starty ser żółty, musztardę francuską i żółtka. Świetnie smakuje kiedy pokruszymy do niego także ser pleśniowy. Białka jaj ubijamy i również dodajemy do masy. Wszystko zapiekamy w formach do sufletów.

Sos beszamelowy jest bardzo uniwersalny i prosty do wykonania. Można go dowolnie urozmaicać i pasuje do wielu potraw.

13 rzeczy, których nie wiedziałaś o Yoga Beat

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.