Do przygotowania klasycznych gofrów potrzebujemy:
1,5 szklanki mąki pszennej,
0, 5 szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczek cukru pudru,
1 łyżkę cukru wanilinowego,
1,5 szklanki mleka,
2 jaja
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mleko, jajka i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto warto odstawić na ok. 15 minut, by trochę zgęstniało. Ciasto wlewamy chochlą na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 3 minut. Ten łatwy przepis na gofry można zrealizować w zaledwie kilka minut. Po upieczeniu dodajemy do nich swoje ulubione dodatki: syrop klonowy, cukier puder, bitą śmietanę lub owoce.
Ci bardziej wymagający smakosze mogą spróbować przygotowania w domowych warunkach gofrów belgijskich. Czas ich przyrządzenia jest trochę dłuższy niż klasycznych, ale dla smaku na pewno warto. Są lekkie, chrupiące i stanowią prawdziwy przysmak w Belgii. Co ciekawe, każdy region ma swoje gofry, dlatego nie istnieje jeden uniwersalny przepis.
Najbardziej popularne to oczywiście gofry brukselskie. Do ich przygotowania potrzebujemy:
210 ml letniego mleka,
180 ml wody gazowanej (dzięki niej gofry będą bardziej puszyste),
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
90 g roztopionego i ostudzonego masła,
270 g mąki pszennej,
1 łyżkę cukru,
2 dużych jaj,
szczypty soli
3 g suchych drożdży
W misce mieszamy ze sobą mleko, wodę, wanilię, cukier, sól oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, a następnie dodajemy do wcześniej wymieszanych składników wraz z ostudzonym masłem. Wszystko miksujemy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Najlepiej to zrobić po upływie 15 minut, by dodać pianę do ciasta „na świeżo”. Pianę mieszkamy z ciastem i odstawiamy na około 30 minut lub dłużej, jeśli temperatura w pomieszczeniu jest niska. Ciasto należy obserwować. Kiedy urośnie i pokryje się pęcherzykami powietrza możemy zabrać się za pieczenie gofrów.
Gofry i czekolada to połączenie, które pasuje do siebie idealnie. Czemu więc nie przygotować gofrów czekoladowych? Przygotowanie gofrów o smaku i kolorze czekolady nie jest trudne, a cała ich magia tkwi oczywiście w kakao. Potrzebujemy do nich następujących składników:
1 i ¾ szklanki mąki,
1/3 szklanki oleju,
¼ szklanki kakao,
2 szklanki mleka,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
0,5 szklanki cukru,
2 jajek
szczyptę soli
Oddzielamy od siebie białka i żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek dodajemy do miski i dokładnie mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy. Tak uzyskane ciasto pieczemy w rozgrzanej gofrownicy.
Gofry to przysmak zarówno małych, jak i dużych. Te zrobione w domu są smaczne i o wiele tańsze niż kupione w sezonowych budkach. Ponadto możemy dodać do nich takie dodatki, na jakie tylko mamy ochotę.