Gofry - jak zrobić je w domu?

Gofry kojarzą się przede wszystkim z wakacjami i nadmorskimi kurortami, w których budki z tym przysmakiem można spotkać na każdym kroku. Jednak wcale nie trzeba być na wakacjach, by zjeść pyszne gofry. Można je przyrządzić w domu. I to w taki sposób na jaki tylko mamy ochotę.

Prosty przepis na gofry


Do przygotowania klasycznych gofrów potrzebujemy:                                                      

1,5 szklanki mąki pszennej,

0, 5 szklanki oleju,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczek cukru pudru,

1 łyżkę cukru wanilinowego,

1,5 szklanki mleka,

2 jaja

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mleko, jajka i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto warto odstawić na ok. 15 minut, by trochę zgęstniało. Ciasto wlewamy chochlą na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 3 minut. Ten łatwy przepis na gofry można zrealizować w zaledwie kilka minut. Po upieczeniu dodajemy do nich swoje ulubione dodatki: syrop klonowy, cukier puder, bitą śmietanę lub owoce.

Przepis na gofry belgijskie


Ci bardziej wymagający smakosze mogą spróbować przygotowania w domowych warunkach gofrów belgijskich. Czas ich przyrządzenia jest trochę dłuższy niż klasycznych, ale dla smaku na pewno warto. Są lekkie, chrupiące i stanowią prawdziwy przysmak w Belgii. Co ciekawe, każdy region ma swoje gofry, dlatego nie istnieje jeden uniwersalny przepis.

Najbardziej popularne to oczywiście gofry brukselskie. Do ich przygotowania potrzebujemy:

210 ml letniego mleka,

180 ml wody gazowanej (dzięki niej gofry będą bardziej puszyste),

1 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

90 g roztopionego i ostudzonego masła,

270 g mąki pszennej,

1 łyżkę cukru,

2 dużych jaj,

szczypty soli

 3 g suchych drożdży

W misce mieszamy ze sobą mleko, wodę, wanilię, cukier, sól oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, a następnie dodajemy do wcześniej wymieszanych składników wraz z ostudzonym masłem. Wszystko miksujemy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Najlepiej to zrobić po upływie 15 minut, by dodać pianę do ciasta „na świeżo”. Pianę mieszkamy z ciastem i odstawiamy na około 30 minut lub dłużej, jeśli temperatura w pomieszczeniu jest niska. Ciasto należy obserwować. Kiedy urośnie i pokryje się pęcherzykami powietrza możemy zabrać się za pieczenie gofrów.

Przepis na gofry czekoladowe


Gofry i czekolada to połączenie, które pasuje do siebie idealnie. Czemu więc nie przygotować gofrów czekoladowych? Przygotowanie gofrów o smaku i kolorze czekolady nie jest trudne, a cała ich magia tkwi oczywiście w kakao. Potrzebujemy do nich następujących składników:

1 i ¾ szklanki mąki,

1/3 szklanki oleju,

¼ szklanki kakao,

2 szklanki mleka,

1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

0,5 szklanki cukru,

2 jajek

szczyptę soli

Oddzielamy od siebie białka i żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek dodajemy do miski i dokładnie mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy. Tak uzyskane ciasto pieczemy w rozgrzanej gofrownicy.


Gofry to przysmak zarówno małych, jak i dużych. Te zrobione w domu są smaczne i o wiele tańsze niż kupione w sezonowych budkach. Ponadto możemy dodać do nich takie dodatki, na jakie tylko mamy ochotę.

Nutella z awokado i banana [HAPS FIT]

Copyright © Agora SA