Przepis na udany obiad - risotto w 3 wariantach

Jedno z flagowych dań kuchni włoskiej - risotto, jest jedną z tych potraw, których przyrządzenie wymaga starannego trzymania się receptury. Jeśli użyjemy właściwej odmiany ryżu i krok po kroku zrobimy wszystko tak, jak mówi przepis, przygotowane danie z pewnością zachwyci smakiem wszystkich biesiadników. Zobacz, jak zrobić risotto na kilka sposobów.

Jak zrobić risotto – najważniejsze zasady

Każdy może mieć własny patent na idealne risotto, ponieważ praktycznie nie ma żadnych ograniczeń co do dodatków, jakich możemy użyć. Mięso, boczek, wędliny, ryby, owoce morza – te składniki świetnie spiszą się w risotto. Podobnie zresztą, jak większość warzyw, pieczarki oraz grzyby leśne. Choć istnieje pełna dowolność w doborze dodatków do risotto, sama receptura przygotowania tej nietuzinkowej potrawy i jej podstawowe składniki pozostają niezmienne. Ryż do risotto nie może być przypadkowy. Powinniśmy wybrać włoską odmianę o nazwie arborio, o dużych półokrągłych ziarnach, które podczas przygotowywania dania pochłoną do środka wszystkie smaki i dzięki którym risotto będzie miało odpowiednią konsystencję.

Risotto to potrawa wymagająca precyzji i ciągłej obecności przy kuchni, warto więc zarezerwować sobie trochę czasu, który poświęcimy wyłącznie naszemu daniu. Przygotowanie risotto zaczynamy od zeszklenia cebulki na oliwie, do której następnie dodajemy suchy ryż. Przesmażamy go do momentu, aż każde ziarenko zyska warstewkę tłuszczu i stanie się przezroczyste. Dzięki temu zabiegowi, w trakcie dalszego gotowania ryż nabierze właściwej konsystencji (w środku pozostanie al dente, na zewnątrz miękki, lepiący, kremowy).

Do przesmażonej cebulki i ryżu dodajemy kieliszek białego wytrawnego wina i czekamy chwilę do jego częściowego odparowania. Kolejnym krokiem przyrządzania risotto jest mieszanie i podlewanie ryżu gorącym bulionem. Kiedy ryż zmięknie, dodaje się pozostałe składniki, a na koniec posypuje się potrawę startym parmezanem (lub opcjonalnie innym serem).

Przepis na risotto z kurczakiem (z dodatkiem cukinii i papryki)

Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami to jedna z ulubionych receptur rodzimych amatorów kuchni włoskiej. Składniki potrzebne do przygotowania dania to:

1 szklanka ryżu arborio
ok. 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
pierś z kurczaka
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
150 ml białego wytrawnego wina
tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek
starty parmezan

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy, przyprawiamy i zdejmujemy z patelni. Na czystej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulkę i paprykę, podsmażamy. Dodajemy ryż, smażymy aż ziarenka nabiorą przezroczystości. Dodajemy białe wino, mieszamy, czekamy moment do odparowania płynu. Dodajemy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, ponownie dodajemy porcję bulionu, mieszamy. Czynność tę powtarzamy do momentu aż ryż zmięknie i będzie gotowy do jedzenia. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię, a następnie podsmażonego wcześniej kurczaka, mieszamy. Na sam koniec doprawiamy danie solą, pieprzem, ziołami i posypujemy parmezanem.

W tym przepisie kurczaka możemy zastąpić również innym mięsem, np. indykiem lub polędwicą wieprzową. W podobny sposób możemy przyrządzić także risotto z mięsem mielonym lub risotto z łososiem, tudzież z inną rybą. Ciekawym wariantem jest również risotto z groszkiem, pomidorami i szynką.

Warzywne risotto – przepis wegetariański

Risotto z warzywami to świetna propozycja na sycący obiad dla wegetarian oraz osób chcących ograniczyć spożywanie potraw mięsnych. Aby je wykonać warto przygotować sobie uprzednio miks ulubionych warzyw. Świetnie do warzywnego risotto pasują: fasolka szparagowa, szparagi, papryka, cukinia, brokuł, kabaczek, marchewka, por, groszek, kukurydza, czerwona fasolka. Jeśli nie mamy czasu na obróbkę poszczególnych warzyw, możemy też skorzystać z gotowej mieszanki mrożonej.

Przygotowanie risotto z warzywami zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia warzyw, które następnie należy podsmażyć do miękkości i opcjonalnie lekko przyprawić. Na drugiej patelni lub w garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy ryż, smażymy kilka minut. Dolewamy kieliszek białego wytrawnego wina, czekamy chwilę do wchłonięcia i częściowego odparowania płynu. Dodajemy chochelkę gorącego bulionu warzywnego, mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, ponownie dodajemy porcję bulionu, mieszamy (czynność tę powtarzamy jeszcze ok. 3 razy). Następnie dodajemy podduszone warzywa, mieszamy, dodajemy porcję bulionu, czekamy kilka minut. Doprawiamy risotto solą, papryką, pieprzem, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem.

Risotto z pieczarkami (lub innymi grzybami)

Ze względu na niepowtarzalny, wyrazisty smak, grzyby to jeden z najwyżej cenionych dodatków do risotto. Możemy przyrządzić risotto z popularnymi pieczarkami lub boczniakami, a jeśli zależy nam na bardziej wyszukanym daniu, możemy pokusić się o risotto z kurkami lub risotto z grzybami suszonymi. Przepis na risotto z grzybami jest bardzo podobny do wyżej wymienionych receptur. Jedyną różnicę stanowi początkowa obróbka grzybów. Jeśli używamy suszonych, powinniśmy je opłukać, namoczyć i pokroić, a następnie dodać do ryżu (wraz z wodą z moczenia) mniej więcej w połowie gotowania. Jeśli używamy świeżych grzybów, należy je najpierw poddusić, a potem dodać do ryżu pod koniec gotowania.

Chia fresca. Naturalny dopalacz dla organizmu [HAPS FIT]

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.