Pyszne ciasto na pizzę - przepis, który zawsze się sprawdza!

Masz od dłuższego czasu niesamowitą ochotę na najpopularniejsze włoskie danie, jednak nie wiesz w jaki sposób należy prawidłowo przygotować ciasto na pizzę? Przepis podany w artykule pozwoli Ci przygotować je w bardzo krótkim czasie. Podpowiadamy w jaki sposób sporządzić zarówno cienkie, jak i grube ciasto. Dowiesz się również co możesz uczynić, jeżeli chcesz przygotować pizzę bez użycia drożdży. Pamiętaj, że pizza domowa jest znacznie tańsza niż ta kupowana w pizzerii, a co najważniejsze zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza. Zatem do dzieła!

Ciasto na pizzę – przepis krok po kroku

Zanim będziesz mógł rozpocząć przygotowanie ciasta na pizzę, najpierw musisz oczywiście zaopatrzyć się we wszelkie niezbędne składniki. W przypadku warzyw wybieraj produkty ekologiczne, dzięki czemu zyskasz maksimum korzyści zdrowotnych. Jeżeli natomiast nie masz do nich dostępu, wówczas warto przepłukać warzywa wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Dzięki temu zdołasz pozbyć się szkodliwych pestycydów. Składniki na ciasto są następujące:

1. 300 gramów mąki pszennej – najlepiej jeżeli będzie to mąka typu 00, jednak z uwagi na jej utrudnioną dostępność, doskonale sprawdzi się także mąka pszenna 500 oraz 700;
2. łyżeczka drożdży instant lub 5 gramów droższy naturalnych;
3. pół łyżeczki soli;
4. pół łyżeczki cukru;
5. szczypta oregano oraz bazylii;
6. szklanka wody;
7. szklanka mleka;
8. jedno kurze jajko od kury z wolnego wybiegu;
9. oliwa z oliwek;
10. sos pomidorowy.

Możesz także zdecydować się na alternatywny wariant, jaki stanowi ciasto na pizzę bez drożdży. Wówczas będziesz musiał zastąpić je dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Istnieje także opcja przygotowania pizzy bezglutenowej. W takim przypadku zamiast mąki pszennej konieczne jest uwzględnienie w przepisie miksu bezglutenowego.

Jak zrobić ciasto na pizzę?

W pierwszej kolejności stoisz przed zadaniem stworzenia zaczynu. W tym celu drożdże należy rozpuścić w wodzie, dodać łyżkę mąki i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie można już połączyć utworzony zaczyn z mąką pszenną, cukrem, solą, jajkiem oraz mlekiem i przełożyć do dużej miski. Teraz czas na utworzenie jednolitej masy. Poszczególne składniki za pomocą dłoni trzeba będzie starannie ugniatać, do czasu aż powstanie jednolita kula. Aby ciasto nie lepiło Ci się do rąk, warto dodać nieco oliwy z oliwek. Jest to uzasadnione także ze względu na to, że pozwala nadać ciastu większej elastyczności.

Kiedy już ciasto będzie uformowane, należy z powrotem umieścić go w metalowej misie i przykryć tkaniną. Pozostawić je pod przykryciem na czas około 45 minut. Dzięki temu ciasto na pizzę zdoła optymalnie urosnąć. Teraz przychodzi czas na wałkowanie ciasta. Sposób formowania powinien zostać uzależniony od tego, czy zamierzamy przygotować cienkie ciasto na pizzę czy też grube. W pierwszym przypadku będziemy musieli po prostu nieco dłużej wałkować.

Możemy już przejść do rozprowadzenia na cieście sosu pomidorowego, a następnie nałożenia warzyw, przypraw oraz wszystkich pozostałych składników.

Kiedy już przeprowadzimy wszystkie powyższe czynności czas umieścić ciasto w piekarniku na odpowiedniej wielkości foremce – w zależności od tego jak dużą pizzę chcemy uzyskać. Foremka powinna zostać wcześniej dokładnie naoliwiona. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury około 220 stopni Celsjusza i piec ciasto przez około 25 minut. W przypadku chęci uzyskania ciasta na pizzę cienkiego, czas pieczenia można skrócić do 15 minut.

Co warto nałożyć na pizzę?

Przepis na ciasto na pizzę to jednak tylko połowa sukcesu. Wcale nie mniej ważna jest kwestia tego, jakie składniki umieścimy na cieście. Przede wszystkim warto przyłożyć szczególną wagę do sosu. Gotowe produkty dostępne w marketach często są pełne niezdrowych konserwantów i poprawiaczy smaku, dlatego przed zakupem należy dokładnie czytać treść etykiety.

Kluczową kwestią są także warzywa i pozostałe produkty takie jak mięso czy owoce. W pizzerii zwykle używa się mrożonych warzyw, których smak pozostawia sporo do życzenia. Ciasto na pizzę warto więc wzbogacić o świeże produkty, a wówczas smak pizzy miło Cię zaskoczy. Jeżeli masz możliwość zdobycia ekologicznego mięsa i warzyw, wówczas nie wahaj się po nie sięgnąć. Nie jest absolutnie prawdą, że pizza musi być koniecznie niezdrowym posiłkiem. Nie ma także racji ten kto by stwierdził, że przygotowanie pizzy jest trudne i wymaga poświęcenia długiego czasu i energii. Zwłaszcza jeżeli wybierzesz ciasto na pizzę bez drożdży, wówczas czas przygotowania zostanie skrócony do kilkunastu minut!

Podsumowanie

Skorzystaj zatem z zaprezentowanego w artykule przepisu na ciasto na pizzę i zapewnij swojemu podniebieniu niesamowitą przyjemność. Wybierz taki wariant przepisu, jaki najbardziej Ci odpowiada – cienkie ciasto na pizzę lub grube, ciasto na drożdżach czy też bez ich zastosowania. Wybór należy wyłącznie do Ciebie. Pamiętaj, że domowa pizza to oszczędność pieniędzy i niezaprzeczalne korzyści smakowe. Samodzielne przygotowywanie ciasta na pizzę daje także niesamowicie wiele satysfakcji.

Mamma mia - czyli pizza z arbuza [HAPS FIT]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.