Propozycja przygotowania bigosu w wersji tradycyjnej zakłada uwzględnienie co najmniej takiej samej ilości mięsa, jak pozostałych składników. Podstawą dania jest obok produktów mięsnych także kapusta – zarówno kiszona, jak i biała. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu, aby ograniczyć się do sporządzenia bigosu z kiszonej kapusty lub wyłącznie słodkiej.
Zanim zabierzesz się za wykonanie bigosu, wcześniej konieczne jest zaopatrzenie się w następujące składniki:
1. kilogram kiszonej kapusty;
2. kilogram białej, słodkiej kapusty;
3. dwa kilogramy pomidorów;
4. Pół kilo łopatki wieprzowej;
5. kilogram kiełbasy;
6. kilogram karczku wieprzowego;
7. cztery marchewki;
8. sześć cebul;
9. ziele angielskie;
10. kminek;
11. majeranek;
12. sól i pieprz;
13. około 200 gramów cukinii;
14. dwa kwaśne jabłka;
15. pół kilograma pieczarek lub borowików;
16. co najmniej 300 gramów suszonych śliwek;
17. kieliszek czerwonego wina;
18. masło klarowane.
Zdecydowanie najlepiej smakuje bigos z młodej kapusty, dlatego warto gotować go zwłaszcza w trakcie sezonu na to warzywo. Potrawa ta w wersji staropolskiej powinna zawierać suszone borowiki. Ze względu na ich ograniczoną dostępność, można jednak zastosować zamiennie pieczarki. Nie sposób natomiast pominąć dodatku czerwonego wina, które nada daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Powyższa lista składników pozwala przygotować bigos z cukinii. Dodanie do potrawy tego właśnie warzywa zapewnia nie tylko korzyści smakowe, lecz także zdrowotne. Cukinia wpływa niezwykle pozytywnie na organizm, a zarazem jest zaskakująco niskokaloryczna. Pomaga w procesie detoksykacji, wzmacnia odporność, a także wspiera proces odchudzania.
Kiedy już zakupisz wszystkie niezbędne składniki będziesz musiał kolejno:
1. pokroić cebulkę i usmażyć ją na patelni nasmarowanej masłem klarowanym. Kiedy nabierze już lekko brązowego koloru, wówczas będzie już gotowa;
2. pokroić kiszoną kapustę oraz poszatkować kapustę białą;
3. zetrzeć marchew na tarce, pokroić na kawałki cukinię;
4. sparzyć pomidory gorącą wodą i obrać ze skórki – następnie pokroić na plastry;
5. pokroić mięso oraz kiełbasę w niewielkie kosteczki;
6. przepłukać kiszoną kapustę, aby zniwelować jej kwasowość;
7. namoczone wcześniej grzyby w wodzie pokroić na małe kawałki;
8. dodać do garnka kiszoną oraz białą kapustę i gotować w wodzie przez około 30 minut;
9. usmażyć mięso na maśle klarowanym;
10. do gotującej się kapusty włożyć usmażone mięso oraz kiełbasę, następnie gotować na średnim ogniu przez 40 minut;
11. dodać do garnka wszelkie przyprawy, grzyby, jabłka, suszone śliwki oraz warzywa – gotować jeszcze przez około godzinę;
12. dolać wino;
13. regularnie mieszać.
Aby bigos z młodej kapusty się nie przypalił, należy pamiętać o jego systematycznym mieszaniu za pomocą drewnianej łopatki. W razie konieczności warto także od czasu do czasu dolać nieco wody.
Zanim bigos będzie się nadawał go spożycia, należy go kilka razy podgrzewać przez co najmniej 3 następujące po sobie dni. Bigos staropolski jest tym lepszy im starszy, dlatego warto go również zamrozić i podawać do świątecznego stołu. Warto jednak mieć na uwadze, że nie należy bigosu po wyjęciu z lodówki ponownie zamrażać, gdyż wówczas narazilibyśmy się na poważne problemy zdrowotne.
Bigos ze słodkiej oraz kiszonej kapusty do nie tylko bardzo pożywna i smaczna potrawa, lecz także przynosząca wiele korzyści dla zdrowia. Kapusta cechuje się bowiem jedną z największych gęstości odżywczych spośród wszystkich produktów żywnościowych! Oznacza to, że mieszczą się w niej ogromne ilości niezbędnych dla utrzymania nienagannego zdrowia i samopoczucia witamin oraz minerałów. Systematyczne spożywanie bigosu staropolskiego wpływa pozytywnie na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Pozwala także zwiększyć odporność organizmu, wspiera proces jego oczyszczania z toksyn, a także pomaga uporać się z infekcjami.
Poza tym bigos polski jest bardzo sycący, w związku z czym niweluje uczucie głodu na długi czas. Tym samym można uporać się z problemem podjadania pomiędzy posiłkami. Za sprawą bigosu staropolskiego zdołasz więc utrzymać prawidłową wagę swojego ciała. Tym bardziej, że za sprawą dużej zawartości suszonych śliwek, zawiera on błonnik pokarmowy, wspierający proces przemiany materii.
Jedz zatem bigos w wersji staropolskiej i ciesz się pełnią smaku oraz zdrowia. Przygotuj bigos z młodej kapusty, cukinii i pomidorów według przepisu zaprezentowanego w artykule. Dodaj odrobinę czerwonego wina i pamiętaj, że bigos czym starszy, tym smaczniejszy!