Przepis na pyszną zupę z dyni z imbirem - zdrowie i pełnia smaku!

Każdy kto nie spróbował jeszcze zupy z dyni, ten ma czego żałować. Jest ona doskonała zarówno w trakcie upalnej, jak i zimowej aury. Może być bez obaw spożywana przez osoby z nadwagą, gdyż cechuje się bardzo niską kalorycznością. Poza tym jej częste spożywanie to gwarancja uzyskania licznych korzyści zdrowotnych. Dowiedz się zatem dlaczego warto spożywać zupę z dyni oraz poznaj sprawdzony przepis.

Zupa z dyni – przepis, który zawsze się sprawdza

Jeżeli chcesz ugotować prosty, szybki i tani posiłek, wówczas zupa z dyni krem to najlepsze rozwiązanie na jakie możesz postawić. Jest to obiad bardzo pożywny, smaczny, nietuczący, a przede wszystkim dostarczający bardzo wiele cennych składników odżywczych. Jej przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej czasu niż 45 minut.

Najlepsza wersja na jaką możesz postawić, to zupa z dyni na ostro. Wówczas konieczne jest zaopatrzenie się w następujące składniki:

1. 2-3 kilogramy dyni hokkaido – wybieraj dynię niewielkich rozmiarów, gdyż jest ona najzdrowsza i cechuje się najbardziej delikatnych smakiem;
2. 3 łyżeczki startego imbiru;
3. pół kilograma ziemniaków;
4. jedna papryczka chilli;
5. ¾ łyżeczki kurkumy;
6. około 5 ząbków czosnku;
7. pół łyżeczki przyprawy curry;
8. sól i pieprz do smaku;
9. około 2 łyżek oliwy z oliwek (alternatywą jest zupa z dyni z mlekiem kokosowym lub zupa z dyni na mleku);
10. opcjonalnie grzanki, natki pietruszki, koperek oraz ziarenka słonecznika do posypania zupy.

Tego rodzaju zupa z dyni hokkaido to prawdziwy posiłek dla twardzieli. Takie składniki jak chilli, kurkuma, curry oraz imbir sprawiają bowiem, że jest ona naprawdę ostra. Jej walory smakowe docenią na pewno miłośnicy azjatyckiej kuchni, ale nie tylko.

Sposób przygotowania

Dynię należy obrać ze skórki (w przypadku dyni hokkaido jest ona naprawdę twarda), wyciągnąć pestki oraz biały miąższ, a następnie pokroić na kawałki. Obrać również ziemniaki i pokroić w małe kosteczki – podobnie papryczkę chili oraz czosnek. Warzywa umieścić w garnku, dodać kilka litrów wody, oliwę z oliwek (lub olej kokosowy) i gotować (bez dodatku przypraw) przez około 30 minut). Po zagotowaniu składniki zmiksować przy użyciu blendera na jednolitą masę. W międzyczasie można usmażyć na oliwie cebulkę oraz czosnek. Zblenderowane warzywa z powrotem włożyć do garnka i zagotować. Proces duszenia powinien trwać maksymalnie do pięciu minut.

Może się zdarzyć taka sytuacja, iż konsystencja będzie się nam wydawać zbyt gęsta, nawet jak na zupę z dyni krem. Wówczas należy dodać nieco wrzącej wody i starannie wymieszać. Zupa z dyni z imbirem jest już gotowa. Na koniec można dodać przygotowane wcześniej przyprawy, cebulkę oraz czosnek, i ponownie wymieszać. Po przelaniu zupy do miseczki warto posypać ją jeszcze ziarenkami słonecznika, dodać grzanki i opcjonalnie nieco koperku lub zielonej pietruszki.

Zupa z dyni i jej właściwości zdrowotne

Każda osoba dbająca o zdrowie oraz szczupłą sylwetkę doceni bez wątpienia liczne walory, jakie zapewnia zupa z dyni. Przepis podany powyżej został skonstruowany w ten sposób, aby posiłek ten dostarczył maksimum korzyści zdrowotnych. Warto być świadomym faktu, iż zupa z dyni krem to prawdziwe bogactwo takich minerałów jak fosfor, potas oraz wapń, a także witamin z grupy B oraz beta karotenu. Zupa z dyni z imbirem oraz pozostałymi ostrymi przyprawami pozwala zarazem skutecznie rozgrzać organizm, co jest wyjątkowo korzystne zwłaszcza w okresie zimowym.

Spożywając regularnie zupę z dyni zyskujesz takie korzyści zdrowotne jak:

1. wzrost odporności na wirusy i bakterie, a tym samym zmniejszenie częstotliwości przeziębienia i grypy;
2. oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii;
3. wzrost witalności i siły do działania;
4. przyśpieszenie procesu przemiany materii;
5. odkwaszenie organizmu;
6. obniżenie wartości ciśnienia tętniczego;
7. redukcja poziomu cholesterolu całkowitego oraz LDL;
8. spowolnienie procesu starzenia skóry;
9. zmniejszenie skłonności do podjadania pomiędzy posiłkami;
10. wsparcie procesu termoregulacji organizmu.

Warto zarazem mieć na uwadze fakt, iż proces obróbki cieplnej nie pozbawia dyni jakichkolwiek cennych składników odżywczych. Absolutnie nie wyrzucaj pestek z dyni, które wyjąłeś przed rozpoczęciem gotowania zupy. Stanowią one bowiem cenne źródło witaminy E, która stanowi niezbędny element zachowania odporności organizmu, a także odpowiada za zdrowie i stan włosów oraz skóry.

Podsumowanie

Jeżeli nie masz więc pomysłu na pyszny obiad, czym prędzej udaj się do sklepu po zakup dyni hokkaido. Pamiętaj o tym, żeby wybierać warzywa o stosunkowo niewielkich rozmiarach główki, gdyż są one najlepsze w smaku. Zupa z dyni na ostro - do której przepis został zaprezentowany w artykule – pozwala osiągnąć maksimum korzyści zdrowotnych oraz smakowych. Jeżeli jednak wolisz delikatniejsze zupy, wówczas po prostu odejmij od przepisu ostre przyprawy takie jak curry, imbir oraz papryczka chilli. Tak czy inaczej dzięki spożywaniu zupy odniesiesz wiele korzyści zdrowotnych oraz zadbasz o zdrową wagę.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.