Jeśli zdecydujesz się przygotować domowy barszcz czerwony, unikniesz chemii zawartej w gotowych produktach, konserwantów, cukru czy syropu glukozowo-fruktuzowego. Aby jednak barszcz oddziaływał pozytywnie na pracę jelit, musisz wcześniej sporządzić naturalny zakwas buraczany. Dzięki temu zdołasz wytworzyć korzystne dla mikroflory organizmu laktobakterie. Do tej pory wydawało Ci się, że przygotowanie zakwasu to coś, co wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych? Musisz więc wiedzieć, że zadaniu temu sprosta dosłownie każdy, nie poświęcając na jego wykonanie wiele czasu.
Wigilijny barszcz wcale nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak wiele z nas uważa. Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić zanim zaczniesz sporządzać zakwas na barszcz czerwony, jest oczywiście zakupienia buraków (koło 6 sztuk). Najlepiej jeśli są one ekologiczne, jednak nawet buraki z marketu będą się nadawać. Musisz jednak pamiętać o ich przemyciu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, dzięki czemu pozbędziesz się szkodliwych pestycydów. Nie jest zalecane obieranie warzyw ze skórki, gdyż w ten sposób zrezygnujesz z najbardziej dobroczynnych witamin. Jeżeli jednak nie lubisz buraków ze skórką, wówczas nie zapomnij o ich dokładnym wyszorowaniu za pomocą szczoteczki do warzyw. Po umyciu należy pokroić buraki na niewielkie kawałki, tak aby zmieściły się do naczynia.
By zakisić buraki można wykorzystać tego rodzaju naczynie jak szklany słoik, kamionka, czy też ceramika. Przed rozpoczęciem kiszenia należy naczynie umyć oraz sparzyć za pomocą wrzątku.
Oprócz pokrojonych buraków w naczyniu umieszczamy:
1. szczyptę kminku;
2. kilka liści laurowych;
3. parę ziarenek ziela angielskiego;
4. trzy ząbki czosnku;
5. korzeń chrzanu.
Barszcz czerwony – przepis na zalewę
Teraz przychodzi już pora na przygotowanie zalewy na barszcz czerwony na zakwasie. W tym celu należy do litra przegotowanej wody dodać jedną płaską łyżkę soli kuchennej. Następnie trzeba sól dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła. Zalewę wlewamy do naczynia z burakami, tak aby wypełniła jego całą powierzchnię. Konieczne jest jeszcze przykrycie naczynia z użyciem ściereczki lub gazy. Do jej utwierdzenia możemy użyć gumki recepturki. Teraz można już zakwas umieścić w szafce kuchennej (najlepiej górnej z uwagi na temperaturę) i rozpocząć około tygodniowe oczekiwanie na ukończenie procesu fermentacji.
Jeżeli zależy Ci na czasie, może zastosować kilka sprawdzonych sposobów na przyśpieszenie procesu powstawania zakwasu:
1. dodanie do zalewy soku z kwaszonej kapusty lub ogórków kiszonych;
2. umieszczenie w naczyniu serwatki;
3. położenia na ściereczce skórki z chleba razowego na zakwasie.
Zakwas wymaga systematycznego doglądania. Co pewien czas warto go mieszać z użyciem drewnianej łyżki. Na powierzchni będzie się także tworzyła charakterystyczna pianka, którą należy zdejmować. Kiedy już zakwas będzie gotowy, należy odcedzić go za pomocą sitka, przelać do szklanej butelki oraz umieścić w lodówce.
Gdy już mamy ukończony zakwas na barszcz czerwony, przepis wymaga następnie przygotowania wywaru, którego składniki są następujące:
1. około 3 marchwi;
2. 1/3 korzenia selera;
3. 2 ząbki czosnku;
4. seler naciowy;
5. pietruszka;
6. 2 cebule;
7. kilka ziaren pieprzu do smaku;
8. szczypta soli;
9. około trzech liści laurowych;
10. 4 kulki ziela angielskiego;
11. masło klarowane;
12. suszone grzyby.
Jeżeli chcemy ugotować barszcz czerwony zabielany, wówczas konieczne będzie rozszerzenie listy składników o śmietanę lub jogurt naturalnych. Możemy także zdecydować się na barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami.
Warzywa obieramy, cebulkę podsmażamy na patelni. Do garnka na barszcz dodajemy łyżkę masła klarowanego. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa do naczynia, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 30 minut. Dodajemy do garnka połowę buraków z zakwasu buraczanego i suszone grzyby i czekamy aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Przygotowany wywar odcedzamy, wlewamy zakwas buraczany i umieszczamy w naczyniu te buraki, których wcześniej nie wykorzystaliśmy. Następnie całość podgrzewamy jeszcze przez 20 minut i dodajemy wybrane przyprawy do smaku.
Zagnieć ciasto z: 300 g mąki pszennej, 30 g masła, 150 ml gorącej wody, jajka i szczypty soli. Przygotuj farsz grzybowy: wrzuć 40 g podgrzybków lub borowików do małego garnka, zalej szklanką wody, gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Posiekaj cebulę, zeszklij ją na patelni na łyżce masła. Przecedź grzyby, dodaj do cebuli na patelni, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmażaj 3-4 minuty. Kiedy grzyby wystygną, poszatkuj je. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka o średnicy 4-5 cm, nakładaj farsz, zalepiaj. Gotuj 2 minuty w osolonej wodzie.
Naturalny barszcz czerwony na zakwasie, przygotowany według przedstawionego w artykule przepisu, to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, cynku, wapnia, żelaza, miedzi oraz betaniny.
Regularnie spożywanie czerwonego barszczu pozwala podnieść odporność, a tym samym zmniejszyć ryzyko raka i chorób układu krwionośnego. Zapobiegamy także w ten sposób ryzyku anemii oraz oczyszczamy organizm z zalegających w nim toksyn.
Wigilijny barszcz czerwony, w zależności od przepisu ma od 40 kcal do 60 kcal w 100 ml. Oznacza to, że porcja tej zupy (300 ml) dostarcza organizmowi od 120 kcal do 180 kcal. Barszcz czerwony z uszkami jest oczywiście bardziej kaloryczny, ale wszystko zależy od tego, jak przygotowane jest ciasto i farsz do uszek. Jedno, ważące ok 10 g uszko z farszem z grzybów to ok. 20 kcal.