Są jednym z dań, które eliminuje się z menu w diecie odchudzającej, jednak ich nieduża porcja raz na jakiś czas nie powinna nikomu zrobić krzywdy, szczególnie, gdy podamy je z mało tuczącymi dodatkami. W 100 g klusek śląskich znajdziemy 130 kcal. W jednej sztuce ważącej około 20 g znajdziemy 25 kcal, co oznacza, że gdy zjemy porcję dziesięciu klusek śląskich, dostarczymy organizmowi około 250 kcal. Ich kaloryczność znacznie wzrośnie, jeśli zjemy je w towarzystwie tłustych mięs, ciężkich, mącznych sosów, zasmażanych warzyw. Dużo lepiej zaserwować je z chudym mięsem, surówkami (bez majonezu), lekkimi sosami, gotowanymi warzywami bez dodatku mąki.
Poszczególne przepisy na kluski śląskie nieco różnią się od siebie, jak to często z recepturami na tradycyjne dania bywa. Jednak najczęściej powielany przepis na kluski śląskie, z którym spotkać się można w wielu książkach kucharskich, to ten, w którym używamy składników w następujących proporcjach:
1 kg ugotowanych, ciepłych ziemniaków,
1 jajko,
mąka ziemniaczana (ok. 250 g),
pół łyżeczki soli.
Ciasto na kluski śląskie zaczynamy od przeciśnięcia ugotowanych, lekko ostudzonych ziemniaków przez praskę (opcjonalnie możemy je dokładnie roztłuc). Wkładamy ziemniaki do miski i wyrównujemy ich poziom. Następnie odejmujemy jedną czwartą ziemniaków, a na ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w podobnej ilości. Dodajemy wyjęte ziemniaki, wbijamy jajko, wsypujemy sól. Zagniatamy ciasto, po czym formujemy z nich nieduże kulki z dziurką w środku. Gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Smakowity, wyrazisty sos to nieodzowny składnik w daniach z kluskami śląskimi w roli głównej. W tradycyjnych zestawieniach dominuje sos pieczeniowy z mąką lub ciężkie sosy śmietanowe. Aby odchudzić obiad z kluskami śląskimi warto przygotować do nich lekką wersję sosu. Przykładem takiego dania dla osób dbających o linię są kluski śląskie z sosem pieczarkowym w wersji light. Aby go przygotować wystarczy poddusić pieczarki z posiekaną cebulką na łyżce oliwy. Następnie dodać 3-4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, garść posiekanej natki pietruszki i szczyptę suszonego tymianku. Dusimy przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
Kolejnym wariantem lekkiego sosu, który wzbogaci smak klusek śląskich, jest lekki sos koperkowy. Pęczek posiekanego koperku dodajemy do gotującego bulionu warzywnego (około 1 szklanki). Czekamy do częściowego odparowania płynu, następnie dodajemy 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, mieszamy, dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę Vegety. Dusimy chwilę do zagęszczenia.
Do klusek śląskich dobrze pasuje także sos pomidorowy. Najłatwiej przyrządzić go z passaty pomidorowej lub pomidorów w zalewie, które należy poddusić, a następnie doprawić czosnkiem, oregano, bazylią, tymiankiem, papryką ostrą i słodką, solą i odrobiną cukru.
Kluski śląskie świetnie komponują się z wszystkimi mięsami. Często pojawiają się na stołach z klasycznymi pieczeniami, zrazami, kotletami, klopsami oraz gulaszami. Jednak dla osób preferujących dietetyczną kuchnię, dużo lepszym wyborem będą kluski śląskie podane z grillowaną lub pieczoną piersią kurczaka, lekkimi pulpecikami drobiowymi, duszonymi polędwiczkami wieprzowymi, bitkami z piersi indyczej. Dobrze sprawdzą się także kluski śląskie z gulaszem przyrządzonym z filetu drobiowego, bez dodatku smalcu i mąki.
Jeśli mamy ochotę na wyrazisty dodatek warzywny do klusek śląskich, do dyspozycji pozostaje ich cała paleta. Możemy zaserwować je z młodą kapustą, brukselką, fasolką szparagową albo z jednogarnkowym bukietem warzyw. Wyjątkowym smakiem i nietuzinkowym wyglądem wyróżniają się kluski śląskie ze szpinakiem, który należy dodać do wnętrza ciasta, by w efekcie otrzymać efektowne danie w zielonym kolorze. Jak zrobić kluski śląskie ze szpinakiem?
Przygotowujemy:
1 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
około 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie możemy go zastąpić szpinakiem mrożonym)
mąkę ziemniaczaną
1 jajko
sól
1-2 ząbki czosnku
sok z cytryny.
Szpinak siekamy, dusimy przez kilka minut, dodajemy sól, czosnek, sok z cytryny, dusimy jeszcze przez chwilę, po czym odstawiamy do ostudzenia. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź tłuczemy, wkładamy do miski i uklepujemy do równości. Wyjmujemy jedną czwartą ziemniaków, a na ich miejsce wkładamy tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjęte uprzednio ziemniaki oraz jajko, szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy ostudzony szpinak, ponownie mieszamy. Wyrabiamy ciasto, formujemy niewielkie, nieco spłaszczone kulki z dziurką w środku. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.