Jak zrobić placki ziemniaczane w wersji dietetycznej?

Placki ziemniaczane tradycyjnie smażone na patelni w głębokim tłuszczu, mają wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów, których powinniśmy unikać. Trudno nazwać je także zdrową, dietetyczną potrawą. Niemniej same ziemniaki nie są takie tuczące, dlatego placki można przyrządzić nieco inaczej, ujmując z tego dania kilkadziesiąt czy kilkaset kalorii.

Placki ziemniaczane - przepis tradycyjny

W konwencjonalnym wydaniu, w kuchni polskiej placki ziemniaczane są smażone na oleju na patelni. Ciasto na placki sporządza się z ziemniaków startych na tarce, cebuli posiekanej w kostkę lub startej na tarce, jajek, mąki, soli i pieprzu. Można zrezygnować niekiedy z cebuli, przez co placki podamy także na przykład z dżemem lub z owocami, na słodko. Bez względu na dodatki, placki ziemniaczane są mocno kaloryczne. W 100 g placków jest 268 kcal. Zawierają one 15 g tłuszczu, w tym 2,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 8 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych oraz 3,7 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Dostarczają do naszego organizmu 28 g węglowodanów, w tym 3,3 g błonnika i 1,8 g cukrów, 6 g białka, 96 mg cholesterolu, sód, potas, witaminę A, wapń, witaminę D, B12, B6, magnez, żelazo i kwas askorbinowy.
Można jednak przyrządzić placki ziemniaczane inaczej, zmniejszając ich wartość kaloryczną. Wystarczy upiec je w piekarniku albo usmażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu.

Pomysły na placki ziemniaczane dietetyczne

Mocno nasiąknięte tłuszczem z patelni placki ziemniaczane są przysmakiem, ale na pewno nie uznamy ich za potrawę niskokaloryczną, którą mogą spożywać osoby na diecie lub dbające o swoją figurę. Istnieją jednak i inne przepisy na placki ziemniaczane niż ten tradycyjny. Jak zrobić placki ziemniaczane nowocześnie, dietetycznie i zdrowo?
Chrupiące placki ziemniaczane można przygotować z dodatkiem ulubionych ziół i warzyw. W najprostszej wersji dodajemy do startych ziemniaków ponownie cebulę, jajko, mleko (pół szklanki), mąkę pszenną, olej rzepakowy i natkę pietruszki. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku zostaną pozbawione nadmiaru tłuszczu. Olej w przepisie potrzebny jest wyłącznie na posmarowanie blachy. Placki ziemniaczane z piekarnika pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 30 minut (15 minut na jednej i 15 minut na drugiej stronie). Po upieczeniu podajemy je z ulubionymi dodatkami. Nie muszą to być placki ziemniaczane po węgiersku, z ciężkim, mięsnym sosem, ale np. placki ziemniaczane z sosem na bazie jogurtu naturalnego, ze świeżym ogórkiem i pietruszką.
W dietetycznej wersji 4 placuszki ziemniaczane to 393 kcal, 11,2 g białka, 7,8 g tłuszcz, 75 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego oraz 72 mg cholesterolu. Oznacza to, że jeden placuszek ma nie więcej niż 100 kcal. Będą one dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, cynku, żelaza i magnesu oraz witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP i kwasu foliowego.
Innym sposobem na usmażenie placków ziemniaczanych w wersji light jest wybór nieprzywierającej patelni, na której smażymy placki bez tłuszczu, na małym ogniu. Wówczas 1 placek ma około 25 kcal.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.