Lekki biszkopt niskokaloryczny

Biszkopt jest podstawą wszelkiego rodzaju tortów i ciast typu przekładaniec. Powinien być puszysty, o pięknym kolorze i cudownym smaku. Najczęściej robimy go z mąki, jajek, cukru i proszku do pieczenia. W tradycyjnym wydaniu w 100 gramach, czyli solidnej porcji czystego ciasta biszkoptowego, będzie nawet 300 kcal. Można jednak znacznie "odchudzić" nasz biszkopt i sprawić, że stanie się on niskokalorycznym przysmakiem.

Biszkopt - przepis na niskokaloryczne ciasto biszkoptowe

Przede wszystkim przepis na biszkopt z niską zawartością kilokalorii nie może obejmować białego cukru. Zaledwie jedna łyżeczka cukru, około 5 g ma 20 kcal. Jeśli do średniej wielkości biszkopta pieczonego z dwóch szklanek mąki, 8 jaj i proszku do pieczenia, dodajemy 2 szklanki cukru, czyli plus minus 400 g. Łatwo policzyć, że taki biszkopt na tort czy biszkopt z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami, będzie miał już w samym cukrze aż 1600 kcal. To prawdziwa bomba kaloryczna.
Przedstawiamy zatem przepis na ciasta biszkoptowe lub biszkopty niskokaloryczne. Do jego wykonania potrzebujemy:
• 5 sztuk średniej wielkości jaj całych,
• 50 g, czyli 5 płaskich łyżek skrobi kukurydzianej,
• 5 g, czyli 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
• 5 g, czyli jednej płaskiej łyżeczki słodziku.
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy w ten sposób, że w pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy słodzik. Później do białek dodajemy pojedynczo żółtka i proszek do pieczenia, a później po jednej łyżce skrobi kukurydzianej. Wymieszane na gładką masę ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni Celsjusza, przez około pół godziny. Tak powstają przepyszne, lekkie, a przy tym niskokaloryczne biszkopty, które możemy dowolnie wykorzystać.
Jedna porcja, mająca 75 g takiego ciasta biszkoptowego będzie zawierała zaledwie 75 kcal, czyli spokojnie możemy do niej dołożyć odpowiednie dodatki, albo upiec biszkopt czekoladowy, z dodatkiem kakao.

Co do biszkopta?

Ciasto biszkoptowe zwykle stanowi bazę do innych ciast i tortów. Można przekroić wzdłuż upieczone ciasto i przełożyć je lekkim kremem budyniowym, albo bitą śmietaną. W takim przypadku jednak zdecydowanie zwiększamy dawkę kaloryczną na jeden kawałek ciasta biszkoptowego. Dlatego lepiej pozostać przy biszkoptach z owocami i upiec biszkopt z truskawkami (najlepiej świeżymi, bez dodatku cukru), albo biszkopt z jabłkami.

Ciekawostka

Co zrobić, aby nasze ciasto biszkoptowe było idealnie równe i po upieczeniu nie zapadło się w środku tortownicy lub foremki? Nie trzeba być mistrzem wypieków, aby poznać tajemnicę sukcesu, która przydaje się w szczególności w przypadku biszkoptów pieczonych na torty. Tuż po zakończeniu pieczenia biszkopta, należy wyjąć foremkę z piekarnika przy użyciu rękawic ochronnych, a następnie upuścić foremkę wraz z ciastem na podłogę z wysokości około 1 metra. Ciasto wówczas pięknie się wyrówna i będzie gotowe do przełożenia kremem lub śmietaną. Tak więc niewiele nas dzieli od gotowego przysmaku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.