Czym można faszerować jajka w wersji "fit"?

Dbanie o własną figurę nie polega na głodzeniu się, ale na prowadzeniu dobrze zbilansowanej diety, bogatej w różne wartości odżywcze, witaminy i minerały. Wśród produktów, jakie można przy tym spożywać, oczywiście w umiarkowanych ilościach, są jajka. Potrawy z nich przygotujemy na wiele różnych sposobów - poniżej przedstawiamy kilka propozycji na jajka faszerowane w wersji "fit".

Czy jajka są zdrowe?

Wielu z nas twierdzi, że jajka są szkodliwe. Wcale tak nie jest i mogą być one elementem codziennej, pełnowartościowej diety. Są one źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego dla osób dbających o rozbudowanie masy mięśniowej stanowią bardzo ważny składniki codziennych posiłków. Jajka warto jeść również w przypadku odchudzania się, ponieważ zapobiegają utracie tkanki mięśniowej. Spalamy więc nagromadzony, zbędny tłuszcz, a nie same mięśnie. Jajka są bogactwem witamin z grupy B, A, D i E oraz minerałów, takich jak fosfor i żelazo. Wspomagają pamięć i są określane jako „pogromca tłuszczu”.

Sposoby na faszerowane jajka w wersji „fit”:

1. Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami łatwo zrobić, ponieważ do ich przygotowania będziemy potrzebować tylko jajka, pieczarki oraz jogurt naturalny. Często przyrządza się farsz do nadziewania jajek z wykorzystaniem majonezu, ale z uwagi na jego wysoką kaloryczność lepiej będzie zastąpić go jogurtem. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami:
• 3 jajka całe,
• 4 duże pieczarki,
• jogurt naturalny,
• sól i pieprz do smaku,
• natka pietruszki lub szczypiorek.
Gotujemy jaja na jajka faszerowane pieczarkami, na twardo. Do garnka dorzucić możemy także umyte pieczarki. Kiedy grzyby zmiękną, możemy je drobno pokroić. Jajka obieramy po ugotowaniu, kroimy wzdłuż na pół oraz wyjmujemy żółtko. W osobnej misce mieszamy żółtka i pieczarki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek oraz łączymy wszystko przy użyciu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego. Doprawiamy farsz do smaku i faszerujemy nim połówki jajek pozbawione żółtek.

2. Jajka faszerowane łososiem

Zamiast łososia można wykorzystać również tuńczyka i zrobić jajka faszerowane tuńczykiem. Aby przygotować jajka faszerowane łososiem, będziemy potrzebować:
• 2 jajka,
• 40g wędzonego łososia,
• sok z cytryny,
• posiekany koperek.
Gotujemy jajka na twardo i wyjmujemy z nich żółtka. Następnie miksujemy je z łososiem wędzonym, dodajemy do tego sok z cytryny, sól i pieprz oraz koperek. Gotowy farsz trafia tradycyjnie na jajka, które możemy zaserwować udekorowane świeżym koperkiem.

3. Jajka faszerowane awokado

Awokado jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych, jest więc idealnym składnikiem w przepisie na jajka faszerowane. Aby móc przygotować jajka faszerowane awokado, powinniśmy przygotować:
• 2 jajka,
• pół dojrzałego awokado,
• sól i pieprz.
Przepis jest bardzo prosty: gotujemy jajka na twardo, wyjmujemy z nich żółtka, które miksujemy z pokrojonym w kostkę awokado. Doprawiamy farsz solą i pieprzem oraz nakładamy go na jajka. Efekt smakowy może być dla większości zaskakujący.

Więcej o:
Copyright © Agora SA