Przepis na Fit Snickersa - ciasto bez cukru, glutenu i laktozy

Jeżeli uwielbiasz słodycze, ale chcesz żeby były one trochę bardziej fit, to musisz zobaczyć ten przepis! Fit snickers to ciasto, które smakuje niemalże identycznie jak popularny baton, ale zawiera przede wszystkim dużo mniej kalorii i cukru.

Żeby przygotować nasze ciasto potrzebujesz:

- 200 gram kaszy jaglanej,
- 200 gram daktyli bez pestek,
- 150 gram orzechów ziemnych,
- 6 łyżek masła orzechowego (nasze znajdziecie na stronie www.zerokalorii.pl oraz 100 innych maseł orzechowych),
- 2 łyżki mleczka kokosowego (jeżeli nie lubicie może być każde inne roślinne),
- 3 łyżki erytrytolu lub 5 łyżek ksylitolu (my stosowaliśmy ksylitol),
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej żeby zawierała jak największą ilość kakao – u nas 90%)

Produkty potrzebne do zrobienia ciastaProdukty potrzebne do zrobienia ciasta Myfitness.pl

Fit snickers przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy z kaszy jaglanej. Dokładnie wypłucz kaszę jaglaną pod zimną wodą. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej taka ilością wody by dwukrotnie przykryła kaszę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. W tym samym czasie do miski wsyp daktyle i zalej je gorącą wodą (trochę zmiękną). Kiedy nasza kasza będzie już gotowa dodaj do niej 5 łyżek ksylitolu, a następnie za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Odłóż do wystygnięcia. Teraz czas na kolejną masę tym razem daktylową. Podziel całą porcję daktyli na dwie części, czyli po około 100 gram. Wrzuć daktyle do miski i dodaj 6 łyżek masła orzechowego. Zmiksuj blenderem. Tak powstałą masę wź w ręce i ugniataj jak ciasto. Kolejna, ostatnia masa to masa daktylowo – orzechowa. Znowu wrzuć daktyle do miski, dodaj 150 gram orzeszków ziemnych i 2 łyżki mleczka kokosowego. Zmiksuj, tym razem nie musi być to gładka masa, a kiedy jakiś orzech się nie zmiksuje tym lepiej. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wykładamy kolejno masy. Zaczynamy od masy daktylowej (tej z masłem orzechowym). Na nią nakładamy masę z kaszy jaglanej i na sam koniec masę daktylowo orzechową. Już jesteśmy coraz bliżej końca, ostatni krok to rozpuszczenie tabliczki czekolady i polanie ją całego naszego ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym fit ciastem

Ważne!

- pamiętaj o tym, by masło orzechowe było dobrej jakości (nie powinno zawierać oleju palmowego), to z naszego przepisu kupisz na stronie www.zerokalorii.pl, a poza nim 100 innych maseł orzechowych w ofercie,

- dokładnie tak samo jest z czekoladą, zawartość kakao nie powinna być mniejsza niż 70%, ale wiadomo go więcej tym lepiej,

- jeżeli zapomnisz o wypłukaniu kaszy może ona być gorzka, dlatego wypłucz ją na samym początku gotowania,

Fit snickersFit snickers Myfitness.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.