Chcesz zdrowo się odżywiać nie tracąc zbyt wiele czasu na gotowanie? To urządzenie musi znaleźć się w Twojej kuchni

Zdrowe odżywianie wiąże się z codziennym przygotowywaniem posiłków. Dla wielu osób, to właśnie brak czasu jest przyczyną nietrzymania się diety. Jak temu zaradzić? Oto sprzęty AGD, które zdecydowanie skrócą czas przygotowywania posiłków.

O jakim urządzeniu mowa? O blenderze!

Blender to zdecydowanie niezastąpione urządzenie w mojej kuchni. Dzięki niemu jestem w stanie przyrządzić wiele potraw. Idealne do zrobienia sosów, kremów warzywnych, czy owocowych koktajli. Jeśli wiecznie gdzieś pędzisz i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie sobie zdrowego posiłku, to blender w tym przypadku sprawdzi się idealnie. 

BlenderBlender fot. Fotolia

Oto blendery, które idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni:

W zależności od tego, czy planujesz korzystać z blendera w celu przyrządzenia szybkich koktajl, czy planujesz szykować swoje potrawy na kilka porcji, wybierz blender ręczny lub blender kielichowy. Jeśli szykujesz obiad dla rodziny i planujesz podać krem warzywny, to skorzystaj z blendera kielichowego, który w szybki sposób zmiksuje wszystkie składniki na gładką masę, nawet w większej ilości. Jeśli natomiast spieszysz się na spotkanie na mieście, a nie zdążyłaś nic zjeść, to wykorzystaj ręczny blender, za pomocą którego przyrządzisz szybki koktajl, który weźmiesz ze sobą w drogę. 

Ale! Koktajl i zupa to nie wszystko, co można przyrządzić za pomocą tego urządzenia. Oto kilka pomysłów na zdrowe i szybkie potrawy:

1. Domowy jogurt

domowy jogurtdomowy jogurt Fotolia

Po co kupować jogurty owocowe, które często wzbogacane są dużą ilością cukru, a zawartość owoców jest wątpliwa? Taki jogurt z łatwością przygotujesz w domu. Wystarczy:

- jogurt naturalny

- ulubiony owoc

- miód (opcjonalnie)

Wystarczy zmiksować jogurt naturalny razem z owocami, a jeśli nie jest on dla Ciebie wystarczająco słodki, to dosłodź go miodem. Możesz też zrobić warstwowy deser dodając płatki owsiane

2. Makaron z domowym sosem

Makaron spaghettiMakaron spaghetti Fotolia

 

Kochasz makarony? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jadać je również na diecie. Wybieraj te pełnoziarniste, a sosy przyrządzaj własnoręcznie. Oto propozycja wykonania sosu pomidorowego.

Składniki:

- 3 duże, dojrzałe pomidory

- garść pomidorków koktajlowych

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki

Duże pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie dodaj oliwę z oliwek i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sosu.

3. Pasty kanapkowe

Pasta kanapkowaPasta kanapkowa Karolina Brzuszczyńska

Pomysłów na pasty kanapkowe jest nieskończenie wiele! Wystarczy zmieszać swoje ulubione warzywa i zmiksować.Oto nasza propozycja na pastę z orzechów nerkowca.

Składniki:

- 100 gramów orzechów nerkowca

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka kurkumy

Przyprawy: sól, pieprz

Orzechy nerkowca zalej wodą i zostaw do nasiąknięcia na min 2 godziny. Następnie odsącz wodę, dodaj czosnek oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody. Gotowe! 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.