O jakim urządzeniu mowa? O blenderze!
Blender to zdecydowanie niezastąpione urządzenie w mojej kuchni. Dzięki niemu jestem w stanie przyrządzić wiele potraw. Idealne do zrobienia sosów, kremów warzywnych, czy owocowych koktajli. Jeśli wiecznie gdzieś pędzisz i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie sobie zdrowego posiłku, to blender w tym przypadku sprawdzi się idealnie.
Oto blendery, które idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni:
W zależności od tego, czy planujesz korzystać z blendera w celu przyrządzenia szybkich koktajl, czy planujesz szykować swoje potrawy na kilka porcji, wybierz blender ręczny lub blender kielichowy. Jeśli szykujesz obiad dla rodziny i planujesz podać krem warzywny, to skorzystaj z blendera kielichowego, który w szybki sposób zmiksuje wszystkie składniki na gładką masę, nawet w większej ilości. Jeśli natomiast spieszysz się na spotkanie na mieście, a nie zdążyłaś nic zjeść, to wykorzystaj ręczny blender, za pomocą którego przyrządzisz szybki koktajl, który weźmiesz ze sobą w drogę.
Ale! Koktajl i zupa to nie wszystko, co można przyrządzić za pomocą tego urządzenia. Oto kilka pomysłów na zdrowe i szybkie potrawy:
1. Domowy jogurt
Po co kupować jogurty owocowe, które często wzbogacane są dużą ilością cukru, a zawartość owoców jest wątpliwa? Taki jogurt z łatwością przygotujesz w domu. Wystarczy:
- jogurt naturalny
- ulubiony owoc
- miód (opcjonalnie)
Wystarczy zmiksować jogurt naturalny razem z owocami, a jeśli nie jest on dla Ciebie wystarczająco słodki, to dosłodź go miodem. Możesz też zrobić warstwowy deser dodając płatki owsiane.
2. Makaron z domowym sosem
Kochasz makarony? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jadać je również na diecie. Wybieraj te pełnoziarniste, a sosy przyrządzaj własnoręcznie. Oto propozycja wykonania sosu pomidorowego.
Składniki:
- 3 duże, dojrzałe pomidory
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki
Duże pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie dodaj oliwę z oliwek i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sosu.
3. Pasty kanapkowe
Pomysłów na pasty kanapkowe jest nieskończenie wiele! Wystarczy zmieszać swoje ulubione warzywa i zmiksować.Oto nasza propozycja na pastę z orzechów nerkowca.
Składniki:
- 100 gramów orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
Przyprawy: sól, pieprz
Orzechy nerkowca zalej wodą i zostaw do nasiąknięcia na min 2 godziny. Następnie odsącz wodę, dodaj czosnek oraz przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody. Gotowe!