Mleka roślinne, które możesz zrobić w domu [4 przepisy]

Ci, którzy unikają nabiału pewnie nie raz testowali inne napoje, które mogą zastąpić mleko. Niestety większość tych sklepowych w swoim składzie zawiera spore ilości cukru. Jeżeli chcesz tego uniknąć mamy na to sposób!

Przygotowanie domowego mleka roślinnego to nic trudnego. Każdy z nas przy pomocy kilku rzeczy może z powodzeniem wykonać je w domowym zaciszu. Najważniejsze jest to, że mleko które przygotujecie samodzielnie nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku ani cukru. Ten rodzaj napoju doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu płatków owsianych, koktajli czy nawet jako orzeźwiający napój. 

Mleko migdałowe

  • 250 gram migdałów

Przygotowanie:

Do miski wsyp migdały i zalej je gorącą wodą. Pozostaw na całą noc pod przykryciem. Następnego dnia odcedź migdały na sitku i przełóż je do blendera. Zalej ciepłą wodą tak by woda wypełniła cały pojemnik blendera (około 2 litry). Zmiksuj wszystko razem na najwyższych obrotach. Połóż na miskę gęste sitko i przelej powstałą masę. Dokładnie przetrzyj przez sitko masę. To co wypływa do miski to nasze mleko. Pozostałą na sitku masę przełóż jeszcze raz do blendera, zalej wodą i powtórz całą czynność jeszcze raz. Przechowuj mleko w lodówce do 3 dni. 

Mleko ryżowe

  • 2/3 szklanki ryżu (np. basmati)

Przygotowanie:

Do garnka wsyp ryż, zalej go wodą i trzymaj na małym ogniu przez około 2 godziny. Przez ten czas około 200/300 ml wody wyparuje. Dolej trochę wody tak by po zmiksowaniu powstało mleko. Możesz je lekko dosłodzić erytrytolem lub ksylitolem. Przechowuj w lodówce do 3 dni. 

Mleko sojowe

  • 1 szklanka ziaren soi

Przygotowanie:

Ziarna soi zalej gorącą wodą i pozostaw na całą noc pod przykryciem. Nazajutrz podziel napęczniałą soję na 2/3 partie i miksuj z wodą w blenderze. Tak powstałą papkę przełóż do garnka i zalej 1/2 szklankami wody. Gotuj przez 15 minut. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy nasza masa już przestygnie przełóż ją do gazy i wyciśnij cały płyn do szklanego naczynia. Jeżeli mleko ma dla ciebie zbyt intensywny smak możesz je rozcieńczyć z wodą lub dodać do niego erytrytol lub ksylitol. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Mleko kokosowe

  • 200 gram wiórków kokosowych

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę tak by była gorąca, ale nie wrząca. Do innego naczynia dodaj wiórki kokosowe, zalej je wcześniej zagotowaną wodą i miksuj przez około 3 minuty na dużych obrotach. Przelej mleko przez sitko dokładnie wyciskając na sicie pozostałe wiórki. Pozostałe wiórki ponownie zalej ciepłą wodą i powtórz wcześniejsze czynności. Przechowuj w lodówce do 3 dni. 

O czym musisz pamiętać?

- zawsze kiedy namaczasz nasiona czy orzechy rób to w dużej misce. Zalewaj produkty taką ilością wody by je przykrywała,

- do wyciskania mleka roślinnego używaj gazy, kawałka lnu lub specjalnego woreczka, 

- domowe mleko roślinne może się rozwarstwić, ale jest to naturalny proces, którym nie musisz się przejmować, 

- przechowuj mleko w lodówce do 3 dni i zawsze przed użyciem wstrząśnij, 

Zobacz też: Oto 8 źródeł białka i żadne z nich nie jest mięsem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.