Sfermentowana soja, znana jako natto. Reguluje ciśnienie i poprawia krążenie

Sfermentowana soja, nazywano inaczej natto jest produktem niezwykle popularnym w Japonii. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, dzięki dużej zawartości tzw. dobrych bakterii i obniża ciśnienie krwi. Zobaczcie, gdzie można kupić natto i jak ją podać.

Sfermentowana soja - czym jest?

Natto jest produktem otrzymywany z soi niemodyfikowanej genetycznie pochodzącej, która gotowana jest przez wiele godzin i ulega naturalnemu procesowi fermentacji za sprawą wytworzonych bakterii.

Sfermentowana soja niezwykle popularna jest w Japonii, gdyż pomaga na wiele dolegliwości, przede wszystkim wspomaga krążenie, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na cały organizm. 

Sfermentowana soja - właściwości

NatTo zawiera specyficzny enzym, tzw. nattokinazę, który, jak już udowodniono naukowo działa silniej niż popularna aspiryna, a w dodatku jest bezpieczniejsza. Wpływa na krążenie krwi - zwłaszcza na prawidłową lepkość i gęstość oraz wspomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi. 

Po sfermentowaną soję powinny też sięgnąć osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem - produkt ten skutecznie je obniża.

Ponadto natto obfituje w dobre bakterie, czyli tzw. probiotyki, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Fermentowana soja jest też bogatym źródłem białka, izoflawonów i błonnika. Wspomaga pracę układu pokarmowego i skutecznie usuwa złogi jelitowe.

Sfermentowana soja - zastosowanie

Sfermentowana soja ma niezbyt przyjemny zapach i konsystencję, jak namoczone nasionka lnu. W sklepach ze zdrową żywnością spotkamy ją w formie suszonej, pozbawionej zapachu. Dzięki takiej postaci można  z nią eksperymentować w kuchni i dodawać ją dodawać do wielu potraw zarówno słonych, jak i słodkich. Sprawdzi się, jako dodatek do sałatek czy zup.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.