Sfermentowana soja - czym jest?
Natto jest produktem otrzymywany z soi niemodyfikowanej genetycznie pochodzącej, która gotowana jest przez wiele godzin i ulega naturalnemu procesowi fermentacji za sprawą wytworzonych bakterii.
Sfermentowana soja niezwykle popularna jest w Japonii, gdyż pomaga na wiele dolegliwości, przede wszystkim wspomaga krążenie, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na cały organizm.
Sfermentowana soja - właściwości
NatTo zawiera specyficzny enzym, tzw. nattokinazę, który, jak już udowodniono naukowo działa silniej niż popularna aspiryna, a w dodatku jest bezpieczniejsza. Wpływa na krążenie krwi - zwłaszcza na prawidłową lepkość i gęstość oraz wspomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi.
Po sfermentowaną soję powinny też sięgnąć osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem - produkt ten skutecznie je obniża.
Ponadto natto obfituje w dobre bakterie, czyli tzw. probiotyki, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Fermentowana soja jest też bogatym źródłem białka, izoflawonów i błonnika. Wspomaga pracę układu pokarmowego i skutecznie usuwa złogi jelitowe.
Sfermentowana soja - zastosowanie
Sfermentowana soja ma niezbyt przyjemny zapach i konsystencję, jak namoczone nasionka lnu. W sklepach ze zdrową żywnością spotkamy ją w formie suszonej, pozbawionej zapachu. Dzięki takiej postaci można z nią eksperymentować w kuchni i dodawać ją dodawać do wielu potraw zarówno słonych, jak i słodkich. Sprawdzi się, jako dodatek do sałatek czy zup.