Węgiel aktywny to jeden z najbardziej popularnych składników w ostatnim czasie. Wcześniej znany głównie w przemyśle kosmetycznym, dodawany do maseczek i kremów. Tym razem znalazł zupełnie nowe, kulinarne zastosowanie.
Już teraz ten składnik dodajemy do napojów, a także... lodów. Czarne lody szturmem podbijają amerykański rynek. W Los Angeles powstała lodziarnia, która swoim klientom oferuje nie tylko tego koloru lody, ale również wafelek. Ten wegański składnik pokochali wszyscy! Przypomnijmy, że węgiel aktywny pozyskuje się z łupin kokosa, dlatego czarne lody mają właśnie jego smak. Najlepsza wiadomość jest taka, że czarne lody są... dietetyczne! Dzięki właściwościom detoksykującym możemy je jeść bez obaw o naszą wagę.
W Polsce nadal ciężko zdobyć ten rodzaj słodyczy, ale spokojnie takie lody możecie wykonać w domu.
Co potrzebujesz:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą tak by były gładkie i kremowe. Tak powstałą masę przelej do pudełka po lodach lub innego pojemnika i włóż do zamrażalki. Trzymaj je w niej tak długo, aż powstanie konsystencja lodów. Przed podaniem wyciągnij na kilka minut żeby można je było łatwiej nabierać. Smacznego!
Zobacz też: Czarna lemoniada to prawdziwy hit! W czym tkwi jej sukces? Sprawdziliśmy!