Za negatywny wizerunek jajka odpowiedzialne są w dużej mierze koncerny farmaceutyczne, które obarczyły je odpowiedzialnością za odkładanie się cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych. Tymczasem to właśnie cholesterol
jest podstawowym czynnikiem życia i występuje we wszystkich tkankach naszego organizmu. Odpowiada między innymi za produkcję hormonów płciowych, witaminy D, czy kwasów żółciowych.
Jajko zawiera komplet aminokwasów egzogennych, i jest najbardziej atrakcyjnym dla człowieka produktem pochodzenia zwierzęcego.
Zawiera liczne białka o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, a także tłuszcze Omega 3 i Omega 6. Jest bogatym źródłem witaminy A, D, E i K oraz witamin z grupy B, głównie witaminy B2. Jajka zawierają również znaczne ilości żelaza, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, jak również pierwiastków śladowych: miedzi, cynku, manganu, czy jodu. Najlepiej spożywać jajka z płynnym żółtkiem, gdyż w nich zawarte są aktywne fosfolipidy i peptydy, a im bardziej ścięte żółtko, tym więcej z ich ulega denaturacji.
Naukowo potwierdzone jest, że cholesterol, który dostarczamy organizmowi z żywnością, absolutnie nie odkłada się w naszych żyłach. Zdrowy, prawidłowo funkcjonujący organizm nie dopuszcza do odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, niezależnie od tego, w jakiej ilości go spożyjemy. Możemy więc jeść tyle jajek, ile mamy ochotę.
To wcale nie jajka, ani nie cholesterol w nich zawarty odpowiedzialny jest za występowanie miażdżycy. Regularne jedzenie jajek może uchronić nas przed chorobami neurologicznymi oraz neurodegeneracyjnymi.
Nie dajmy sobie wmawiać, że jajka szkodzą, gdyż jajka to samo zdrowie i skarbnica substancji odżywczych więc warto znaleźć dla nich miejsce w codziennym menu.