Badania potwierdzają, że glutamina stymuluje wydzielanie ludzkiego hormonu wzrostu (HGH), co przyśpiesza metabolizm tłuszczów i wspomaga wzrost nowych mięśni. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i nieszczelnego jelita, zapobiegając powstawaniu nowych uszkodzeń. Poprawia ogólny stan osób z zespołem jelita drażliwego. Jest ważnym neuroprzekaźnikiem, który wspiera pracę mózgu, zwiększa koncentrację i polepsza pamięć. Wspomaga wydolność przy ćwiczeniach wytrzymałościowych oraz przyspiesza przemianę materii i oczyszczanie organizmu. Zmniejsza apetyt na cukier i alkohol, a także pomaga przy terapiach antyrakowych. Normalizuje poziom cukru we krwi oraz zapobiega przetrenowaniu podczas długotrwałych cykli treningowych nawet z dużymi obciążeniami.
Tak naprawdę wszystko uzależnione jest od masy całkowitej ciała, a także objętości
i intensywności treningowej. Już 2 gramy L-Glutaminy dziennie przyczynia się do poprawy zdrowia oraz samopoczucia. Dzienne zapotrzebowanie osoby trenującej w zależności od wagi waha się od 5 do 8 gramów.
Zalet włączenia L-Glutaminy do swojej diety jest mnóstwo, natomiast przyjmowanie w racjonalnych dawkach preparatu nie powoduje absolutnie żadnych skutków ubocznych.
Zobacz także: 5 dietetycznych mitów, z którymi czas się rozprawić [PORADY JAKUBA MAURICZA]