Spożywając pokarm bogaty w beta glukan, dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Wykazuje także zdolność do wydłużania stężenia cholecystokininy, czyli hormonu odpowiedzialnego za hamowanie apetytu, dzięki czemu skutecznie pomaga w walce z nadwagą. Badania naukowe potwierdziły, że beta glukan skutecznie obniża poziom cholesterolu. Ponadto zwiększa lepkość pokarmu, co sprawia że glukoza przyswajana jest stopniowo i nie ma dużych wahań cukru we krwi. Poprzez aktywację komórek układu immunologicznego beta glukan wzmacnia odporność, dlatego powinny go spożywać wszystkie osoby z osłabionym układem odpornościowym, osoby starsze, osoby w trakcie lub po przebytych schorzeniach.
Głównymi źródłami beta glukanu są zboża, drożdże, grzyby i algi. Najwięcej znajdziemy go w grzybach Shiitake, grzybach z rodzaju boczniaków, otrębach owsianych, czy w życie.
Oprócz beta glukanu zawartego w żywności możemy suplementować go w postaci tabletek. Cena takich preparatów zależy przede wszystkim od ilości substancji w tabletce, im większa jego zawartość tym droższy będzie preparat.
Z beta glukanem, jak ze wszystkim należy zachować umiar. Zbyt duża ilość tego składnika może przyczynić się do powstawania biegunek oraz innych objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, czy dyskomfort w jamie brzusznej.
Zobacz także: Desery proteinowe. Pomogą schudnąć i zbudować mięśnie