Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i jest to kwestia bezsprzeczna. Pewnie nie raz słyszeliście, że pierwszy posiłek powinien zawierać każdy makroelement, aby zapewnić naszemu organizmowi dobry start, a węglowodany powinny być złożone, żeby uwalniały się jak najdłużej. Niestety często po takim śniadaniu człowiek robi się od razu głodny, senny i brak mu koncentracji na resztę dnia. Co więcej waga zamiast spadać, rośnie, a wy nie widzicie efektów. Co jest za to odpowiedzialne i czy warto w takim razie przestawić się na śniadania białkowo-tłuszczowe?
Jest to tzw. hormon stresu. Wydzielany przez nadnercza i odpowiedzialny między innymi za utrzymanie glukozy na odpowiednim poziomie (obok insuliny, glukagonu i adrenaliny). Zaburzenie wydzielania tego hormonu odbija się na naszej fizjologi i samopoczuciu. Co się dzieje gdy zjemy dużą porcje węglowodanów na śniadanie, a zwłaszcza cukrów prostych takich jak owoce, ciastka zbożowe czy nawet owsianka? Mamy nagły skok cukru we krwi po czym nagły spadek (zadaniem insuliny jest obniżenie poziomu cukru we krwi poprzez uwolnienie glukozy). Co się dzieje po nagłym spadku cukru w naszym organizmie? Jesteśmy osłabieni, głodni, nasz organizm znowu domaga się cukru, przy tym wszystkim powoduje wyrzut kortyzolu i tak koło się zamyka.
Jak sama nazwa wskazuje śniadanie składa się tylko z białka i tłuszczy. Zapominamy o węglowodanach (przynajmniej przy pierwszym posiłku). Opcji na zjedzenie takiego śniadania jest naprawdę wiele. Takie śniadanie to świetne rozwiązanie rozwiązanie dla osób z insulinoodpornością, cukrzycą, hipoglikemią, zaburzeniami snu i kortyzolu
Białko będzie wchłaniało się powoli i stabilnie nie powodując tym samym gwałtownego wzrostu poziomu cukru.
Tłuszcze dostarczą niezbędnej energii, zawierają duże ilości kwasów omega oraz pozwolą utrzymać stabilny poziom cukru przez dłuższy okres czasu.
Co więcej gdy rano kortyzol działa bez podniesionego poziomu insuliny powoduje rozbijanie trójglicerydów, dzięki czemu takie śniadanie pomoże nam w spaleniu tkanki tłuszczowej.
Opcji jest naprawdę wiele. Choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że wachlarz produktów, które możemy spożywać jest ubogi, okazuje się, że wcale tak nie jest. Przykładowe śniadania to:
1. Omlet warzywny
Do miseczki wrzuć pokrojone warzywa, dodaj jajka i wszystko razem wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni.
2. Twarożek z warzywami
W miseczce rozrób twaróg z jogurtem naturalnym, dodaj ulubione warzywa i przyprawy.
3. Zapiekane awokado z jajkiem
Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę, a w miejsce wydrążenia wlej jajka. Zapiekaj w temperaturze 160 stopni.
4. Jajka na bekonie
To jedno z najpopularniejszych śniadań białkowo tłuszczowych. Usmaż jajka i bekon według upodobania.